Wednesday, June 27, 2012

Look Up The Sky

Banyak benda jadi dua tiga hari ini. Nak cerita pun malas, benda2 sedih buat apa nak dikenangkan kembali kan. Tapi satu benda yang pasti, benda2 tu ada hikmahnya. Allah tak beri dengan sia-sia. Ada pengajaran/kegembiraan lain di sebaliknya. Apepun, aku sangat le rindu nak pergi majlis ilmu. Talaqi malam semalam tak jadi, frust amat rasa. But then aku dapat berkenalan dengan adik2 baru, yang baru masuk main camp yang taktahu pun talaqi kensel huhu.

Attended first meeting of KICT Festival. Being a secretary, brand new thing for me. Hoping for tunjuk ajar from the others. Ramai betul brothers. Tiga kali ganda bilangan sisters. Mengharapkan lebih ramai committee sisters akan join nanti. Seronok sebab kenal adik2. Dengan peringatan2 directly and indirectly from mereka2 juga.

Hamba Sebuah Cinta

Cinta bukan sekadar kalimah yang indah disebut, tetapi juga candu yang cukup luar biasa.

Ia menjadikan ‘mangsanya’ hilang pertimbangan, gagal menetapkan pendirian dan cenderung untuk mengikut sahaja ‘naluri’ tersebut tanpa panduan.

Seseorang boleh memberi dan terus memberi, berkorban dan terus berkorban, bagai lilin yang terus terusan membakar diri, semata-mata atas nama ‘cinta’.

Tiada siapa dapat nafikan, penangan sebuah cinta memang cukup luar biasa.

Lilin yang menyala membakari dirinya
Buat menerangi insan yang memerlukan
Tanpa disedari diri sendiri sirna
Duka nestapa dibiarkan saja
Begini jadinya bila dihamba pesona cinta
Yang buta tak mengenal sebenar sifatnya
– Pesona Cinta, Hijjaz

Hamba yang cerdik, adalah hamba yang mengenali siapa tuannya. Seorang mukmin yang mengenali siapa Tuhannya, akan menjadi hamba kepada CINTA dan bukannya cinta.

CINTA, balasannya ada, iaitu di akhirat.

Cinta, boleh jadi tiada balasan apa-apa. Menanggung sakit hati semata-mata sewaktu couple, berkorban bagai nak rak, akhirnya clash juga.

Justeru bangkitlah dari terus menjadi hamba kepada sebuah cinta.

Memberi dan terus memberi atas nama cinta, walaupun tidak mendapat apa-apa.

Kerana sesungguhnya, cinta yang sebenar adalah memberi dan berkorban, dengan mengharapkan ganjaran besar di akhirat kelak. Dan ini tidak terjadi melainkan dengan cinta bersyariat.

Sumber

Sumai : Biar tawa terukir, di hati hanya Allah yang tahu.

Wednesday, June 20, 2012

The Sky

Dan apabila manusia ditimpa oleh sesuatu bahaya, mereka menyeru Tuhannya dengan kembali (bertaubat) kepadaNya, kemudian apabila Dia memberikan sedikit rahmatNya kepada mereka, tiba-tiba sebahagian daripada mempersekutukan Allah,

Biarkan mereka mengingkari rahmat yang telah Kami berikan. Dan bersenang-senanglah kamu, maka kelak kamu akan mengetahui (akibat perbuatanmu).

Atau pernahkah Kami menurunkan kepada mereka keterangan, yang menjelaskan (membenarkan) apa yang (selalu) mereka persekutukan dengan Tuhan?

Dan apabila Kami berikan sesuatu rahmat kepada manusia, nescaya mereka gembira dengan (rahmat) itu. Tetapi apabila mereka ditimpa sesuatu musibah (bahaya) kerana kesalahan mereka sendiri, seketika mereka itu berputus asa.

