Thursday, May 5, 2011

Penutup : Subjek Sem 2, 2010/2011

Sekadar coretan penutup tentang subjek2 saya dalam sem ini, Semester 2, 2010/2011.

CCTH 2021 TAHFIZ CLASS 3
Penerangan : Subjek hafazan@memorizing. Pakej sampai 3rd year. Sepatutnya silibus setiap sem 5 juz tapi paham2 je lah kan. He.
Cikgu : Ustaz Zulkhairi. Ustaz baek tapi macam Ustaz Farid Samad juga, beliau selalu busy.
Tambahan : Dengan ustaz ni, teman dapat le meghase pengalaman dok tasmi' kat bangunan Engineering, dan dapat tahu di mana itu Tilawah Division, sebab ustaz teman nih Ketua division itu ghupenye ye.

CSC 1705 CALCULUS I
Penerangan : Mathematics. Equation sana sini, theorems, examples, fuhh.
Cikgu : Dr Azzedine Messikh. An Algerian. Was born on September 6th, 1966. A dedicated and commited lecturer. Tak akan lupa wajahnya yang macam selalu sedih. Mungkin kerana ramai yang repeat subjek ini. But know what? Cikgu ini pernah mengajar di Kuliyyah Of Sciencs (KOS), IIUM Kuantan campus =)
Tambahan : Kali kedua amik sebab sem lepas failed. Seronok sebab belajar lagi, dan macam biasa, tak suka exam. haha. Subjek ni best. Because I used to be a maths lover too. Once upon a time la, time tgh bijak. kui2

INFO 2102 DATABASE SYSTEM II
Penerangan : Database. ER Diagram, primary key, parent/child, procedures, PL/SQL, functions, composite datatype..
Cikgu : Dr Mira Kartiwi. A very nice teacher. From Indonesia. She seldom speak with her accent. Selalu dengar English je. Pernah belajar di Australia. Got her master while she was 22 years old. Already married to Teddy something, also a lecturer at Kuliyyah of Engineering.
Tambahan : Giler suka subjek ni. Antara target untuk score. Alhamdulillah tercapai :) suke dok depan sebab senang nak tanya madam. And madam did appreciate her students. Love love love!

INFO 2301 WEB PROGRAMMING I
Penerangan : As you can see. It's programming! kali nih interact dengan website pulak ye kengkawan. Blajar la control statement, cookies, HTML, SQL. Ha ini SQL memang ada kaitan dengan subjek database di atas yo.
Cikgu : Dr Media Anugerah Ayu. Also from Indonesia. A good friend of Madam Mira. Also married to a Teddy. Tapi Madam Ayu dan Madam Mira bukan bermadu okeh. Ini Dr Teddy Mantoro di KICT. Biliknya mereka bersebelahan je hihi. Madam Ayu ajar faham je, kalau tak bukak benda lain dalam kelas la. haha. and latihan kena buat. dan kuiz kena datang. Jangan buat apa2 yang tak menggembirakan hati beliau ya. Dan ya! Beliau akan kunci pintu 15 minit selepas kelas bermula :) No hal la unless when I overslept. Ngeh2
Tambahan : Tak pernah programming seteruk ini. Taktahu nak kata apa. Next sem ada lagi Web Programming II. Moga score !!

INFO 2501 MANAGEMENT INFORMATION SYSTEM
Penerangan : Blajar management dan information, dan system yang mengaitkan mereka. Haha. Subjek ini budak2 Accounting (BACC) dari Kuliyyah of Economics and Management Sciences (KENMS) pon kena amik. Kelaih teman memang penuh le dengan depa. Best, walaupun subjek baca.
Cikgu : Cikgu teman ada tiga.
1. Prof Adam Suhaimi. Dean of KICT. anak 8 orang. hihi. selalu interact dengan student. Pastu beliau tukar section sebab banyak kerja time section kitorang.
2. Dr Rosydi Muhammad. Sudah berkahwin. Beliau ajar memang faham. Serious. Walaupun nak tanya segan2 jugak. Sebab muda kot =)
3. Sir Halimi Zakaria. At last. Mula2 masuk, diorang suma kata dia mcm Afdlin Shauki. Err, ada ka? Cikgu ni ajar best jugak, selalu lawak. Dah kahwin. Selalu kena diingatkan untuk hand-in attendance list , kalau tidak memang lupa sampai habis kelas. hehe
Penerangan : Subjek yang tak brapa nak target sebab mid sem tak brapa okes. ngeh3. Tapi alhamdulillah, best sebenarnya MIS nih. Kena rajin membaca (dalam keadaan yang conscious okeh).

