Wednesday, June 20, 2012

The Sky

Dan apabila manusia ditimpa oleh sesuatu bahaya, mereka menyeru Tuhannya dengan kembali (bertaubat) kepadaNya, kemudian apabila Dia memberikan sedikit rahmatNya kepada mereka, tiba-tiba sebahagian daripada mempersekutukan Allah,

Biarkan mereka mengingkari rahmat yang telah Kami berikan. Dan bersenang-senanglah kamu, maka kelak kamu akan mengetahui (akibat perbuatanmu).

Atau pernahkah Kami menurunkan kepada mereka keterangan, yang menjelaskan (membenarkan) apa yang (selalu) mereka persekutukan dengan Tuhan?

Dan apabila Kami berikan sesuatu rahmat kepada manusia, nescaya mereka gembira dengan (rahmat) itu. Tetapi apabila mereka ditimpa sesuatu musibah (bahaya) kerana kesalahan mereka sendiri, seketika mereka itu berputus asa.

Dan tidakkah mereka memerhatikan bahawa Allah yang melapangkan rezeki bagi siapa yang Dia kehendaki dan Dia (pula) yang membatasi (bagi siapa yang Dia kehendaki). Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang beriman.
[ 30 : 33-37 ]


My Hostel's Sky
Alhamdulillah, check result guna sms tepat jam 632PM tadi. Rasa macam tak percaya. I made it! Praise be only to Allah =] Kalau dibundarkan GPA, dah boleh dapat dean’s list. Aku tahu orang lain ada yang setiap sem dapat DL. Tapi tu diorang, ni aku. Sah-sah ler aku dan diorang adalah orang yang lain keh3. Ingat mudah ke orang malas macam aku nak dapat camtu..? Huhu tak pernah dapat banyak camnih. So, a little excited of course. Thinking of how to reward myself. Takde ape yang dapat lagi nih. Ada cadangan? Food? Boring. Nanti masuk Indah Water jugak. Bowling? Cam best. Sunway pyramid? Tak pernah main haha. Times square’s theme park? Cam best jugak, lama tak berkunjung. Ade sape2 nak celebrate dengan aku ke? Haha. Talking Tom. Macam le ade orang nak jawab huahuah.

I guess it all thanks to the lecturers. For all the knowledge and lesson. For all experiences I faced back then. Yeah, some of obedient and loyal readers might notice some of the previous posts’ stories ngeh3. Thanks to all my groupmates, classmates, roommates, family (always n forever by my side) and of course to MYSELF!! Despite of all those challenges, I made it to the sky! (not reaching the stars yet hihi). The proof that :
- I can do it too, just like the others.
- I can overcome the lazy feeling inside me.
- Allah will help if I put an effort in everything I do.
- being good in front of and behind our teachers will help us understand the lecture better, and barokah of course.
- we will get more if we enjoy the class.
- start sleeping between 12-1am will allow you to have good sleep.
- you can join societies while studying, provided you manage your time well.

Aku takde la kata aku ni bagus. Jangan salah faham ye tuan-tuan puan-puan. Tapi ini yang aku praktiskan sepanjang sem ni. Of course aku tak tido jam 12am setiap hari, boleh tengok post2 lepas. Time kena struggle projek, buat le, tapi jangan paksa diri, jangan dera diri. That is why they say, study smart, not study hard. Tidur lewat tak elok maa, hari tu baca paper ia kata, kalau praktiskan tido lewat nih, boleh naik berat badan, tekanan darah tinggi, dengan ape ye lagi satu tu. Lupe le pulak. Tapi memang tak bagus le tido lambat secara konsisten nih.

Sekian kali ni. Penat rupanya pegi kelas 2D animation nih. Lagi penat dari orang kerja pulak aku rasa. Padahal tak pernah kerja pun wakaka. Tapi serious penat. Time maghrib mata dah berat. Tahan sampai isyak, nak tidur awal karang bangun awal sangat, takde ape nak buat. So jam 11-12 aku dah lebuh keh3. Dah seminggu lebih ni baru aku perasan yang aku memang tak suka kerja leceh2 camni. Aku lebih suka buat benda yang deal dengan manusia, bukan mesin. Ngeh3. Boring dah rasa. Selalu cepat nak balik. Excited time makan, berat pun naik balik. 2 minggu naik 2 kg oi. Haha. Ape benda entah aku makan (mestile makanan hahaha). Tapi ni baru terai kat animation, tak cuba join workshop PHP ke ape kan, cambest je. Kalau ade program gitu area2 KL, sile roger aku ye!

Oke lah, penat dah bercerita. Lain kalu aku setori lagi yer. InshaAllah jika panjang umur. Daa ~

p.s : Baru je dapat call dari kak Faizah. Dia tanye dapat ke jadi komiti taaruf. AKU TAKDAPAT OII. Haha frust kot. Dah dua kali aku hantar application form. Diorang kata kalau sekali takdapat, kali ke dua biasanya dapat. Ia sangat tak benar! Dan lebih menguatkan ura-ura yang kata uia pilih bulu. K fine.

4 comments:

cda said...

Tahniah sumai. Slm syg dari the land below the wind huhu

SuMaiYaH said...

Thanks cda! Salam sayam dari sumai di semenanjung hihi XD

cda said...

:)

SuMaiYaH said...

:x

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...