Thursday, December 27, 2012

Selamat Final =)

Alhamdulillah, a very tiring day, yet it is not finished yet.
Baru pulang dari PJ, ke Samsung Customer Service Plaza, ouch itu smartphone suda takboleh on maa.. Mncari2 teman untuk ke sana, tapi nampaknya semua tak berkelapangan. Sedih bero. Sobsob. Mintak kawan hantarkan, sebab takut nak naik teksi sorang, pun tak de yang boleh. Then I decided to go by myself lah. Usha2 google maps, ok naik LRT turun kat Asia Jaya. Bertolak jam 945, sampai dalam 1045, jam 11 sampai destinasi. Ambik nombor, nombor aku 2060, sekarang 2030. Hahaha. Giler weh nunggunyer. Seb baik ada talivisyen, sempat tengok satu movie lakonan J.Lo hohooo..

Wednesday, December 26, 2012

Suka Duka

Suka dan duka, 
Tangis dan tawa,
Tergores bagai lukisan.

(Opick, Rapuh)

Sunday, December 9, 2012

Sanguine and Choleric People

Recently did a personality question which was not my first time answering them. I mean this kind of questions. The result was shocking. I myself also could not believe haha. Well, Out of 40, 33 of them went to this Sanguine and Choleric type. Only 7 left for Melancholic and Phlegmatic type.

I noticed some of my friends did see my potential, because they were saying and appointing me, but I kept denying because I refuse to take responsibility, and did not have the courage to lead. Well, I should start changing now. Know your abilities. InshaAllah you can do more. =)



What about the weaknesses? Well, focus on your strengths yah!

Saturday, December 8, 2012

Kepada yang suka akan

Assalamualaikum semua =)
Hai, lama tak tanya khabar hihi. Lalu hilang di angin lalu.
Meskipun tajuk seperti tak habis ayat, post ini memang bermaksud.

Kepada mereka yang suka akan saya,
(Fuh, sape lah tu kan hahaha)

Friday, November 30, 2012

Rindu

Menelusuri post lama dalam blog, menggamit kenangan pada arwah teman yang sangat sebentar perkenalan namun berbekas di hati.

Wan Sara Ariana bt Ahmad

lebih mesra dikenali dengan panggilan serra. Lahir 31 Disember 1990. Start kenal tahun 2010. Lupa bulan berapa. Kenal di laman chat Grapesnasyid. Namun awal 2011 dapat berita menghidap kanser darah peringkat akhir. Sebak. Terkesima. Sedih amat. Semua ada. Dia terutama. Aku hanya mampu memberi semangat dari jauh.Selalu telefon walaupun aku kerap sibuk. Telah banyak cubaan untuk berziarah namun belum diberi rezeki oleh Allah.

Lalu di satu hari pertengahan Ogos 2011, satu offline message mengatakan beliau sudah kembali menemui kekasihnya. Tak silap dari abangnya. Terpempan. Tak percaya. Terus hubungi nombor beliau di Indonesia, tinggal di sana setelah menikah dengan lelaki yang kukenali sedikit2 di laman chat. Benar. Allah. Kematian itu pasti. Terkejut lagi. Bertanya dimanakah pengebumian dilakukan.

CIRACAS, JAKARTA TIMUR JAM 4PM SEMLM. 14:43 20 Ogos 2011.

Kenangan datang bertimpa-timpa. Menyesal amat sebab tak bersungguh untuk bertemu. Beliau pernah dekat, pernah di Kuantan dan aku di Gombak. Argh. Terngiang-ngiang lagu kesukaannya, Muhasabah Cinta by Edcoustic. Lebih satu post di blog ini tentang dia. Memang kalau dengar lagu tu auto teringat dia. Dia selalu percaya aku. Beri semangat, terutama bab jodoh. Rezeki beliau untuk merasa nikmat pernikahan, alhamdulillah.

Aku hanya punya satu impian, untuk bertemu dia kembali di Sana. Allah, pertemukan kami kembali di Syurga. Aku rindu. Teramat rindu. Pada dia.. Tempatkan dia dalam kalangan mereka yang engkau rahmati dan kasihi.. Ameen Ya Robb.

Friday, November 2, 2012

Sleep By The Numbers


A digit-by-digit guide to America’s snoozing ways

6.9 - How many hours the average adult sleeps per night 

70 - The millions of people who suffer from chronic sleep loss or sleep disorders 

23 - The number of minutes it takes adults to fall sleep on most nights 

59 - The percentage of adults who know they snore (even if they deny it) 

90 - The percentage of people who use electronics within an hour of bedtime 

2.2 - The number of pillows most people sleep with a night 

30 - The percentage of people who have purchased sheets in the past six months 

35 - The percentage of people who don’t own bedroom curtains 

265 - The millions of dollars people spend on OTC sleep aids a year 

74 - The percentage of adults who drink at least one caffeinated beverage a day



source


sumai : bila tidur 2am setiap hari...  :'(

Saturday, October 20, 2012

PRK oh PRK

Alhamdulillah. Pilihanraya kampus (PRK UIAM) sudah berlalu dengan jayanya, dengan Pro-M menang majoriti kerusi dari yang dipertandingkan (Gombak tak silap aku 11/14 Pro-M menang, kalau salah sila betuikan). Tahniah dan takziah kepada mereka yang mendapat tempat di hati kami semua hihi. Of course kawan aku yakni Hafizah yang dipromosikan di dua post lepas menang majoriti.. Alhamdulillah. Segala puji hanya bagi Allah.

Result for  KICT Constituency

Saturday, October 13, 2012

The Last Piece of Love

Salam everyone :)

Pheww. Lama betul tak menulis. Nak cerita pasal PRK belum sampai mood lagi haha. Nak cerita pasai hati dan perasaan lagi ah. Boleh kan? Tak boleh? Ada aku kesah? Hahaha

Nature join program, jumpa macam2 orang. Nature aku plak memang pendiam di awal perkenalan. Tapi kalau orang tu lain jantina pun aku malas nak lebih2 sangat. Bukan segan. Sumaiyah segan? Pelik kata seorang teman. Mungkin aku malas nak over sangat. Nanti masalah hati plak. Hati aku bukan dia. Cuma kadang2 some of them memang akan jadi rapat because of other friends, bukan sebab diri sendiri.

Alkisah, aku memang senang sukakan orang. Kadang-kadang aku rasa aku memang dah sampai tahap wajib menikah. Tapi jalan tu tak mudah. Jalan untuk menempuh gerbang pernikahan dan jalan ketika sudah melepasi gerbang itu. Takut dengan tanggungjawab satu. Tapi tu bukan sebab utama. Cuma bila sudah tiba masanya, inshaAllah.

Monday, September 24, 2012

She is Hafizah =)


She is different.
 Being called as “Ustazah Rock”, she has a wide coverage of friends and folks because of that uniqueness. 
She always stresses on the barokah and blessing of knowledge. She taught me of the ethics and adab with teachers .
She mingles around with international students and lecturers very well that I feel jealous of her, and somehow all those motivated me indirectly.
She always reminds me of our Quran memorization (tsk tsk). She is independent, she won’t ask for anyone’s help until the last minute. Sometimes it annoys me, but that is her style. She does everything on her own.
We share a lot of similarities, but still, as friends, there were misunderstandings. Alhamdulillah everything is okay. (Kan kann)
I must say, she is extra-ordinary. We get along together well. I think she is the person who understands (the complicated) me the most after my family.
I am sure that she can do her job well, provided that her family and friends support her at any time she needs.
 I know KICT students must have their own opinions about her and other candidates, but this is mine. I will vote for her because I know she is able to uphold the vision and mission of IIUM, together with her friends and of course, with us. And still, nobody’s perfect. That’s why we need each other.

This post is very personal, and I am not begging all of you to cast your vote for her. But trust is something we can’t buy anywhere. It is gained from people, by our attitude. And I trust her.

 If she wins the election, I pray that Allah will ease her path. We might not be as close as now, but at least I know I have had a friend, a very good friend. :')

 So, on this Tuesday (25/9), cast your vote wisely!
 May Allah bless us with our choices, Ameen Ya Robb.
“Let’s Be One Big Family” till Jannah, inshaAllah! ♥

Monday, August 27, 2012

Jodoh : Sabar


Ditulis oleh : Ustazah Noraslina Jusin



Buat adik-adik yang dikasihi yang sedang 'bertarung' perasaan,

Soal jodoh, sebagaimana juga soal-soal selainnya dalam hidup ini adalah soal rezeki yang diberikan oleh ALLAH Subhanahu wa ta'ala kepada setiap manusia, namun berbeza antara seorang dengan seorang yang lain.

Ada yang berkahwin atas dasar suka sama suka; sebahagiannya pula bernikah atas pilihan orang tua. Ada yang berumahtangga setelah diusik-usik rakan sekerja, tidak kurang juga yang bertemu jodoh mereka di tempat belajar dan bekerja. Sebahagiannya merasakan teman dari kecil, bersekolah bersama itulah jodoh yang serasi dengannya; bahkan sebahagian pasangan bertemu jodoh setelah berkenalan di laman sosial (internet) hinggakan dengan kehendak-NYA, ada juga yang bertemu pasangan hidup ketika sedang beribadah di Baitullah!

