Sunday, March 2, 2014

Donate Blood

Salam. Hi Again! Hihi. Amboi kemain update kan.
Alhamdulillah Allah has granted my wish to donate my blood. So this morning I went to National Blood Centre or also known as Pusat Darah Negara. Letaknya di Jalan Tun Razak. So before ke sana dah google bagai la, nak usha naik ape semua kan. So lastly I made a decision to use LRT, transit at Masjid Jamek and disembark at Maluri. Situ ada bas B114 yang lalu Jalan Tun Razak. Bertolak dari uia dalam jam 9, sampai sana dalam 11am.

Seronok maaa, of course lain macam yang biasa diderma yang PDN datang kat masjid UIA tu. Kali ni aircond baq hang. Lepastu duduk je memane kerusi, dua2 boleh buat tangan kanan atau kiri. As for me a right handed, I use my left hand to donate blood hoho. Excited betul. Seriouss. Tapi macam barang2 kita dia tak letak atas lap, and blood pine tu pun ade tempat khas, ade dalam gambaq slideshow jap lagi. Lepastu dah habis, makan sodap pulak. Nasi goreng pun dibagi haha. Ape lagi, lunch terus aja laa, sebab breakfast pun dah pukul 8 kat bilik kan.




Dos and Donts After Donation


Lepastu balik, lama jugak lah tunggu bas. Keluar PDN dalam 1220pm, 1250 tu bas sampai. Tak turun kat Maluri pun, turun di KLCC. Lebih mudah ya masss. So balik macam biasa. Naik bus rapidKL baru pulak. Pheww sejukkk. I know it's new because the bus I use to go to work everyday is a new one. The seat is made of plastic, no fabric2 anymore hoho. And it provide more space for people to stand up, unlike the previous version of the bus hehe. Ingatkan nak tulis Melayu je, apehal ntah writing english plak kan.

Ok lah itu aje. As usual, I am happy! Sebabnya, last derma bulan September tahun lepas. Then, I love travelling, especially alone. Dan yang paling best ade kad rapidpass pelajar. Naik la seberapa banyak bas lrt monorail, takde effect pun sebab dah bayar awal2 RM100 untuk sebulan hehehhe. Harap minggu depan dapat jenjalan lagi. Rancangannya adalah naik je ape bas yang ada, just go with the flow. Sementara masih ada masa hohooo.

Anyway, nak share pasal changing personality dalam previous post. Saya tak pendam pun apa2 dalam hati, cuma the medium is different. Kalau sebelum2 ni post hati dan perasaan (blerghh kan) pun ade dalam blog ni, actually luahan2 berkenaan telah ditukar cara dalam bentuk tulisan. I do have a note book to my Lord. So tulis segala dalam tu. Sebab I feel better that way. Macam ada banyak jugak posts dulu2 yang ditujukan pada some people, tapi nampaknya tak berkesan. Nak cakap dedepan segan plak. Ceh sangat kan. So I transferred all those into handwritings. Maybe that note is the reason I seldom update this blog hehehe. Banyak je nak share. Tapi takpelah, biarlah segalanya Allah saja yang tahu. After all, padaNya juga akan saya mengadu dan kembali di hujung nanti. Masing2 punya cara. Apepun Allah knows better. Kita yang masih ada nyawa moga dapat terus mujahadah untuk melawan hawa nafsu, lawan hasutan syaitoon, dan sume2 lah inshaAllah. Apa yang Allah takdirkan tetap akan tiba walau apapun rintangannya. Dan semestinya, apa yang Allah bagi itu semuanya untuk kebaikan kita. (Yang ini memang susah sikit bagi saya, im trying hehe). So Sayonara! Barokallahufikum! =D


p/s: cerita internship nanti lah kan. Btw alhamdulillah semalam dapat jog 1 round uia and 1 round my mahalah and finished in 35 minutes! Proud of maself! =D

3 comments:

aishah said...

dear sumai,
bestnye p kt pusat darah negara..nk try gak la..

Siti Sumaiyah said...

Dear Aishah,
Sori lambat kekeke
Jemputlah menderma! =D

Siti Sumaiyah said...
This comment has been removed by the author.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...