Dan tidakkah mereka memerhatikan bahawa Allah yang melapangkan rezeki bagi siapa yang Dia kehendaki dan Dia (pula) yang membatasi (bagi siapa yang Dia kehendaki). Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang beriman.
[ 30 : 33-37 ]

Tuesday, June 19, 2012

Alaa, Sumaiyah tu ...

Hye! Ya’ all know, today I got the most bad news hooo. Bad because it is rumor spread to others about me. I got soooo shocked, like realllyyy shocked! Could not imagine how could my Taayah colleague said thing like that about me. Aiyaa, really, I cannot explain this into words.

To whom it may concern :
Actually I already wrote the longer post for you then I decided to keep it in draft. What an accusation you made for me. You can say whatever you want but Allah knows better. I will leave the rest to Allah. Wallahua'lam.

Sunday, June 17, 2012

My Sunday

Tiring days behind. Yesterday was the first day we learned using the software. A little awkward because I’m not used to it yet. Susah jugak gayenye. Yang best tu, guna pen tablet woo.. Mahal tau, dalam ratus2, tapi less than RM200 lah. Today I did gotong-royong for my room. Could not stand with the dust and dirt. This was the day I waited for. Yeahhh ! what did I do today? Jeng3 ~

Wednesday, June 13, 2012

Changes

Wah what a busy3 day. Kelas macam office hour bero. Lima hari pertama kami belajar Interpersonal Skills. Ya, the softskills, not the hardskills that people can see. Almost every day we got presentation, semua mesti cakap kat depan. Dulu aku memang ada berangan nak ada subjek yang boleh present hari2, just to sharpen my skills. Tapi tu cuma berangan, maha suci Allah yang Maha Mengetahui segala isi hati.

Saturday, June 9, 2012

Wednesday, June 6, 2012

Homie !!

Alhamdulillah tiba di Royal Town of Perak Isnin tambah tolak sepuluh malam :) Lepas exam HCI petang tu yang aku bajet cam boleh jawab, keluar laa awal setengah jam then pulangkan switch router group member ke Mdm Media. Jenuh juga contact2 huhu. Walaupun dapat jumpa Abang Halmi kat G.O, orang Lenggong yang ingat nama aku haha (excited lebey). Alhamdulillah sume setell.

Tuesday, June 5, 2012

Dalam


Jangan sekadar solat, tetapi solatlah di awal waktu. Jangan sekadar solat di awal waktu, tetapi solatlah di awal waktu secara berjemaah.

Pen, pensil, pemadam, serta papan kekunci yang kita pegang, semuanya berasal dari ciptaan Allah, yang sentiasa bertasbih memujiNya.

Luangkan siap2 masa pinjamanNya untuk segera memujiNya, memohon ampunanNya, dan keluar tenang sebagai hamba. Janganlah kita tangguhkan solat ketika musim peperiksaan atas sebab untuk memahami ilmu milikNya.

Berleka-leka di dapur, ayam pun hangus.
Berleka-leka di dunia, kelak manusia hangus.

Na'udzubillahi min zalik.


Allah yang Maha Adil mengurniakan manusia berbeza2 kebolehannya. Ada yang cepat belajar tetapi sedikit malas. Ada yang lambat faham tetapi Allah kurniakan kesungguhan dan kerajinan berusaha.

Allah yang Maha Pengasih menghadiahkan manusia dengan pelbagai nikmat dan keistimewaan. Ada yang lunak suaranya. Ada yang indah paras rupanya. Ada juga yang menawan kata-katanya.

Anugerah Allah itu bukan saja sebagai nikmat, tetapi juga ujian buat kita. Untuk menguji yang mana lebih baik amalannya. Sejauh mana kita manfaatkan dan hargai mengikut cara yang Dia suka.

Seperti daun2 yang gugur, kering, kekuningan, lalu hancur. Begitu juga hayat kita.Yang sakit itu akan hilang. Yang seronok itu juga akan pergi. Tapi pertemuan dengan yang Abadi itu pasti. Maka berjalanlah di atas muka bumi ini dengan rendah hati dan responlah terhadap nikmatNya sebagai tanda syukur pada Si Pemberi.