Ada yang bertemu jodoh pada usia remaja, sebahagian pula pada usia matang dewasa dan tidak kurang yang bertemu jodoh pada usia emas mereka.

Namun, perlu diingat, semua itu berlaku atas kehendak-NYA tanpa melupakan bahawa setiap individu 'memiliki' jodoh mereka menurut pilihan sendiri sama ada ia diperolehi dari jalan redha ILAHI atau kemurkaan-NYA.

Semua itu tercatat di sisi ALLAH Subhanahu wa ta'ala sebagai ujian keimanan hamba-hambaNYA.

Maka, sebelum hijab takdirmu tersingkap, sebelum pasti siapakah jodoh yang namanya tercatat siap di sisi ILAHI, dahulukan prasangka yang baik, bermunajat yang baik, berikhtiar yang baik dan diiringi dengan tawakal yang benar kepada-NYA. Ikhlaskan hati dalam perjuanganmu mendapatkan'rezeki' itu melalui tuntunan yang haq (benar), halal dan mulia.

Janganlah kerana menyangka 'rezeki' yang satu ini lambat tibanya, maka jalan haram didekati, usaha yang berkat dijauhi.

InsyaALLAH, bak kata orang lama, kalau sudah jodoh tak akan ke mana.

Sekadar pandangan dari 'kakak' mu ini :))

Sunday, August 19, 2012

Nikah : Bila Sesuai?

Salam. Eid mubarak. :]
Musim walimah betul sekarang ye. Jemputan sana jemputan sini hihi. Mula-mula rasa tergugat jugak arr kan, kawan2 sekolah Taayah berduyun2 melangsungkan perkahwinan. Syok ala Thai la kome yer keh3.

Kali ni nak setori pasal nikah kahwin lah pulop kan. Sesuai lah dengan keadaan sekarang kan. Dalam banyak2 persoalan, ada satu yang ingin dibangkitkan, iaitu bilakah masa yang sesuai untuk menikah? Haa jawapannya of course ada banyak, up to oneself la kan. tapi in this post saya ingin melontarkan pendapat saya sendiri, bukan anda atau orang lain hehe. Tapi kita punya pendapat maybe ada sama beberapa percent, or maybe totally same, or totally different hehe.

Ramai yang nikah waktu belajar, jumpa di tempat belajar, cinta pandang pertama bla bla bla.. Ada yang jumpa lambat, kerja dulu, cari2 then baru jumpa. Macam2 cerita kita boleh dengar daripada macam2 orang.

Dua isu yang ingin dibangkitkan, keperluan dan kemampuan. Adakah perlu untuk menikah? Of course jawapannya perluuu. Nikah itu sunnah Nabi Muhammad Sal-lallahu ‘alaihi wasallam. Nikah itu menyempurnakan separuh agama kita. Tapi tu lah, ada yang rasa nikah tak perlu, atau sebetulnya BELUM PERLU, terutama bila ia berkaitan isu yang kedua yakni kemampuan. Kemampuan pulak ada dibahagi pada beberapa cabang, zahir dan batin. Mampu kah untuk menyara keluarga, ada bekalan wang ke, kemudahan2 awam lain macam kereta, rumah etc. Mampu kah hendak commit dengan tanggungjawab? Kadang2 kita rasa kita dah matang, tapi cuba tanya orang 2 yang rapat sekeliling kita, time management dah ok ke? Boleh kawal emosi dah ke.Dan pelbagai lagi.

Wednesday, August 15, 2012

Hai dik, sorang je ke?

Update pendek je. Semalam lepas tarawih aku balek la sorang2, kelajuan kaki memang negative, dengan muka sedihnye (sob3) memikirkan macam2 hal yang tak pernah selesai. Haha.

dah tulis sebab2 kesedihan then i decided not to story here, cuma one of them was because this is my last Ramadhan at uia (maybe). Alkisahnya, ada sorang sis sampai jemput aku naik motor dia sebab tengok aku jalan lambat sangat, ingatkan aku penat kot. padahal mahallah aku taksampai setengah kilometer lagi je punn haha.

Ummi ajar aku untuk redha dgn apa yang jadi. Aku pun kena terima sebab entah2 esok2 aku plak berada di tempat mereka. Kesimpulannya, jangan selalu emo. Ingat Allah selalu, kata ummi. Hihi. So that conclude my post this time kekeke.

Alhamdulillah DS and English exam done. Waktu exam DS jumpe sorang sis yang mengingatkan aku pada seseorang. Dah tu memang adik orang tu kan. Argh, kenapa la dia ada di sini. Waktu English tak jumpe sape2 yang best pun, sume kawan2 biasa je hahaha. Still I am excited even to see my friends' faces hehe. Terima kasih kepada yang menceriakan hidup gue, baik perempuan mahupun bukan perempuan (laki2 laa haha).

Thanks Dr. Khairunnisah Ibrahim and madam Zarinah Jan bt Yusof Khan for the knowledge, will try to implement them in ma life. Alhamdulillah, selamat berbuka puasa! hihi

Alhamdulillah, di kampus ade kengkawan yang menceriakan hati, dan memahami. Terima kasih :')
Gambar : sebelum Iftar KICT 070812

Saturday, August 11, 2012

Catch Me If You Can

Kepala pusem bero.
Banyak betul bende jadi.
Masalah ni tak habis, datang masalah tu pulak.
Pening juga memikirkan masa depan yang merenggut.
Padahal bende2 masa depan bagi kat Allah suda, ye dak?
Tapi sebab aku nak plan, just to be sure I can be happy if I achieve my plan.
Tak semestinya kalau plan not achieved so I should not be happy kan.
Whatever it is, just enjoy your studies ye Sumaiyah.
Tak kesah la dapat grad dgn member2 ke tidak.
Kalau takdapat convo that year boleh sambung master terus hikhik

Friday, August 10, 2012

Wise Men and Women

Men generally don’t realize how their suddenly pulling away and then return later returning affects women. With this new insight about how women are affected by his intimacy cycle, a man can recognize the importance of sincerely listening when a woman speaks. He understands and respects her need to be reassured that he is interested in her and he does care. Whenever he is not needing to pull away, the wise man takes the time to initiate conversation by asking his female partner how she is feeling.

He grows to understand his own cycles and reassures her when he pulls away that he will be back. He might say “I need some time to be alone and then we will have some special together with no distractions.” Or if he starts to pull away while she is talking he might say “I need some time to think about this and then we can talk again.”

When he returns to talk, she might probe him to understand why he left. If he’s not sure, which is many time the case, he might say “I’m not sure. I just needed some time to myself. But let’s continure our conversation.” He is more aware that she needs to be heard and he needs to listen more when he is not pulling away. In addition, he knows that listening helps him to become aware of what he wants to share in a conversation.

To initiate a conversation the wise woman learns not to demand that a man talk but asks that he truly listen to her. As her emphasis changes, the pressure on him is released. She learns to open up and share her feelings without demanding that he do the same.

She trusts that he will gradually open up more as he feels accepted and listens to her feelings. She does not punish him or chase after him. She understands that sometimes her intimate feelings trigger his need to pull away while at other times (when he is on his way back) he is quite capable of hearing her intimate feelings. This wise woman does not give up. She patiently and lovingly persists with a knowing that few women have. (Gray, 1992)

References : Gray, J. (1992). Men Are From Mars, Women Are From Venus. Harper Collins Publishers Inc.

Is this Me #5

The Most Miserable
You are well suited for a life of politics because you are able to differentiate between wrong from right pretty well and you are also very decisive. (keras hati bero, xnak dengo pendapat org haha)

YOUR LOVE
When it comes to love, you are very indecisive. You sometimes need him or her, sometimes you don't. You better be careful not to hurt an innocent party. (betui kot? so dont fall for me. Lulz)

What kind of person are you?
You are an outgoing and cheerful person. Although you get frustrated sometimes, you get through hard times easily and are joyful again. (bakpo nak pikir benda sedih lame2 ye dok. Life goes on maah)

Your friendly personality makes you attractive in the eyes of the opposite sex, but this makes your spouse feel insecure. Your lack of emotion is a disadvantage, but your candor has made you popular. (Faymes sebab outspoken is not good bero)

Friends of your gender find it hard to understand you because of your innocent thinking. But this is your advantage as it attracts members of the opposite sex who have the same personality as you. (pasal same gender tu setuju, only few people understood me well. Yang opposite sex tu macam tak je haha)

Psychological Test
• You are easy to understand. (dah easy le plak hahaha)
• How ambitious you are depends on the height that you answered, which is: top. (zzzzz)
• You try to please everyone, the size of this personality as seen by others is medium. (ngape nak gumbirakan hati org lain jika kita terseksa? kui3)
• Diamond means stubborn personality. (baru tau ka?)
• You are also superior and impressive. (bluek =P)
• You are an opportunist.
• Your husband or wife is the one you need when you are in trouble. (time will come, inshaAllah. If not now, later.)


-setakat ni habis dah untuk website sama dgn soalan yang berbeza2. Harap ande2 sekalian suda mengenali saye. Pura2 kenal jah. Wakaka. Kbai.

Wednesday, August 8, 2012

Sing and Dance!

Minat masing2, tak minat boleh klik [x] di sudut kanan atas.

