Sunday, January 27, 2013

Sekitar Walimah Pertama

Assalamualaikum warahmatullahi wabarokatuh
Weee seronoknya hari ni (semalam sebenarnya)
Alhamdulillah, telah berlangsung walimatul urus abangku Muhammad Annas bersama pilihan hatinya, Nur Atiqah bt Azis. Orang Kluang, Johor nun ha hihi. Minggu lepas dah berlangsung nikah dan walimah di sana, minggu ini di tempat kami pulak. Hikhik best3.

Venue pilihan adalah di Kolam Renang MPKK, di mana MPKK stands for Majlis Perbandaran Kuala Kangsar ye adik2. Umi yang nak buat kat sana, and since our sweethome is sooo cumils that it could not be qualified as  to become the main venue, so kitorang semangat giler la nak buat kat sana.

Friday, January 25, 2013

Tarik Tali

Lumrah manusia,  imanuhu yanzid wa yanqus
Imannya meningkat dan menurun, macam graf
Sekejap rasa melonjak nak beramal
Sekejap rasa terperosok jauh dalam lembah dosa

Sekejap rasa terlalu rindu
Sekejap rasa teramat benci
Sekejap rasa terlalu perlu
Sekejap pula pentingkan diri.

Mana puncanya?
Mana solusinya?

Cari yang selalu menambah, jangan cari yang boleh mengurang.
Imanmu itu mutiara. Bukan boleh kau dapat di pantai Cahaya Bulan
maupun pasar malam.
Takkan dapat dibeli dengan uang, bukan dengan emas permata,
jauh sekali diwarisi dari baba dan mama yang bertaqwa.

Diri engkau yang memulakan semua
Diri engkau yang menentukan segala
Tempatmu di Syurga atau Neraka,
Sendiri mau ingat laaa --

Kuala Kangsar, 0209

Syahdu, dan mendamaikan :

 
 Antara yang menambah, inshaAllah  =)

Wednesday, January 23, 2013

Kembalilah =)


Dia hampir kehilangan hati, Ketika segumpal darah itu dibiarkan dijamah tangan yang baginya begitu ramah.
Dia hampir kehilangan hari saat waktunya senantiasa diiringi sapaan salam penuh alunan kerinduan.
Dia hampir kehilangan diri saat menyambut sosok yang baginya terpuji datang mengisi.
Dia hampir kehilangan semua, karena memang belum masanya untuk memelihara bunga di jiwanya…

Saat tiada tempat tuk merapat.
Ketika merasa tiada yang kan menerima. Tak perlu pelihara pilu.
Ada satu yang selalu membuka pintu, selama engkau mau, selama nafas masih melaju di paru…
“Dan kembalilah kamu kepada Tuhanmu dan berserah dirilah kepada-Nya…” (QS.Az-Zumar:54)

Kenapa harus mengikat diri pada hal yang belum pasti.
Kenapa menghambakan diri pada sosok yang belum tentu memberikan kemanfaatan.
Hanya dengan sedikit rayuan dan kata-kata indah penuh kepalsuan, rela membutakan mata hati dan tak peduli pada hukum syar’i yang telah diketahui.
Wahai diri, betapa rugi.. betapa rugi mengenyahkan ketaatan dan beralih dalam kubang kenistaan.

Saatnya akan tiba, suatu saat akan sempurna.
Sesuai dengan yang diharapkan dan yang dicitakan, Insya Allah…
Kalaupun tidak, pasti akan digantikan dengan yang lebih baik dari yang didambakan.
Keikhlasan itu diuji, yakini.. yakini.. segala yang di sisi-Nya lebih abadi.

-Jangan Biarkan Jiwa Terpuruk karena Sesuatu yang tak Seharusnya-

Taken From Edcoustic's Facebook Status (13/1/13 18:14)

Saturday, January 5, 2013

Antara Dua

Aish mane ke mood nak belajar tak datang2 nih, harap jangan lari dari rumah ye mood. Kekeke.Malam tadi berpeluang curi dengar tazkirah di masjid, speakernya siapa dan tajuk apa pun aku tak pasti, sebab aku sampai tu dah nak habis dah. Tapi soalan yang ditanya sangat menarik perhatian.

Ada orang tanya apa hukumnya muzik dalam Islam, ada kata haram ada kata halal. Jawapan speaker : muzik boleh sahaja untuk didengar. Tapi cuba kita fikir, kita nak ke kita mati dalam keadaan sedang mendengar muzik? Sebab nanti manusia akan dibangkitkan menemui Tuhannya dalam keadaan bagaimana dia mati. Kalau meninggal dalam keadaan sujud, bangkit menemui Allah dalam keadaan bersujud. Kalau dengar muzik? Erkkk

Wednesday, January 2, 2013

Kuat

Sukarnya mengekang nafsu,
Sukarnya membidas rindu,
Apa yang perlu dijaga,
Kau biar dirampas begitu saja.

Ini bukan yang pertama,
Aku pun tahu,
Bukan begini penamatnya,
Aku penentu.

Mana pergi yakinmu pada Janji?
Mana pergi teguhmu pada Hati?
Bakul sampahkah ia?
Atau berlalu di angin sendu?

Berhentilah mengejar,
Fokus pada Yang Pasti,
Perlu, perlu, perlu!
Jaga diri,
Hiasi Peribadi.

51:56 | 36:22 | 24:26 | 67:12 |  29:69

Gombak, 1/1/2013, 2315

p/s : Bertubi-tubi serangan mental datang. Aku sedang mencari kekuatan, semoga ketemu, ameen.
Doakan aku ya =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...