Thursday, May 3, 2012

HappyNess :]

It had been a beautiful day, alhamdulillah =]

I missed most of the classes this week. Being hospitalized all day. Among all three days (Tuesday was Labor Day), I only attended today’s class, HCI. Actually I planned not to come too, I just wanna sleep at the musolla, since I felt uncomfortable and sleepy. Beforehand I need to do some works that I should come to the kuliyyah. In the class, I did not concentrate too much because of dizziness. As usual, madam Sofianiza always made the subject interesting, giving many outstanding examples. Class finished, I want to go home to have some sleep. Stopped by café and bought rice and fish and long beans. Nyam3. Had my lunch and went to sleep. Planned to wake up at 4.15pm since I got PMIT replacement class about an hour later.

(penat speaking, tak pandai nak tulis pun, writing and speaking yang sudah lama ditinggalkan + tak dapat mengekspresikan dengan lebih baik pun dalam English lulz)


Seperti yang dijangka, bangun lebih lewat daripada rancangan. Hampir setengah jam lewatnya. Pulun2 la bersiap apa suma. Ekspress method haha. Alhamdulillah sampai kelas dalam 540pm kot. Blajar pasal Change Management Plan. Itu ini begitu begini.. Sampaila point yang aku ingat. Takdela dikira point sangat, mungkin something yang aku belajar. Sir ada member yang boleh run project sendiri. Cam dia ada team sendiri. Dia asalnya kerja kerajaan dalam 5-7 tahun then dia niaga sendiri. Setup team sendiri. Of course about project management ngeh3. ‘He can do project. He can manage. He can do programming. He can design. He can do database. He got his own skills.’ Perghh hebat betul kalau jadi camtu. Sesuatu yang tak mudah tapi takkan mustahil. Something to ponder of.

Habis kelas PMIT, duk sangkut pulak dahh dekat kedai koperasi PostGraduate ICT Students’ Society (PGISS). Kebetulan Irma ada member situ, so aku pun join sekaki. Dapat la beli buku System Analysis and Design (SAD) yang aku pernah jual dulu, dengan harga RM11. Hooo. Sembang2 tentang akak tu, kak Liza yang jadi presiden skarang. Camne amik master bla3. Akak ni amik Master dalam Computer Science. Aku takde tanye dalam2 plak, since aku bukan budak CS kan kikikiki. Cam best bero, amik master ada tiga kategori bleh pilih, research saja, research+workshop and workshop saje. Akak ni amik research saja. Bila dah jadi budak PG, lain sungguh life dengan budak UG. Hanya mereka yang kuat mental saja bleh blajaq sampai phd huhu. Kena compete dengan budak2 PG lain. Ha satu benda yang menarik, boleh mintak scholar uia (untuk budak PG). takde pointer pun (kata akak tu la kekeke), tapi kalau UIA tengok hang aktif bla3, inshaAllah akan dapat. Fee akan dibayar, tapi takda allowance (sad ayamm). TAPI! UIA akan sediakan kerja, cam kat office kuliyyah etc. sebulan boleh dapat tambah tolak RM3100 beroo. Harhar. Abis la, mata duitan suda keh3. Aku fikir jugak nak sambung master (dan dan le plak kan), ummi galakkan, walaupun pointer memang sangat sikit skarang, ditambah perlukan motivasi untuk ambik beberapa subjek management dari econs tu haa. Rasa macam down jugak, since ramai betul orang kata subjek management nih “cukupla sekali aku amik weh”, “aku cukup2 makan je weh”, “aku lulus pun kire okey sumai ” dan lain2. Adoi, sedikit sebanyak semangat nak belajar jadi jatuh toing3 ke tangga semakin bawah sobsobs.

Tengok study plan sampai habis belajar, agak berat jugak. Sebab buat minor. Kalau aku takbuat minor memang ringan sungguh hidup di masa akan datang, siap boleh audit 2-3 subjek kot. AWAS, ADA PERKATAAN ‘KALAU’ DI SITU. Tak bagus ye. Sesungguhnya aku telah ditakdirkan untuk buat minor. Allah yang letak aku di sini, walaupun dengan pointer cukup2 makan. Sila tabah sila kuat ye Sumaiyah.

Menghadiri KICT Grand Solat Hajat di musolla, madam Murni juga mengingatkan benda yang sama. You are chosen by Allah to be here. There are many about your age want to enter this university but they are not chosen. You are here to give something for the ummah. Anything you do, you need to think it BIG. Not for another 2 or 3 years but for 20, 30 years ahead of you. If you feel tired, lose ways, think of the faces at home waiting for you.. etc2. adess sedih pulak rasa. Hmm kedatangan tak ramai seperti yang diharapkan, ramai member2 pun takde. Aku jadi orang belakang tabir, jadi tolong aja apa2 yang bulih. Lepas habis sume, dapat makan nasik lemak pulak aih. Hari tu waktu bincang menu aku tak setuju nasi lemak. Yelah, dah la malam2, ate makan nasi lemak pulak. Tak ke jadi sebab orang Malaysia nih obesiti sokmo. Huhu. Sir ARAD pun ada kata pasal ni, sebab isu ni pernah dibangkitkan dalam radio IKIM yang sir dengar. Selaku orang yang hampir obes, aku strongly tak setuju kalau nasi lemak huhu. Then it was decided. Nampaknya apa yang ada aku makan je lah kan, since aku ni sangat susah nak tolak kalau ada makanan depan mata keh3. Jumpa kawan2, adik2, senior2, madam dan sume2 sebenarnya satu terapi yang boleh buat aku gembira, kalau aku dalam mood yang baik la kan. Ada certain masa jugak aku tak suka, bergantung.

Sekian kisah 3 mei 2012. Hari yang menggembirakan walaupun aku tak berapa nak sihat lagi kan. Mengharapkan kesihatan seperti sediakala agar aktiviti harian dapat dilakukan dengan selesa dan bersemangat. Aku tak datang kelas sebab aku tak suka batuk2 aku ganggu kawan2, juga tak suka bila member tanya “sumai sakit ke?”, “sumai tak sehat ke?” huhu. Rimas mungkin. Mungkin juga aku tidak diajar cara untuk menghargai kembali. Aku takut aku tak dapat jadi seperti mereka jika mereka ada di tempat aku sekarang. Harhar suda mula ayat puseng2. Mungkin juga karena ego yang tinggi. Sebab tu boleh tengok, aku takde kawan baik pun kan. Teringin juga nak ada best friend macam orang lain. Tapi entahlah, entah…. Aku tak suka terikat dengan seseorang, mungkin tunggu suami kot kui3, yet I still have the desire to have at least a bestfriend. I live my own way, but I do cherish and appreciate everyone around me. And sometimes I do not, that’s me. Nampaknye syok sendiri di situ haha. Sekian dihabiskan, wallahua’lam, wassalam.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...