Tuesday, August 7, 2012

Men are Like Rubber Bands

 Men are like rubber bands. When they pull away, they can stretch only so far before they come springing back. A rubber band is the perfect metaphor to understand the male intimacy cycle. This cycle involves getting close, pulling away, and then getting close again.

Most women are surprised to realize that even when a man loves a woman, periodically he needs to pull away before he can get closer. Men instinctively feel this urge to pull away. It is not a decision or choice. It just happens. It is neither his fault not her fault. It is a natural cycle.

Women misinterpret a man’s pulling away because generally a woman pulls away for different reasons. She pulls back when she doesn’t trust him to understand her feelings, when she has been hurt and is afraid of being hurt again, or when he has done something wrong and disappointed her.

Certainly a man will pull away for the same reasons, but he will also pull away even if she has done nothing wrong. He may love and trust her, and then suddenly he begins to pull away. Like a stretched rubber band, he will distance himself and then come back all on his own.

A man pulls away to fulfill his need for independence or autonomy. When he as fully stretched away, then instantly he will come springing back. When he has fully separated, then suddenly he will feel his need for love and intimacy again. Automatically he will be more motivated to give his love and receive the love he needs. When a man springs back, he picks up the relationship at whatever degree of intimacy it was when he was stretched away. He doesn’t feel any need for a period of getting reacquainted again.

---

Without an understanding of how men are like rubber bands, it is very easy for women to misinterpret a man’s reaction. A common confusion arises when says “Let’s talk” and immediately he emotionally distances himself. Right when she wants to open up and get closer, he wants to pull away. Commonly I hear the complaint “Every time I want to talk, he pulls away. I feel like doesn’t care about me.” she mistakenly concludes that he doesn’t ever want to talk to her.

This rubber band analogy explains how a man care very much about his partner but suddenly pull away. When he pulls away it is not because he does not want to talk. Instead, he needs some time alone ; time to be with himself when he is not responsible for anyone else. It is a time for him to take care of himself. When he returns he is available to talk.

To a certain extent a man loses himself through connecting with his partner. By feeling her needs, problems, wants and emotions he may lose touch with his own sense of self. Pulling away allows him to re-establish his personal boundaries and fulfill his need to feel autonomous.
Some men, however, may describe this pulling away differently. To them it is just a feeling of “I need some space” or “I need to be alone.” Regardless of how it is described, when a man pulls away, he is fulfilling a valid need to take care of himself for a while.

Just as we do not decide to be hungry, a man does not decide to pull away. It is an instinctual urge. He can only get so close, and then he begins to lose himself. At this point he begins to feel his need for autonomy and begins to pull away. By understanding this process, women can begin correctly to interpret this pulling away. (Gray, 1992)

References : Gray, J. (1992). Men Are From Mars, Women Are From Venus. Harper Collins Publishers Inc.

Saturday, August 4, 2012

Kau Pergi, Aku Pergi


Pergilah rinduku hilangkan dirimu,
Tak sanggup menanggung derita di kalbuku.

Pergilah sayangku bermula semula,
Semangat cintaku membara kerana DIA,
Tiada niatku.

Maafkan daku duhai kasih,
Izinkan ku pergi.

-Kaer-

Is this Me #4

What type of personality do you have? 

Kind and Gentle
Your kindness is your charm - you are also gentle and sweet (haha gelinyer). Everybody likes to be around people with your personality (yeke yeke). Like a psychologist, people like to talk to you to discuss their problems because you are proper and discrete, as well as confident. You look mature and people respect you. People with this kind of character are few and far between. (yo lah tu kekeke)

What's on your mind?
You are incredibly sentimental and live your life for love (kui3). This can get you into financial trouble at times, as you don't always fall for the right kind of partner.

Your Handwriting
If you write some strokes thickly but others are thin, it's likely that you're a very unpredictable person. Sometimes you'll get very serious about something, but there's always the possibility that you'll suddenly lose interest. It can take you a long time to complete a task--if it gets done at all before something else grabs your attention. (meme pung)

Feelings are Important

significance from this post.

If a woman is not supported in being unhappy sometimes then she can never truly be happy. To be genuinely happy requires dipping down into the well to release, heal and purify the emotions. This is a natural and healthy process.

If we are to feel the positive feelings of love, happiness, trust, and gratitude, we periodically also have to feel anger, sadness, fear and sorrow. When a woman goes down into her well is when she can heal these negative emotions.

Men also need to process their negative feelings so that they can then experience their positive feelings. When a man goes into his cave is a time when he silently feels and processes his negative feelings.

When a woman is on the upswing she can be fulfilled with that she has. But on the downswing she then will become aware of what she is missing. When she is feeling good she is capable of seeing and responding to the good things in her life. But when she is crashing, her loving vision becomes cloudy, and she reacts more to what is missing in her life.

Just as a glass of water can be viewed as half full or half empty, when a woman is on her way up she sees the fullness of her life. On the way down she sees the emptiness. Whatever emptiness she over-looks on the way up comes more into focus when she is on her way down into her well.

Without learning about how women are like waves men cannot understand or support their wives. They are confused when things get a lot on the outside but worse in the relationship. By remembering this difference a man holds the key to giving his partner the love she deserves when she needs it the most.(Gray, 1992)

References : Gray, J. (1992). Men Are From Mars, Women Are From Venus. Harper Collins Publishers Inc.

Is this Me #3

What does being a friend really mean to you?
You value your friendships: 45%
You value your friendships quite a lot but you don't like to show your feelings to others. You would rather keep your feelings to yourself than share them with your friends. You might get a pleasant surprise if you are more open about caring for people - they will probably let you know that you're special to them, too. (sobsob)

Are You Nosy?
Nosy Level: 90%
You have a wild and crazy imagination, and this can lead you to being very nosy as you strive to check out whether your theories are true (hahaha). You get very occupied with your own thoughts and create fantastic stories out of the things that you think are happening in people's lives. It might be a good idea to concentrate more on your own life. (jaga tepi kain sendiri la der)

What's your personality love style?
Love at first sight is your style. You are not fussy about who you fall for, and often there seems to be no rational reason for you deciding to love someone, it just happens and you'll follow your heart. When you do fall for someone, you fall completely. Your love is somewhat child-like, or what people like to call "puppy love". While following your heart is important, you should also remember to use your head occasionally. (kesian aku kan. sob3)

Thursday, August 2, 2012

Kecewa Lagi



Kau berikanku segala-galanya
dan Kau mengujiku dengan cinta dunia
yang sungguh indah dan
Kau hiaskannya dengan intan permata
dengan jua wanita
dan kedudukan yang memalingkanku daripada-Mu.

-sedaple plak lagu nih-

Wednesday, August 1, 2012

When I Present ...

Alhamdulillah, presented my research for English for Academic Writing Purposes (EAW) subject, entitled 'Gender Differences on Facebook Usage' among IIUM students.

Obviously nervousness was there. Haha. As usual, people laughing at me. Hairan betul, present OS pun orang gelak. Padahal aku tak buat lawak pun. The one I regretted most was I didn’t record my presentation! Aaaaaa (meren suda) Tu la, sapa suruh tak charge mp3. It is good to hear your own self after presented. You will have some sort of relieved, foolish, senget, funny and satisfied feeling. Haaa believe me. Other than that, you can re-listen to your own voice. Boleh la perasan sikit2, di samping mengetahui di mana kelebihan dan kekurangan andee.

I rated my own presentation (together with findings) 8 out of 10. Hihi. Suke hati gua la nak bagi brape kan. Despite main2 and all constraints, I managed to present today. Have to present today because I suppose to handle my 2nd draft of term paper today (which I didn’t do). So I will submit it tomorrow inshaAllah. Budak2 NC ajak g iftar kat Alpha Angle le plop. Aiyoyo penim penim.

Back to my presentation, reasons why people laughed that I can detect are :
- Tekan remote untuk magicboard passionately (kot). Macam tak pernah jumpa remote.
- Touch the magicboard screen with my finger but the slide didn’t change to the next. After touch again then it went to the next next slide. Aigoo
- At last, I use my penumbuk tu touch the screen. Ok jalan.
- People laughed most when my recommendation was not referring to my significant findings (can see from the link below). Sebab memang buat last minute. So madam asked why, I was speechless. Then I said “Takpela madam, no recommendation.” Sume orang gelak. Hoho. Apada sumi..

Back to my seat, one sister said that I was being too honest in front there. Huhu I am sorry, that is my personality. With nervousness and panic, what I said first was original from my heart (ceh, bajet).  Sekian cerita presentation saya. I don't really mind people laughing, maybe because I love being the center of attention LOL + aku tak buat salah ape pun, it is about my style in presenting. Below are links to my questionnaire and the result :

Questionnaires
Presentation Slides

Thanks for those who helped, may Allah double triple the rewards during this blessed Ramadhan. See ya next time! (InshaAllah)

Rindu rumah dan isinya. Allah, mudahkanlah urusan mereka, tenangkanlah hati mereka.

