Sunday, August 28, 2011

Sunnah Mukmin Berhari Raya

MEMBERSIHKAN DIRI
     Langkah untuk memastikan kita berada dalam keadaan yang bersih dan kemas pada pagi hari raya adalah dengan melakukan amalan sunat seperti memperkemaskan misai, janggut, bulu ari-ari, memotong kuku dan bersugi. Disunatkan juga mandi pada pagi hari raya sebagaimana mandi wajib, iaitu sebelum berangkat untuk solat sunat Aidilfitri.
     Ali b. Abi Talib r.a. pernah ditanya mengenai mandi, adakah diharuskan mandi setiap hari? Beliau menjawab, “Tidak harus melakukannya. Namun mandi yang diharuskan ialah mandi pada hari Jumaat, hari Arafah, hari raya Aidiladha dan Aidilfitri.” (Riwayat a;-Dailami)

BERTAKBIR
     Takbir pada 1 Syawal bermula ketika terlihatnya hilal (anak bulan) dan berakhir setelah selesainya kemuncak hari raya, iaitu ketika imam selesai berkhutbah. Allah SWT berfirman maksudnya : “Dan juga supaya kamu mencukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadhan), supaya kamu membesarkan Allah (dengan bertakbir) kerana telah member petunjuk-Nya kepada kamu dan supaya kamu bersyukur.” (AlBaqarah 2 : 185)

BERWANGI-WANGIAN DAN MEMAKAI PAKAIAN YANG ELOK
     Berpakaian cantik ialah sunnah pada hari ini. Tidak semestinya berpakaian baru tapi jika berkemampuan adalah lebih baik. Walaupun demikian, perlulah mengikut kemampuan. Disunatkan juga bagi kaum lelaki memakai wangi-wangian.

MAKAN SEBELUM SOLAT AIDILFITRI
     Mengikut apa yang dilakukan oleh Rasulullah SAW sebagaimana yang diriwayatkan daripada Anas r.a.m beliau berkata : “Nabi SAW tidak keluar pada waktu pagi Hari Raya Fitrah sehingga Baginda makan (terlebih dahulu) beberapa biji tamar dan Baginda memakannya dalam bilangan ganjil.” (Riwayat Al-Bukhari dan Ahmad)

SOLAT SUNAT AIDILFITRI DAN MENDENGAR KHUTBAH
     Daripada al-Barra’ bin ‘Azib bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud : “Sesungguhnya yang awal-awal sekali kita mulakan pada hari ini (hari raya) ialah solat.” (Riwayat al-Bukhari)

Tuesday, August 23, 2011

My Working Style B-)

*Based on a mini survey taken here

You are friendly, adaptable realists. You rely on what you see, hear, and know first-hand. You good-naturedly accept and use the facts around you. You look for a satisfying solution instead of trying to impose any "should" or "must" of your own. You are sure a satisfying solution will turn up once you have grasped all the facts.

You solve problems by being adaptable, and often can get other to adapt, too. People generally like you well enough to consider any compromise you suggest. You are unprejudiced open-minded, and tolerant of most everyone--including yourself. You take things as they are and thus may be very good at easing a tense situation and pulling conflicting factions together.

With your focus on the current situation and realistic acceptance of what exists, you can be a gifted problem solver. Because you are not necessarily bound by a need to follow standard procedures or preferred methods, you are often able to see ways of achieving a goal by "using" the existing rules, systems, or circumstances in new ways, rather than allowing them to be roadblocks.


Friday, August 19, 2011

Gurindam 12

Fasal 1

barang siapa tiada memegang agama
sekali-kali tiada boleh dibilangkan nama

barang siapa mengenal yang empat
maka iaitulah orang yang makrifat

barang siapa mengenal Allah
suruh dan tegahnya tiada ia menyalah

barang siapa mengenal diri
maka telah mengenal tuhan yang bahri

barang siapa mengenal dunia
tahulah ia barang yang terpedaya

barang siapa mengenal akhirat
tahulah ia dunia mudharat


Raja Ali Haji, 1263H

Bersambung..

Monday, August 15, 2011

Pahala Changer

Alhamdulillah, sempat menemui 15 Ramadhan.
sok sek tazkirah di surau sebentar tadi, ustaz menerangkan kejadian alam terbahagi kepada empat :

JIRIM
boleh dirasa (sentuh) dan dilihat (makhluk mcm kita)

JISIM
boleh dirasa tapi tak boleh dilihat (contoh : angin)

JAUHAR
takboleh dilihat, tak boleh dirasa tapi boleh dikesan menggunakan alat tertentu (contoh : radioaktif)

JAUHAR FARASH
tak boleh dilihat, tak boleh dirasa dan tak boleh dikesan dengan alat (contoh : malaikat, syurga, neraka )

Baru tahu juga benda ini. Mungkin mereka yang pernah belajar dengan mendalam ilmu2 sebegini lebih tahu. setakat ini saja yang dapat saya cernakan. Sebab bila search kat google, macam2 kupasan tentang isu ini. Tentunya mengenal Allah dan diri. Hmmm.


Friday, August 12, 2011

Opah, damailah dikau di Sana

Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) - untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat); [Al-Mulk:2]

Semua terkejut walaupun ada yang sudah menjangka. Mereka kata dah nampak tanda-tanda. Buta sungguhlah aku yang jaga opah di hari terakhir kat hospital tapi tak perasan suma tu. Yelah, mungkin kerana mereka yang nampak tanda-tanda tu semua tak pasti. Kita pun tak boleh nak kata pasti sangat ke apa kan.

Opah was admitted ke Hospital Parit Buntar sebab letih hari Sabtu lepas. Dah seminggu duduk kat rumah Maksu. Sebelum tu duk rumah Mak Chah. Sebelum tu lagi aku teman opah kat rumahnya pun seminggu juga. Boleh dikira teman, bukan jaga kot sebab tak rasa macam menjaga opah sangat. Tolong2 je :(

Lepas tu Opah ditukarkan ke Hospital Sungai Siput esoknya. Gilir-gilir jaga opah. Oleh sebab aku free dan dekat dengan rumah, kadang2 shift dengan ummi. Ahad malam sampai pagi isnin tu shift aku. Duduk je kat opah. Opah ada pergi qada hajat kul 2.30 am. Lepas tu amik wudhuk dan solat malam. Opah memang nampak macam dah tak larat. Menggeletar tangan nak turun katil.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...