Tuesday, February 26, 2013

Alahai Pakcik

Pagi ni habis Test One subjek Marketing Principle, jalan laju2 ke bustop Econs, nak naik bus ke KICT. Konon la. Macam nak balik bilik pun ye hihi. Sampai bustop, erk ramainya brothers. Bus CFS warna hijau sampai, sume naik. Oing3, aku sorang je sister. Takpelah Allah kan ada. Bus meluncur sampai KICT, ingat nak turun, dah sampai kerusi depan sekali, aku duk balek, balik mahalah je lah. Takde sisters lagi. Takpelah. Bila dah nak sampai dekat2 mahalah aku, ada sorang international sister naik. Ok ada geng. Dah sampai depan mahalah aku, aku berdiri la, an indication that I want to disembark here. Pakcik boleh plak kata : “Duduk kejap eh.” Aku macam tak faham, apesal aku kena duduk? Aku nak turun so buat apa duduk? Then bus tu tak berhenti, dia gerak slow2, sambil tu pakcik tanya :

Sebelum ni duk matrik eh?”.

Saya matric kat PJ pakcik.” (jawab sambil berdiri, bus masih taknak berhenti)

(bus masih jalan, at last I said) “Pakcik, saya nak turun kat Aminah ni!” (bus pun berhenti)

Ye, nada aku tinggi jugak lah, walaupun tak bunyik marah sangat. Dah turun tu, aku dengar pakcik macam mengomel2. Pakcik seemed like wanted to make a conversation. Taktahulah kalau muka aku ni macam muka bekas kekasih dia ke. Perasan jugak, ini pakcik yang sama yang start conversation sem lepas waktu aku naik bus sama. Aku layan je lah masa tu, sebab aku memang sembang dengan sapa2 yang ajak sembang. Terutama dengan pakcik Amran yang sgt baik hati, yang ajar lawak gagap waktu hantar kami ke Konvensyen Pemimpin Pelajar IPT kat UTM JB 2 tahun lepas. Tapi tak sangka pakcik CFS ni lain macam ghupenye. Memang tobat aku tak naik dah bus dengan dia. Hari tu yang sembang banyak, dia kata muka aku familiar (ayat standard orang yang aku jumpa haha). Aku kata aku mmg selalu naik bas. Entahlah, aku seram plak kali ni. Hairan apa yang pakcik nampak kat saya. Hairan jugak kenapa yang minat kat aku semua orang dah dewasa. Hahaha. Perasan. Macam lah ramai yang minat kat kamu sumai wakaka. Tapi memang, yang sebaya susah nak jumpa. Mungkin pemikiran aku yang dewasa kot, dengan muka yang perasan dewasa jugak lulz. Sekian cerita pagi ini. Seram. Semoga Allah lindungi aku dan wanita muslimah sekaliannya. Ameen. Jumpa lagi!

2 comments:

halimatonsaadiah said...

hahaha..riang ria dgr cita akak nie..




:: maton ::

SuMaiYaH said...

yeke riangg kui3 :P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...