Is this Me #2

Your Hidden Talent :The Mass Communicator
You have a cheerful personality and you are a naturally kind person (kind le sgt). Your hidden talent isn't really that hidden at all: you shine among a crowd (euw euw). You would make an ideal news announcer, flight attendant or model - any position that would give you an opportunity to deal with plenty of people. A tip for you is to avoid getting too deeply involved in others' personal lives - otherwise you might find yourself constantly being asked for help. (yeke yeke)

What is your spending style? : Your smart spending score: 73%
To others, you may appear to be very stingy (memang pun), but you have the ability to earn money and you won't spend it carelessly. You have full control over your money matters. (sebenarnya aku jimat2 tapi sekali beli habis banyak kui3)

The Clothes You Wear
What others see from your style :
Although to the untrained eye you may seem like a plain dresser who avoids trends, you actually wear carefully designed accessories and clothes that emphasize your uniqueness (this one I loike). You value your freedom and have an artistic mind. You are neither aggressive nor timid, but you believe in yourself.

What your nightclothes reveal :
You are determined, strong and straight to the point (outsepoken le katekan). You like to be challenged and like to win as well. (kesian sape lawan dgn aku)

What others see from your ties :
You're a self-centered, fun-loving, and you probably won't change your ways (changes is sometimes good and sometimes not!).

What others see from your belts :
You are a lonely (sobsob) and demanding person (perfectionist). You are hardworking as well as intelligent, and can be passionate when in love. (tgn di dada mata ke atas)

What others see from your shoes :
You're very young at heart. You regard freedom highly and don't like to be controlled by a set of rules. You don't like conflict, will compromise wherever possible, and are hardworking people. Occasionally you can become vulnerable when having to face problems, especially emotional ones. (aku emo kejap je, tapi kalu org drag lame2@constantly ask for an apology, annoying le jgk. I don't keep things in my heart, pls remember that)

What others see from your earrings :
You are a sweet and talkative person. You are sociable, energetic and interesting, and get easily bored by the same old things. You are always looking for adventure. (yeahhh)

The last analysis :
You are probably a clever and adventurous person. You love to learn new things, and enjoy socializing with friends. Although you enjoy your freedom, you cherish peacefulness and like to spend time alone with your thoughts. (sebab tu aku tulis blog, syok sendiri org kate. haha)

need help? call me when u free wakaka

Monday, July 30, 2012

Women are Like Waves

A woman is like a wave. When she feels loved her self-esteem rises and falls in a wave motion. When she is feeling really good, she will reach a peak, but then suddenly her mood may change and her wave crashes down. This crash is temporary. After she reaches bottom suddenly her mood will shift and she will again feel good about herself. Automatically her wave begins to rise up.

When a woman’s wave rises she feels she has an abundance of love to give, but when it falls she feels her inner emptiness and needs to be filled up with love. This time of bottoming out is a time for emotional housecleaning.

If she has suppressed any negative feelings or denied herself in order to be more loving on the upswing of her wave, then on the downswing she begins to experience these negative feelings and unfulfilled needs. During this down time she especially needs to talk about problems and be heard and understood.

My wife, Bonnie, says this experience of “going down” is like going down into a dark well. When a woman goes into her “well” she is consciously sinking into her unconscious self, into darkness and diffused feeling. She may suddenly experience a host of unexplained emotions and vague feelings. She may feel hopeless. Thinking she is all alone or unsupported. But soon after she reaches the bottom, if she feels loved and supported, she will automatically start to feel better. As suddenly as she may have crashed, she will automatically rise up and again radiate love in her relationships.


A woman’s ability to give and receive love is generally a reflection of how she is feeling about herself. When she is not feeling good about herself, she is unable to be as accepting and appreciative of her partner. At her down times, she tends to be overwhelmed or more emotionally reactive. When her wave hits bottom she is more vulnerable and needs more love. It is crucial that her partner understand what she needs at these times, otherwise he may make unreasonable demands. (Gray, 1992)

References : Gray, J. (1992). Men Are From Mars, Women Are From Venus. Harper Collins Publishers Inc.

Sunday, July 29, 2012

Bersih 0.01

''Kadang-kadang dia tidak pandai meminta kepada Tuhannya, tetapi Allah beri kepadanya kerana hatinya bersih. Perumpamaannya, seorang ibu tidak akan memberikan lauk kepada anaknya yang menangis-nangis meminta makanan sekiranya ibu tersebut mendapati ada najis ataupun tahi cicak di dalam pinggan anak tersebut, kerana ibu itu tidak mahu anaknya makan lauk yang bercampur dengan najis. Tetapi, jika anak tersebut tidak menangis dan hanya membawa pinggan kosong yang bersih, dan anak ini sangat lurus, sangat mustaqim dan bersih hatinya, maka jika anak itu tidak meminta pun ibu tersebut akan memanggilnya dan memberi lauk ke dalam pinggan anak tersebut. Demikanlah Allah, Allah tidak akan memberi sesuatu walaupun kita meminta, jika hati kita tidak bersih. Oleh itu, bersihkan hatimu daripada sifat-sifat mazmumah kerana sifat-sifat ini adalah umpama makanan bagi anjing berupa iblis, syaitan, jin.''

Ust. Muhadir, 11/5/2011, malam Rabu, di AX 101, CFS,PJ

Is this Me #1

I did some personality test few weeks ago. Just to suka-suki.
Ta-dah! These are the result. Not necessarily be true but most of them are undeniable.

The Real Me

1. You've got great self-confidence and you're full of charm. Most guys who get to know you will be attracted to you. You are far from sweet and proper; your intriguing personality fascinates them. Most guys find it easy to fall for a girl like you. [ayat last nih nampok beno nipunye~]

2. You really care about other people's feelings and are quite serious about the issues that affect your life [not really bero]. You are sincere, and your concern for the well-being of others makes many people want to be your friend.

3. You strictly follow rules, and you expect other people to be the same as well. People can get tired of you easily, as you can make them feel a little guilty about themselves. You always make decisions on your own, and can be dismissive of other people's advice [soo true]. You like to be the leader in groups, but can forget to be concerned about the people you are with. [hmm, nope]

4. Your peers think of you as a fun person, but sometimes you can be a little irresponsible. You can be somewhat childish, and can try to ignore the fact that you will one day need to really grow up and be a mature adult! Perhaps you could start reading good books; they might help you look at the world in a different light. You do want to be taken seriously, right?

5. Your boyfriend believes that you are a strong and independent person. Your confidence and cheerfulness make you an attractive person to be around, but sometimes you need to pay more attention to what other people, including your boyfriend, are thinking. [poor my boyfriend. Wait, do I have one? LOL]

You can do the same test here.

..to be continued ~

Friday, July 13, 2012

Belajarlah!

Belajarlah, karena ilmu akan menghiasi ahlinya,
dia keunggulan, dia pula pertanda semua pujian.
Carilah ilmu, agar setiap hari dapat tambahan,
dan berenanglah, ke tengah samudra pengetahuan.
Belajarlah fiqh, dialah panglima unggulan
menuju kebaikan dan taqwa,
dan dialah adilnya adil.
Ia ilmu penunjuk ke jalan hidayah,
ia benteng penyelamat dari segala bencana
Seorang faqih wara', sungguh lebih berat
setan menggodanya
dibanding abid seribu.

Syaikh Muhammad Ibnul Hassan bin Abdullah
Fasal 1, Kemuliaan Ilmu
Kitab Bimbingan bagi Penuntut Ilmu Pengetahuan (Ta'limul Muta'allim)

Wednesday, July 4, 2012

Kanan Kiri Atas Bawah

I applied for part time job. There was one Indian Guy contacted me few days ago. Asked me to come and see him. The job was promoter, kind of. They deal with jeans and shirt (if not mistaken) and will be having promotion and sales at Wangsa Walk eary July till end of August. I am almost almost meet him last Monday. Then in the morning I found out that I have been added to the LE 4000 (English for Academic Writing). This subject meant a lot because it will decrease my coursework in the future, inshaAllah.

Sunday, July 1, 2012

Walimatul Urus Syuhada & Ahmad



Bila dua hati dah terjalin,
Selamatlah pengantin kami doakan,
Moga redha Allah bersinar selalu,
Tanda bermula bahtera hidup.

Dalam melayari bahtera rumahtangga,
Ada masa senang dan masa gelisah,
Jangan nafsu diikut melulu,
Sabar dan bermaafan itu perlu.

(Hijjaz)

Nota 29/30 Jun 2012



JUMAAT 29 Jun 2012
0630 Turun bilik. 0830 Naik bus dari Pudu ke Ipoh. 1100 Tiba di Medan Gopeng, ambik bas lain ke rumah plak (last minute plan). 1230 tiba di rumah lepas ummi ambik. 1530 bertolak ke ipoh, anjang ambik ke rumah beliau di Ulu Kinta. 2020 Bertolak ke rumah Syu di Kuarters Guru SMK Ulu Kinta. 2200 Akad Nikah berlangsung setelah tahlil, makan2. 2300 Bersurai.


SABTU 30 Jun 2012
1130 Ke rumah syu untuk kenduri plak. Meriah betul, ramai VIPs dari pasukan Gerak Khas (ayah syu kerja sebagai polisi). 1330 Bertolak balik ke rumah anjang. 1420 Ikut arah kaki cari bas ke medan gopeng (mintak derang pegi dulu coz I had some problem in the washroom), dapat bus tapi berhenti kat stesen keretapi tg rambutan huk3. 1435 Dapat pujuk pakcik Ismail (teksi) untuk pecut ke Medan Gopeng. 1457 naik bus di Medan Gopeng, tiket jam 3PM hohoo. 1830 Tiba di IIUM. Alhamdulillah.

