Friday, March 16, 2012

Dengarilah Mereka

Salam. Ape kabar? Harap sihat2 noh. Sekarang musim yang tidak menentu, kadang hujan, kadang mentari terik memancarkan sinarnya. Ramai kenalan saya, anak sedaranya, orang rumahnya yang demam-demam, selesema, dan bermacam sakit luar lagi. Usah dibincang tentang sakit di dalam la ye. Haaa kali ni saya mau kongsi satu gambar. Mereka kata a picture speaks a thousand words. Tapi bagi seseorang yang menulis dengan tangan kanan seperti saya, golongan ini menggunakan otak sebelah kiri. Begitulah sebaliknya, orang kidal akan guna otak sebelah kanan. Jadi left-brain user like me lebih suka mengekspresikan sesuatu dengan perkataan. Use words to name, describe and define. More or less.

Monday, March 12, 2012

Kecil VS Besar

Salam. Hujung minggu berakhir sekelip mata huhu. Cepatnya masa berlalu. Semua orang ada 24 jam yang sama, tapi ada orang dapat buat macam2 dengan 24jam mereka. Ada pulak yang hampir separuh daripada sehari itu dihabiskan ke tahi mata. Ha itu kita boleh elak. Jauhkan diri dengan katil masing2 antara caranya hihi. Saya pernah baca artikel tidur yang sihat di iluvislam satu masa dulu, tapi bila search dah takdak. Baru ingat nak share di blog sob3. Dalam tu dia kata jam 12tengahmalam hingga 1 pagi adalah masa tidur yang paling baik, kerana satu minit waktu itu bersamaan baaaanyak (dahlupa) minit di hari siang. Hah. Sapa yang rasa susah tidur di malam hari boleh coba untuk tidak tidur di siang hari, reservekan waktu yang ada untuk malamnya. Sekali tidur, biar penat betul kan. Qailulah (tidur tengahari) tu takpelah, sunnah kan. Try la saranan saya ni ye ^^

Kali ni bukan nak cerita itu. Ada satu ilmu yang saya mahu kongsi dengan pembaca sekalian. Mungkin ada yang pernah dengar, atau ada yang didengarkan kembali (sebenarnya diingatkan), atau first timer. Saya pun diingatkan kembali waktu Mukhayyam Remaja Manjung beberapa bulan lepas. Diingatkan juga kembali sat2 ni, bila belek2 buku nota lama waktu kat PJ dulu. Jom kita tengok dua frasa di bawah ini :

Friday, March 9, 2012

Muslimat Comot, Muslimin Selekeh

Al-kisah muslimat.

Ada yang memakai tudung yang sama selama seminggu tanpa cuci. Bekas minyak dari sambal ikan bilis minggu lepas pun ada lagi.

Ada yang memakai baju dan tudung yang ronyok seribu. Bukan trend masa kini pun, cuma memang malas nak gosok baju agaknya.

Ada yang memakai tudung dan baju yang sudah lusuh warnanya hingga kain berbulu-bulu. Nak kata tak mampu beli tudung baru tidak jugak. Telefon bimbit tak kurang MP3, WIFI & kamera.

Ada yang memakai stokin dan handsock yang tercarik-carik, menanti masa untuk koyak. Apalagi yang tak kisah memakai stokin dan handsock koyak.

Ada yang setiap pagi ke kuliah dengan muka pucat tak bermaya dengan tahi mata masih ada di celah mata.

Al-kisah muslimin.

Thursday, March 8, 2012

Why Are You Wearing This

I take only 5 subjects this semester but it seems like double. Go out in the morning and back home (hostel) at night. Sometimes due to meeting some people (actually almost same people) or programs organized by various organization.

So today I supposed to attend some circle then because of lateness, I went back home, which was KICT. After a deep thought either attending ICTSS Mass Gathering or Annual General Meeting or SRC, I decided to go the AGM. Sorry my ICTSS fellows. So while waiting for Maghrib azan, I went to ICT General Lab. What are in there? Of course PCs and internet.

After surfing a while, there came one friend. A male friend. I knew him while taking the programming subject during my first year in this university. An international student. Let me name him as K. He came to me, said salam, bla3. And then came one question from his mouth.

Tuesday, March 6, 2012

Buku oh Buku


Buku yang dibeli setelah menghadiri Seminar Perubatan Islam bersama Ustaz Sharhan Shafie. Best, banyak ilmu baruu. Beli jugak Habbatus Sauda', bila minum memang pahit huhu.


Ini pulak buku yang dibeli guna BR1M yakni Baucer 1Malaysia pemberian encik PM. Sedang bergelut menghabiskan (mujur ada empat sudah diberi kepada adik-beradik). Ditambah dengan buku memandu yang hendak dibaca sebelum ujian komputer + buku sedia ada (yang dipinjam) iaitu Men from Mars, Women from Venus.

Yuk, berusaha !! :D

p/s: ate, bile ke mike nak bace buku pelajarannye? keh3

Sunday, March 4, 2012

Kursus, Laksa dan ....

Hari sabtu yang telah berlalu dengan amat gembira, InshaAllah. Sekian lama tidak mencoret. Sekali coret biarlah perkara yang menggembirakan, ye dak. Eh sebenarnya ada jah yang menyedihkan. Tapi Itu akan diceritakan di akhir kisah yer hehe.

Alhamdulillah hari ini saya telah menghadiri kursus memandu buat pertama kali, dengar ceramah yang 5 jam tuu huhu. Sebenarnya ingatkan nak start ambil lesen final year nanti, tapi nampaknya risau nanti harga makin melambung ditambah dengan kos hidup yang semakin meningkat. Kasihan sama ummi dan abi saya sobsob. Blajar kereta saja sebab ummi takbagi ambik motor. Cikgu ambik kat bus stop depan mahallah dekat2 jam sembilanpagi. Berkenalan dengan member yang sama dalam kereta, adik baru masuk MSU amik medic, tengah tunggu result SPM. Juga Hanim budak Aerospace yang juga komiti mass gathering Ma’ruf Club yang akan datang nih.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...