Dan apabila pen telah diangkat, dan dakwat telah kering..

Segala penyesalan sudah tiada erti.

Sumber : Mobile Uploads, Asmak Latib's Facebook Account. (Senior saya di Taayah dan abang di Adelaide)

Monday, June 4, 2012

Reflection Journal

Below was my reflection journal of E-Commerce subject requested by my lecturer from all of her students. It is not compulsory, but well u know me, always love to express my views hihi. Please ignore any mistakes (especially grammar) in this journal. Layannzz ~

Salam ‘alaik Madam, hope you are in the pink of health :]

In this journal, I will tell my observations of this subject throughout this semester. Frankly, my previous reflection journal is something I did without reading the guidelines. It is because I did not know there was a guideline that you posted in the repository and I was absent for the whole week when you told the class about it.

I enjoy learning, so I have no problem sitting in any class hehehe. As a learner, I found it is inappropriate for students to come late during class. As far as I know, it is part of ethics for students to come earlier than the lecturers. Or in Islam we call it adab. I tried to come earlier than the lecturers for all my subjects I took this semester. Of course under some circumstances, I did come late. I feel dissatisfied with myself for not telling my friends about this. I am sorry, madam.

Saturday, June 2, 2012

Reach For The Stars!

Bila kamu buat minor, kamu dah tak sama macam kawan2 yang tak buat minor. Workloads kamu bertambah, credit hour bertambah, belajar benda baru, dan macam2 lagi. Kamu tak boleh compare diri kamu dengan mereka yang tak buat minor.

Satu perkara yang saya terkejut bila sampai UIA adalah kurang Islamic Values di kalangan pelajar sendiri.

Waktu exam meniru.. tak jujur dengan diri sendiri.

Kelas kadang2 datang setengah jam lewat, terutama kelas yang 830am. Kalau university lain kelas mula jam 8 tau. Lepas lambat tu, masuk kelas tak beri salam pulak, walaupun ada lecturer sedang mengajar di depan. Sedangkan masuk rumah yang kosong kita beri salam, inikan pula kelas yang ramai orang di dalamnya. Kadang2 masuk lif pun buat selamba je walaupun waktu kita masuk tu ada ramai orang kat dalam. Apalah salahnya beri salam pada orang dalam lif. Salam tu pun satu doa. Dulu saya di Madinah, jumpa siapa2 je beri salam, tanya khabar. Tak kisahlah kita kenal ke tidak, lelaki atau perempuan, kita semua one big family.

Jangan jadi prejudis. Tak boleh berfikiran begitu. Jangan kata “In case”. Kalau tak faham tanya lecturer, baca buku sebelum masuk kelas, get involved with any activities in the class. Ini selalu saya jumpa students jumpa lecturers bile? Waktu seminggu sebelum final exam. Tak betul tu. Saya dulu belajar kalau ada sela masa saya tak balik bilik. Kalau balik memang sah2 baring2, tidur. Duduk library, belajar buat nota dsb. Kita pun ada provide ruang untuk belajar (Undergraduate Work Area).

[Prof. Abu Osman Mat Tap, Head of Department Information Systems, KICT, IIUM]

Nasihat aku kepada aku sendiri : Yakin dengan kemampuan yang ada. Allah takkan letakkan aku di sini kalau tahu aku tak mampu untuk galas tanggungjawab ini. Kuatkan semangat! Reach for the stars!!

Friday, June 1, 2012

Awesome


For the past few days, I experienced a lot of things. Played bowling, games at the children centre, watching at the cinema, accompanying friend, accompanied by friends, and many more.

I hurt my friend, I was hurt by others.
Run away from some people, try to hold on to my principle.
Planning the days ahead, try to work according to plan.
May Allah ease my and your tasks. AMIN.

"Verily in the remembrance of Allah do hearts find rest!" [13:28]

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...