Lesson : Make sure you know at least a little about the place you are going. At least have taxi number, or remember the basic routes of buses there. What a experience! :)

Wednesday, June 27, 2012

Look Up The Sky

Banyak benda jadi dua tiga hari ini. Nak cerita pun malas, benda2 sedih buat apa nak dikenangkan kembali kan. Tapi satu benda yang pasti, benda2 tu ada hikmahnya. Allah tak beri dengan sia-sia. Ada pengajaran/kegembiraan lain di sebaliknya. Apepun, aku sangat le rindu nak pergi majlis ilmu. Talaqi malam semalam tak jadi, frust amat rasa. But then aku dapat berkenalan dengan adik2 baru, yang baru masuk main camp yang taktahu pun talaqi kensel huhu.

Attended first meeting of KICT Festival. Being a secretary, brand new thing for me. Hoping for tunjuk ajar from the others. Ramai betul brothers. Tiga kali ganda bilangan sisters. Mengharapkan lebih ramai committee sisters akan join nanti. Seronok sebab kenal adik2. Dengan peringatan2 directly and indirectly from mereka2 juga.

Hamba Sebuah Cinta

Cinta bukan sekadar kalimah yang indah disebut, tetapi juga candu yang cukup luar biasa.

Ia menjadikan ‘mangsanya’ hilang pertimbangan, gagal menetapkan pendirian dan cenderung untuk mengikut sahaja ‘naluri’ tersebut tanpa panduan.

Seseorang boleh memberi dan terus memberi, berkorban dan terus berkorban, bagai lilin yang terus terusan membakar diri, semata-mata atas nama ‘cinta’.

Tiada siapa dapat nafikan, penangan sebuah cinta memang cukup luar biasa.

Lilin yang menyala membakari dirinya
Buat menerangi insan yang memerlukan
Tanpa disedari diri sendiri sirna
Duka nestapa dibiarkan saja
Begini jadinya bila dihamba pesona cinta
Yang buta tak mengenal sebenar sifatnya
– Pesona Cinta, Hijjaz

Hamba yang cerdik, adalah hamba yang mengenali siapa tuannya. Seorang mukmin yang mengenali siapa Tuhannya, akan menjadi hamba kepada CINTA dan bukannya cinta.

CINTA, balasannya ada, iaitu di akhirat.

Cinta, boleh jadi tiada balasan apa-apa. Menanggung sakit hati semata-mata sewaktu couple, berkorban bagai nak rak, akhirnya clash juga.

Justeru bangkitlah dari terus menjadi hamba kepada sebuah cinta.

Memberi dan terus memberi atas nama cinta, walaupun tidak mendapat apa-apa.

Kerana sesungguhnya, cinta yang sebenar adalah memberi dan berkorban, dengan mengharapkan ganjaran besar di akhirat kelak. Dan ini tidak terjadi melainkan dengan cinta bersyariat.

Sumber

Sumai : Biar tawa terukir, di hati hanya Allah yang tahu.

Wednesday, June 20, 2012

The Sky

Dan apabila manusia ditimpa oleh sesuatu bahaya, mereka menyeru Tuhannya dengan kembali (bertaubat) kepadaNya, kemudian apabila Dia memberikan sedikit rahmatNya kepada mereka, tiba-tiba sebahagian daripada mempersekutukan Allah,

Biarkan mereka mengingkari rahmat yang telah Kami berikan. Dan bersenang-senanglah kamu, maka kelak kamu akan mengetahui (akibat perbuatanmu).

Atau pernahkah Kami menurunkan kepada mereka keterangan, yang menjelaskan (membenarkan) apa yang (selalu) mereka persekutukan dengan Tuhan?

Dan apabila Kami berikan sesuatu rahmat kepada manusia, nescaya mereka gembira dengan (rahmat) itu. Tetapi apabila mereka ditimpa sesuatu musibah (bahaya) kerana kesalahan mereka sendiri, seketika mereka itu berputus asa.

Dan tidakkah mereka memerhatikan bahawa Allah yang melapangkan rezeki bagi siapa yang Dia kehendaki dan Dia (pula) yang membatasi (bagi siapa yang Dia kehendaki). Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang beriman.
[ 30 : 33-37 ]

Tuesday, June 19, 2012

Alaa, Sumaiyah tu ...

Hye! Ya’ all know, today I got the most bad news hooo. Bad because it is rumor spread to others about me. I got soooo shocked, like realllyyy shocked! Could not imagine how could my Taayah colleague said thing like that about me. Aiyaa, really, I cannot explain this into words.

To whom it may concern :
Actually I already wrote the longer post for you then I decided to keep it in draft. What an accusation you made for me. You can say whatever you want but Allah knows better. I will leave the rest to Allah. Wallahua'lam.

Sunday, June 17, 2012

My Sunday

Tiring days behind. Yesterday was the first day we learned using the software. A little awkward because I’m not used to it yet. Susah jugak gayenye. Yang best tu, guna pen tablet woo.. Mahal tau, dalam ratus2, tapi less than RM200 lah. Today I did gotong-royong for my room. Could not stand with the dust and dirt. This was the day I waited for. Yeahhh ! what did I do today? Jeng3 ~

Wednesday, June 13, 2012

Changes

Wah what a busy3 day. Kelas macam office hour bero. Lima hari pertama kami belajar Interpersonal Skills. Ya, the softskills, not the hardskills that people can see. Almost every day we got presentation, semua mesti cakap kat depan. Dulu aku memang ada berangan nak ada subjek yang boleh present hari2, just to sharpen my skills. Tapi tu cuma berangan, maha suci Allah yang Maha Mengetahui segala isi hati.

Saturday, June 9, 2012

Wednesday, June 6, 2012

Homie !!

Alhamdulillah tiba di Royal Town of Perak Isnin tambah tolak sepuluh malam :) Lepas exam HCI petang tu yang aku bajet cam boleh jawab, keluar laa awal setengah jam then pulangkan switch router group member ke Mdm Media. Jenuh juga contact2 huhu. Walaupun dapat jumpa Abang Halmi kat G.O, orang Lenggong yang ingat nama aku haha (excited lebey). Alhamdulillah sume setell.

Tuesday, June 5, 2012

Dalam


Jangan sekadar solat, tetapi solatlah di awal waktu. Jangan sekadar solat di awal waktu, tetapi solatlah di awal waktu secara berjemaah.

Pen, pensil, pemadam, serta papan kekunci yang kita pegang, semuanya berasal dari ciptaan Allah, yang sentiasa bertasbih memujiNya.

Luangkan siap2 masa pinjamanNya untuk segera memujiNya, memohon ampunanNya, dan keluar tenang sebagai hamba. Janganlah kita tangguhkan solat ketika musim peperiksaan atas sebab untuk memahami ilmu milikNya.

Berleka-leka di dapur, ayam pun hangus.
Berleka-leka di dunia, kelak manusia hangus.

Na'udzubillahi min zalik.


Allah yang Maha Adil mengurniakan manusia berbeza2 kebolehannya. Ada yang cepat belajar tetapi sedikit malas. Ada yang lambat faham tetapi Allah kurniakan kesungguhan dan kerajinan berusaha.

Allah yang Maha Pengasih menghadiahkan manusia dengan pelbagai nikmat dan keistimewaan. Ada yang lunak suaranya. Ada yang indah paras rupanya. Ada juga yang menawan kata-katanya.

Anugerah Allah itu bukan saja sebagai nikmat, tetapi juga ujian buat kita. Untuk menguji yang mana lebih baik amalannya. Sejauh mana kita manfaatkan dan hargai mengikut cara yang Dia suka.

Seperti daun2 yang gugur, kering, kekuningan, lalu hancur. Begitu juga hayat kita.Yang sakit itu akan hilang. Yang seronok itu juga akan pergi. Tapi pertemuan dengan yang Abadi itu pasti. Maka berjalanlah di atas muka bumi ini dengan rendah hati dan responlah terhadap nikmatNya sebagai tanda syukur pada Si Pemberi.

Dan apabila pen telah diangkat, dan dakwat telah kering..

Segala penyesalan sudah tiada erti.

Sumber : Mobile Uploads, Asmak Latib's Facebook Account. (Senior saya di Taayah dan abang di Adelaide)

Monday, June 4, 2012

Reflection Journal

Below was my reflection journal of E-Commerce subject requested by my lecturer from all of her students. It is not compulsory, but well u know me, always love to express my views hihi. Please ignore any mistakes (especially grammar) in this journal. Layannzz ~

Salam ‘alaik Madam, hope you are in the pink of health :]

In this journal, I will tell my observations of this subject throughout this semester. Frankly, my previous reflection journal is something I did without reading the guidelines. It is because I did not know there was a guideline that you posted in the repository and I was absent for the whole week when you told the class about it.

I enjoy learning, so I have no problem sitting in any class hehehe. As a learner, I found it is inappropriate for students to come late during class. As far as I know, it is part of ethics for students to come earlier than the lecturers. Or in Islam we call it adab. I tried to come earlier than the lecturers for all my subjects I took this semester. Of course under some circumstances, I did come late. I feel dissatisfied with myself for not telling my friends about this. I am sorry, madam.

Saturday, June 2, 2012

Reach For The Stars!

Bila kamu buat minor, kamu dah tak sama macam kawan2 yang tak buat minor. Workloads kamu bertambah, credit hour bertambah, belajar benda baru, dan macam2 lagi. Kamu tak boleh compare diri kamu dengan mereka yang tak buat minor.

Satu perkara yang saya terkejut bila sampai UIA adalah kurang Islamic Values di kalangan pelajar sendiri.

Waktu exam meniru.. tak jujur dengan diri sendiri.

Kelas kadang2 datang setengah jam lewat, terutama kelas yang 830am. Kalau university lain kelas mula jam 8 tau. Lepas lambat tu, masuk kelas tak beri salam pulak, walaupun ada lecturer sedang mengajar di depan. Sedangkan masuk rumah yang kosong kita beri salam, inikan pula kelas yang ramai orang di dalamnya. Kadang2 masuk lif pun buat selamba je walaupun waktu kita masuk tu ada ramai orang kat dalam. Apalah salahnya beri salam pada orang dalam lif. Salam tu pun satu doa. Dulu saya di Madinah, jumpa siapa2 je beri salam, tanya khabar. Tak kisahlah kita kenal ke tidak, lelaki atau perempuan, kita semua one big family.

Jangan jadi prejudis. Tak boleh berfikiran begitu. Jangan kata “In case”. Kalau tak faham tanya lecturer, baca buku sebelum masuk kelas, get involved with any activities in the class. Ini selalu saya jumpa students jumpa lecturers bile? Waktu seminggu sebelum final exam. Tak betul tu. Saya dulu belajar kalau ada sela masa saya tak balik bilik. Kalau balik memang sah2 baring2, tidur. Duduk library, belajar buat nota dsb. Kita pun ada provide ruang untuk belajar (Undergraduate Work Area).

[Prof. Abu Osman Mat Tap, Head of Department Information Systems, KICT, IIUM]

Nasihat aku kepada aku sendiri : Yakin dengan kemampuan yang ada. Allah takkan letakkan aku di sini kalau tahu aku tak mampu untuk galas tanggungjawab ini. Kuatkan semangat! Reach for the stars!!

Friday, June 1, 2012

Awesome


For the past few days, I experienced a lot of things. Played bowling, games at the children centre, watching at the cinema, accompanying friend, accompanied by friends, and many more.

I hurt my friend, I was hurt by others.
Run away from some people, try to hold on to my principle.
Planning the days ahead, try to work according to plan.
May Allah ease my and your tasks. AMIN.

"Verily in the remembrance of Allah do hearts find rest!" [13:28]

Monday, May 28, 2012

Aluu ?


"...Wanita solehah itu tidak suka mengenali dan dikenali, tidak suka memandang dan dipandang. Di bibirnya tidak meniti nama-nama lelaki, dan di bibir-bibir lelaki tidak meniti namanya..."

Thursday, May 24, 2012

Pen Merah Pen Biru

After my friend told me an idea, I suddenly gain conscious in something :

Thursday, May 17, 2012

GumbigumbiGumbira

Saya sangat gembira! Sebab saya dah siap semua kerja! Alhamdulillah =]

My Teachers

S.Asnah bt Karimin , Misnah bt Aman, Tadika KEMAS Felda Linggiu
Zanariah bt Ali, Tahun 1 Kenanga, SK LKTP Linggiu
Humah Mageswari, Tahun 2 Waja, SK RKT Lasah
Balya b. Aziz@Ismail, Tahun 3 Waja, SK RKT Lasah
Noor Shidah bt Sulaiman, Tahun 5 & 6 Merah, SK Datin Khadijah
Zakariya Shamsudin, Tingkatan 1R, Sekolah Raja (P) Taayah
Ustaz Azwani Alias, Tingkatan 2S, Sekolah Raja (P) Taayah
Noor Azzyyati, Tingkatan 3S, Sekolah Raja (P) Taayah
CIkgu Farhan, Tingkatan 4ScII, Sekolah Raja (P) Taayah
Nor Azah, Tingkatan 5ScII, Sekolah Raja (P) Taayah
Siti Khatijah & Noorsuhaida, Darul Quran JAKIM

List above is my teachers’ name since my kindergarten until pra-university education.

And I got a lot more awesome teachers during my university studies. Alhamdulillah, thanks Allah for giving me such experiences. I have faced international and local lecturers, fierce and soft-spoken ones, strict and kind-hearted ones, pro-government and pro-opposition, loyal and loving, and many more.

Thank you teacher, Jazakumullah khayr.

Deep in my heart, I adore all my teachers and lecturers, no matter how bad they are (of course they aren’t). Because they are the ones who deliver the knowledge and enrich my understanding. I might forget your lessons (I hope not), but I will never forget you and always remember you during my pray.

May Allah shower all my teachers with blessings and happiness in this temporary world and the forever Hereafter, and grant them barokah in everything they do.

All praises be only to Allah the Absolute Knower, and Salawat and Salaam to the Prophet Muhammad SAW, the teacher that inspired and motivated me. My parents, my first teachers, also to my families and friends, who have taught me directly and indirectly about many many and many things, may Allah bless all of you. I love you =]

p.s : wondering what would be the response if there is a Teachers' Feedback Survey for IIUM lecturers.

Sunday, May 13, 2012

Friday, May 11, 2012

#thisisbadbero

Moga ada pelangi di sebalik awan itu,
Moga ada sinar di balik suram itu,
InshaAllah. Ameen.

Tuesday, May 8, 2012

DQ VS IIUM = Life

Sana sini mengatakan kelebihan mereka yang hafaz Al-Quran. Terasa kerdil. Program persijilan yang hanya setahun setengah, untuk menghabiskan 30 juzuk kelihatan seperti amat mustahil.

harhar

tadaaa, selamat membizikan diri! kekekeke

Monday, May 7, 2012

Cintaa

Di dalam mencari cinta yang sejati
Banyaknya ranjau kan ditempuhi
Di dalam mendapat cinta yang hakiki
Banyaknya onak yang diredahi
Namun janjiNya kepada hambaNya
Tidak pernah dimungkiri
Dan tidak pernah melupakanmu :)

(Carilah Cinta, Raihan)

Telah lama cinta terbiar
Dari cinta yang suci
Telah lama cinta tersasar
Dari cinta hakiki
Kerna sekian lamanya
Manusia dibuai cinta nafsu
Kita sering menyangka
Cinta manusia itu yang sejati..

Sunday, May 6, 2012

Anugerah Nasyeed.Com 2012

13 April 2012. Dewan Muktamar, Pusat Islam Kuala Lumpur.

Keputusan penuh ANC adalah seperti berikut:

Pemenang Kategori Nasyeed Cinta
Lagu : SAAT LAFAZ SAKINAH
Artis : FAR EAST


Saturday, May 5, 2012

Beruang!


Takde ape nak citer pun. Ini hanya prank. Hahaha

Technopreneurship


Technopreneurship adalah salah satu subjek yang saya ambil dalam semester ini. Diajar oleh Sir Jamaludin Ibrahim, yang berpengalaman agak lama dalam industri, selain sir ARAD (Abdul Rahman Ahmad Dahlan) dalam post sebelum ini.

The objectives of this course are to:
# Provide knowledge on Technopreneurship process from idea generation to the formation of a new venture.
# Provide exposure and knowledge to evaluate business ideas, business model selection and the requisite soft-skills.business model selection and the requisite soft-skills.
# Provide practical and hands-on experience in developing compelling business plan to secure financial support and investment.

Thursday, May 3, 2012

HappyNess :]

It had been a beautiful day, alhamdulillah =]

I missed most of the classes this week. Being hospitalized all day. Among all three days (Tuesday was Labor Day), I only attended today’s class, HCI. Actually I planned not to come too, I just wanna sleep at the musolla, since I felt uncomfortable and sleepy. Beforehand I need to do some works that I should come to the kuliyyah. In the class, I did not concentrate too much because of dizziness. As usual, madam Sofianiza always made the subject interesting, giving many outstanding examples. Class finished, I want to go home to have some sleep. Stopped by café and bought rice and fish and long beans. Nyam3. Had my lunch and went to sleep. Planned to wake up at 4.15pm since I got PMIT replacement class about an hour later.

(penat speaking, tak pandai nak tulis pun, writing and speaking yang sudah lama ditinggalkan + tak dapat mengekspresikan dengan lebih baik pun dalam English lulz)

Monday, April 30, 2012

Illness

"When I am ill, it is He who cures me."

Sakit kepala yang melampau sejak semalam. Mungkin kerana selesema yang hinggap sejak kelmarin. Sakit telinga dan kalenjar di leher mendorong ke klinik pagi tadi. Oh, Doktor kata ada jangkitan di tengah telinga, mungkin berpunca daripada air atau apa2 di dalamnya. Gegendang telinga takda apa2. Dapat obat selesema, obat titik telinga, obat batuk dan antiobiotik.

Dengan rendah diri, saya memohon agar anda yang membaca untuk mendoakan kesihatan saya. Banyak kerja tertangguh. Kalau individual takpe, ini melibatkan group member. Tidak dapat hadir juga ke group presentation E-Commerce pagi tadi. Semoga dengan sakit ini menghapus dosa yang lalu. Semoga kita ingat kepada Allah bukan hanya ketika susah, tapi juga ketika senang. Ameen. Wallahua'lam.

Tuesday, April 24, 2012

Teman


Ada teman selalu bersama ketika suka
Sangat sedikit yang menemani ketika duka.
Ada teman selalu mengajak bersukaria
Sangat sedikit teman mengajak ke kuliah, ceramah, talaqi etc.
Ada teman selalu ingatkan tentang assignment, kuiz, etc
Sangat sedikit teman mengingatkan tentang solat, aurat, akhlak dll.

Apakah aku punya teman, atau hakikatnya aku tidak punya sama sekali?
Atau adakah aku yang tidak layak untuk mendapatkan walau seorang teman?
Atau adakah aku bukan seorang teman yang baik?

Jogging Tips

BEFORE
1. Wear a loose and comfortable outfit. A tight one might cause difficulties for your movement.
2. Make sure your aurah is covered.
3. Choose running shoes. Casual shoes can cause injury.
4. Wear socks.
5. Evening is a suitable time for jogging (and other activities too).
6. Morning also can do.
7. Make sure no wild animals are around.
8. You can bring friend(s), but make sure they do not disturb your jog (or vice versa). Because chit-chat can be done anytime, right :P
9. Do not drink water, unless for small amount.
10. Do warming up, concentrating more on your legs.
11. Choose a suitable place.
12. Wear sunglass if it is too bright.
13. Set your time. An ideal duration is 30 minutes.
14. Say Bismillah, and any do’a to ask protection from Allah.

DURING
1. Do not speak/laugh too much while you are jogging, it might cause problem to your heart.
2. Control your breath; make sure most of it done by nose, not mouth (using mouth to breath make you to feel tired faster).
3. It is not how big your step is; it is how far you can go for once.
4. Smaller step with longer distance is better than bigger steps with stop and jog and stop and jog and stop..
5. You can vary your jog styles (slow, fast, etc).
6. You can look around but it is important to concentrate on your way.
7. Be careful when you cross the street.
8. Be aware of people/environment around you.
9. Jog until you satisfy yourself.

AFTER
1. Do cooling down.
2. Stretch your muscle a little longer.
3. Drink a lot of water.
4. Say Alhamdulillah

Yosh!

sumai : sekian tips rekaan saya. sebarang keraguan hendaklah dirujuk kepada yang pakar. selamat mencobaa..! :D

Friday, April 20, 2012

Kumbang Bukan Seekor


Marriage is not everything.

If it is fated that you are not meant with him, just let him go.

If it is fated that no one for you in this world, you still have your parents to take care of, to live with.

This world is temporary, you still have the forever Hereafter.

As if you will die if you are not married. :P

Still, marriage is important to complete your half Deen.

Choose the one who loves you, not the one who you love. [esp. for women]

All the best! =D

*From woman to women*

Kepada lelaki2 di luar dan dalam sana, silalah jangan permainkan hati wanita. Kalau tak berniat, jangan disebut walaupun sekadar gurauan. Nampak je wanita2 ni kuat, gelak2, tapi hakikatnya hati depa mudah terusik. Or to be honest, some of us memang cepat perasan. So, pelisss lah ye, mind your words.

Sumai : kan aku da kata, bahaya dok suka2 kat orang. Berkurang sudah satu nama dalam list. Hahaha.

Friday, March 16, 2012

Dengarilah Mereka

Salam. Ape kabar? Harap sihat2 noh. Sekarang musim yang tidak menentu, kadang hujan, kadang mentari terik memancarkan sinarnya. Ramai kenalan saya, anak sedaranya, orang rumahnya yang demam-demam, selesema, dan bermacam sakit luar lagi. Usah dibincang tentang sakit di dalam la ye. Haaa kali ni saya mau kongsi satu gambar. Mereka kata a picture speaks a thousand words. Tapi bagi seseorang yang menulis dengan tangan kanan seperti saya, golongan ini menggunakan otak sebelah kiri. Begitulah sebaliknya, orang kidal akan guna otak sebelah kanan. Jadi left-brain user like me lebih suka mengekspresikan sesuatu dengan perkataan. Use words to name, describe and define. More or less.

Monday, March 12, 2012

Kecil VS Besar

Salam. Hujung minggu berakhir sekelip mata huhu. Cepatnya masa berlalu. Semua orang ada 24 jam yang sama, tapi ada orang dapat buat macam2 dengan 24jam mereka. Ada pulak yang hampir separuh daripada sehari itu dihabiskan ke tahi mata. Ha itu kita boleh elak. Jauhkan diri dengan katil masing2 antara caranya hihi. Saya pernah baca artikel tidur yang sihat di iluvislam satu masa dulu, tapi bila search dah takdak. Baru ingat nak share di blog sob3. Dalam tu dia kata jam 12tengahmalam hingga 1 pagi adalah masa tidur yang paling baik, kerana satu minit waktu itu bersamaan baaaanyak (dahlupa) minit di hari siang. Hah. Sapa yang rasa susah tidur di malam hari boleh coba untuk tidak tidur di siang hari, reservekan waktu yang ada untuk malamnya. Sekali tidur, biar penat betul kan. Qailulah (tidur tengahari) tu takpelah, sunnah kan. Try la saranan saya ni ye ^^

Kali ni bukan nak cerita itu. Ada satu ilmu yang saya mahu kongsi dengan pembaca sekalian. Mungkin ada yang pernah dengar, atau ada yang didengarkan kembali (sebenarnya diingatkan), atau first timer. Saya pun diingatkan kembali waktu Mukhayyam Remaja Manjung beberapa bulan lepas. Diingatkan juga kembali sat2 ni, bila belek2 buku nota lama waktu kat PJ dulu. Jom kita tengok dua frasa di bawah ini :

Friday, March 9, 2012

Muslimat Comot, Muslimin Selekeh

Al-kisah muslimat.

Ada yang memakai tudung yang sama selama seminggu tanpa cuci. Bekas minyak dari sambal ikan bilis minggu lepas pun ada lagi.

Ada yang memakai baju dan tudung yang ronyok seribu. Bukan trend masa kini pun, cuma memang malas nak gosok baju agaknya.

Ada yang memakai tudung dan baju yang sudah lusuh warnanya hingga kain berbulu-bulu. Nak kata tak mampu beli tudung baru tidak jugak. Telefon bimbit tak kurang MP3, WIFI & kamera.

Ada yang memakai stokin dan handsock yang tercarik-carik, menanti masa untuk koyak. Apalagi yang tak kisah memakai stokin dan handsock koyak.

Ada yang setiap pagi ke kuliah dengan muka pucat tak bermaya dengan tahi mata masih ada di celah mata.

Al-kisah muslimin.

Thursday, March 8, 2012

Why Are You Wearing This

I take only 5 subjects this semester but it seems like double. Go out in the morning and back home (hostel) at night. Sometimes due to meeting some people (actually almost same people) or programs organized by various organization.

So today I supposed to attend some circle then because of lateness, I went back home, which was KICT. After a deep thought either attending ICTSS Mass Gathering or Annual General Meeting or SRC, I decided to go the AGM. Sorry my ICTSS fellows. So while waiting for Maghrib azan, I went to ICT General Lab. What are in there? Of course PCs and internet.

After surfing a while, there came one friend. A male friend. I knew him while taking the programming subject during my first year in this university. An international student. Let me name him as K. He came to me, said salam, bla3. And then came one question from his mouth.

Tuesday, March 6, 2012

Buku oh Buku


Buku yang dibeli setelah menghadiri Seminar Perubatan Islam bersama Ustaz Sharhan Shafie. Best, banyak ilmu baruu. Beli jugak Habbatus Sauda', bila minum memang pahit huhu.


Ini pulak buku yang dibeli guna BR1M yakni Baucer 1Malaysia pemberian encik PM. Sedang bergelut menghabiskan (mujur ada empat sudah diberi kepada adik-beradik). Ditambah dengan buku memandu yang hendak dibaca sebelum ujian komputer + buku sedia ada (yang dipinjam) iaitu Men from Mars, Women from Venus.

Yuk, berusaha !! :D

p/s: ate, bile ke mike nak bace buku pelajarannye? keh3

Sunday, March 4, 2012

Kursus, Laksa dan ....

Hari sabtu yang telah berlalu dengan amat gembira, InshaAllah. Sekian lama tidak mencoret. Sekali coret biarlah perkara yang menggembirakan, ye dak. Eh sebenarnya ada jah yang menyedihkan. Tapi Itu akan diceritakan di akhir kisah yer hehe.

Alhamdulillah hari ini saya telah menghadiri kursus memandu buat pertama kali, dengar ceramah yang 5 jam tuu huhu. Sebenarnya ingatkan nak start ambil lesen final year nanti, tapi nampaknya risau nanti harga makin melambung ditambah dengan kos hidup yang semakin meningkat. Kasihan sama ummi dan abi saya sobsob. Blajar kereta saja sebab ummi takbagi ambik motor. Cikgu ambik kat bus stop depan mahallah dekat2 jam sembilanpagi. Berkenalan dengan member yang sama dalam kereta, adik baru masuk MSU amik medic, tengah tunggu result SPM. Juga Hanim budak Aerospace yang juga komiti mass gathering Ma’ruf Club yang akan datang nih.


Monday, February 6, 2012

Semester 5!

Salam all! Cuti yang sekejap (15/1-6/2 = +- 21hari), melonjakkan perasaan untuk kembali belajar dalam Semester Lima. Huuhu. Dah 4 semester berlalu rupanya. Banyak yang dipelajari, namun entah berapa yang diingati. Takda rewind subjek sem lepas macam sebelum2 nih, penyakit M datang. Semester akan datang ni pun taktahu nak cakap apa. Nampaknya akan sibuk dengan aktiviti Kelab Nasyeed. Cewah bajet sungguh. Almanac pun tak tengok lagi. Tapi.. Bunyinya memang akan sibuk. Hanya lima subjek yang akan dipelajari sem ini, tidak termasuk subjek kokurikulum. Sem lepas dan sebelumnya enam kot.

Tuesday, January 31, 2012

Kerinduan Rasulullah pada KITA

Suasana di majlis pertemuan itu hening sejenak. Semua yang hadir diam membatu. Mereka seperti sedang memikirkan sesuatu. Lebih-lebih lagi Saidina Abu Bakar. Itulah pertama kali dia mendengar orang yang sangat dikasihi melafazkan pengakuan demikian.

Seulas senyuman yang sedia terukir dibibirnya pun terungkai. Wajahnya yang tenang berubah warna. "Apakah maksudmu berkata demikian wahai Rasulullah? Bukankah kami ini saudara-saudaramu? " Saidina Abu Bakar bertanya melepaskan gumpalan teka-teki yang mula menyerabut fikiran.

"Tidak, wahai Abu Bakar. Kamu semua adalah sahabat-sahabatku tetapi bukan saudara-saudaraku (ikhwan)," suara Rasulullah bernada rendah.

"Kami juga ikhwanmu, wahai Rasulullah," kata seorang sahabat yang lain pula. Rasulullah menggeleng-gelangkan kepalanya perlahan-lahan sambil tersenyum. Kemudian baginda bersuara, "Saudaraku ialah mereka yang belum pernah melihatku tetapi mereka beriman denganku sebagai Rasul Allah dan mereka sangat mencintaiku. Malahan kecintaan mereka kepadaku melebihi cinta mereka kepada anak-anak dan orang tua mereka."

Pada ketika yang lain pula, Rasulullah menceritakan tentang keimanan ‘ikhwan’ baginda: "Siapakah yang paling ajaib imannya?" tanya Rasulullah. "Malaikat," jawab sahabat.

"Bagaimana para malaikat tidak beriman kepada Allah sedangkan mereka sentiasa hampir dengan Allah," jelas Rasulullah.

Para sahabat terdiam seketika. Kemudian mereka berkata lagi, " Para nabi."

"Bagaimana para nabi tidak beriman, sedangkan wahyu diturunkan kepada mereka."

"Mungkin kami," celah seorang sahabat.

"Bagaimana kamu tidak beriman sedangkan aku berada ditengah-tengah kau," pintas Rasulullah menyangkal hujah sahabatnya itu.

"Kalau begitu, hanya Allah dan Rasul-Nya sahaja yang lebih mengetahui," jawab seorang sahabat lagi, mengakui kelemahan mereka.

"Kalau kamu ingin tahu siapa mereka? Mereka ialah umatku yang hidup selepasku. Mereka membaca Al Quran dan beriman dengan semua isinya. Berbahagialah orang yang dapat berjumpa dan beriman denganku. Dan tujuh kali lebih berbahagia orang yang beriman denganku tetapi tidak pernah berjumpa denganku," jelas Rasulullah.

"Aku sungguh rindu hendak bertemu dengan mereka," ucap Rasulullah lagi setelah seketika membisu. Ada berbaur kesayuan pada ucapannya itu.

Begitulah nilaian Tuhan. Bukan jarak dan masa yang menjadi ukuran. Bukan bertemu wajah itu syarat untuk membuahkan cinta yang suci. Pengorbanan dan kesungguhan untuk mendambakan diri menjadi kekasih kepada kekasih-Nya itu, diukur pada hati dan buktikan dengan kesungguhan beramal dengan Sunnahnya.

Pada kita yang bersungguh-sungguh mahu menjadi kekasih kepada kekasih Allah itu, wajarlah bagi kita untuk mengikis cinta-cinta yang lain. Cinta yang dapat merenggangkan hubungan hati kita dengan baginda Rasulullah.

Selawat dan salam buat junjungan mulia Rasulullah s.a.w.

Sumber

Monday, January 30, 2012

Zuhairah :)

Sempena post tentang kawan sebelum nih, ini ada seorang kawan yang saya kenal di DQ. Sedang menuntut di USIM dalam bidang perubatan. Meskipun saya muda setahun daripada beliau, beliau kelihatan amat comel momel, sampai kami panggil beliau Pooh :D

Mengetuai kelas Raudhatul Huffaz di DQ dulu, beliau sangat tegas dan ceria dan sporting dan menggembirakan. haha. Susah nak tengok beliau marah. Beliau selalu tasmi' saya before saya tasmi' kat ustazah. Yalah, masyi woo, cair amat kalau tebuk. Selalu join pertandingan hafazan dan selalu jadi wakil Selangor ke peringkat Kebangsaan. Juga bekas pelajar SMKAKL.

Barakallahulakuma buat Zue dan pasangannya yang sudah kelupaan namanya. Beza 3 tahun umur depa. Gambar bawah ni adalah bertarikh 24 Disember, agak freshh dari folder. Nampak sama cantik sama padan. Semoga bahtera yang dibina dapat dilayar hingga ke Alam Abadi :)

Sunday, January 29, 2012

Kawan Baik : Perlukah?

Salam. Baru-baru ini yang dah tak berapa baru, saya telah menjalankan survey kepada sesetengah orang yang sempat mengenai Kawan Baik. [ Adakah kawan baik itu perlu? ] Tak dapat ramai sangat responden, sebab memang tak plan nak amik ramai2 pun. Masing2 ada pendapat sendiri. Jom usha apa kata mereka :

Pendapat 1 :
very important, especially for several ppl. ppl who need to share their stories with. cari bestfriend yang boleh melonjakkan kita ke arah yang lebih baik. Then tempat kita boleh luahkan perasaan. Its not burden tapi sharing masing2 akan strengthen friendship dan trust. Rasulullah itu harisun 'alaikum bilmukminin. Sangat concern pada orang lain. Bagilah apa yang termampu. Jangan memudaratkan diri juga.

Opinion 2 :
In my opinion, its not 'compulsory'. If we said its compulsory then it probably sound like a must, as if it is wrong if we dont have one. but as 'aidh al-qarni said, we need friend(s) in our life. So maybe sometimes some people have some close friends but he/she does not think them as their best friend. Or some ppl just have many close for them there aren't any bestfriend. All are equal. So to conclude we should have friends, to share, to mingle, but as time goes those friends would become best friend.

Sayangnya Baginda pada Kita

TAZKIRAH SYURA 2012 (tiru intro head kami hoho)

Salam all. Saya telah diberi amanah untuk memberi tazkirah minggu ini. Orang kata, tak kenal maka ta’aruf ngeh3 XD
|| Siti Sumaiyah bt Yahya, 2nd year, ICT, Nasyeed Club ||
Salam ukhuwwah :D

Sempena bulan kelahiran Rasulullah SAW, mari sama-sama kita renung kembali, apakah sebenarnya sumbangan kita pada agama ini. Oops, tu macam besar sangat lah plak huhu. Okay, apa yang sudah kita sumbangkan pada diri kita? Adakah meningkat iman dari hari ke hari? Ada atau tidak usaha kita ke arah itu? Kalau renung lagi mendalam, mana pula sunnah Nabi yang kita amalkan? Ada atau tidak? Sedikit atau banyak?

Tahukah kita, masuk tandas dengan kaki kiri dan membaca itu doa itu sunnah?
Tahukah kita, Nabi kita gemar makan labu?
Tahukah kita, Nabi sentiasa bertutur dengan perkataan yang baik?

Ada banyak sebenarnya sunnah yang kita taktahu tapi ia amalan Nabi, mahupun amalan2 yang kita lakukan tapi kita tak tahu pun ianya sunnah. Jika kita lakukan apa2 dengan niat untuk mengikuti Nabi, kan da dapat pahala XD

Coretan Allah dalam al-Quran, surah Ali Imran ayat 31 berbunyi : “Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.”

Jom usha video ni jap ;)



Cuba kita bayangkan Rasulullah yang sentiasa ingat pada kita, cinta pada kita meskipun tak pernah bertemu dengan kita. Apakah ada kekasih dalam dunia ini yang mampu berbuat demikian? Mencintai walaupun belum pernah bertentang mata?

Kalau takdapat buat semua, jangan tinggal semua.
Semua orang ada peluang untuk sentiasa memperbaiki diri.
Tinggal kita saja yang mahu atau tidak mahu.
Bak kata Madonna dalam lagunya Frozen :
“You hold the key.”

Allahumma solli ‘ala Muhammad. Wa ‘ala aali Muhammad.
Wallahua’lam. :]

*seperti yang ditulis sempena giliran tazkirah di FB IIUM Cultural Group.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...