INFO 2601 DATA COMMUNICATION IN BUSINESS
Penerangan : Macam subjek computer networking yang budak Computer Science blajar. Not all, tapi ade la sikit2 bau2 bacang. Blajar tentang network. WWW, Internet Addressing, Client Server Computing, LAN Design n Planning, Cellular Wireless Network etc.
Cikgu : Tuan Hj Mohd Zahid Ismail. Executive Director at Center of IT Advancement (CITA). Gila kagum dengan cikgu ini. Lulusan dia :
a. MSc Computer Science, Louisiana State University, USA
b. Bsc Computer Science, Iowa State University, USA
c. PhD Mechanical Engineering (2009-), UiTM Shah Alam
Hambik kau. Kereta AUDI dan Mercedes Benz okee. Seorang guru yang appreciate anak murid. Group mana present paling best time final presentation, dapat hadiah. Ada lagi ka cikgu yang begini di umur kita begini? hehe. Punctual. And commited. Sekali miss kelas, macam miss kelas seminggu.
Tambahan : Subjek favourite jugak. Target untuk score tapi nasib tak menyebelahi. Tu lah confident sangat hehe. Subjek ni best! Sapa yang rapat dengan saya memang jenuh dengar saya bcerita pasal subjek ni. Mungkin sebab cikgu yang mengajarnya kot.

INFO 2701 FOUNDATION OF QUANTITATIVE ANALYSIS
Penerangan : Basically, this subject is about statistics. You know, the first thing when you want to do research. Normal distribution, z-score, standard deviation, mode median min, correlation, regression, probabilities..
Cikgu : Sir Akeem Olowolayemo. A young and still not married man. Not sure where he comes from. Mungkin sebab teman termiss kelas kot? nak tanya segan. Berkulit gelap. Cikgu ni sedia hamper kot utk group yang present best. Hihi. Currently working in his PhD in smthing about fuzzy logic and GPS, more or less. Admire him. Haha. Cikgu ni memang utilize KICT Repository features. Guna forum beb. Ape2 hal tanya pendapat student kat forum. Ada ka cikgu lain buat? Ada? Ada? Jarang en. Tabek spring lah.
Tambahan : Subjek ni seronok sbb cikgu ini jenis yang akan kasi murid dia faham, whatever it takes. Dahlah serious bagi macam2 kemudahan pada students. Apa budak nak beliau bagi je. Kuiz nak objektif, ON. Nak lambatkan MidSem, ON. Of course la with consideration. Maybe because he is also a student, so he understood us better.

Sebenarnya cikgu-cikgu di atas udoh teman cari gambar mereka dan kemungkinan kewujudan mereka di Facebook. Tapi tak jumpa. Yang ada hanyalah kertas kerja mereka, events yang mereka sudah dan akan hadiri, dan.. tu je lah kot. So takdapat nak letak gambar mereka di sini. Ada satu je itu pun because I requested cikgu untuk tangkap ngan kitorang, after exam paper beliau kot. Tadaaaa

With Cikgu Zahid. Suma muka hepi. Haha. Like2

Satu yang pasti tentang cikgu2 ini, mereka akan dan selalu cuba menyelitkan nilai Islam dalam pengajaran. Tak kisah samada ia berkaitan dengan IT atau tidak. Dan satu yang pasti (dah dua dah ni), teman PASTI akan merindui semua cikgu ini..!! Uhuh. Sedih pulak bila dah mereka dah tak ajar teman sem depan ye.

Sekian subjek dan ulasan teman buat sem ini. Harap2 boleh diperingat pada anok cucu teman ye. Tak pernah amik enam subjek (yang 3 credit hour each) dalam satu sem. Sebelum2 nih empat je core courses. Alhamdulillah, syukur dengan result yang dapat. Walaupun dengan buruk dan hinanya diri. Isk. Sebagai penutup, teman petik kata Madam Murni aka Deputy Dean (Student Affairs) of KICT : "Biar sedikit asal berterusan. Pointer biar naik sikit asal naik setiap sem. Nanti dah last sem akan nampak hasilnya. Plan dari sekarang. You can do it!" (in English tapi teman translate le kome). Sedih sebenarnya meninggalkan cikgu2 yang sangat dedikasi dan sayang pada student. Madam juga ada cakap "We are here for you, to teach you." Sangat sayang pada semua cikgu dahulu dan kini. Moga Allah ampunkan dosa mereka dan memberkati kehidupan mereka. Amiin. Sampai sini dulu. Ada post penutup lain juga lepas ni inshaAllah. Wait n Seeee (you can sleep in the time between). Till then, take care ya! =)

*teman = saya.

6 comments:

The 1375 said...

dr. teddy dari engineering tuk bkn teddy mantoro le.. there's only one teddy mantoro. haha.

SuMaiYaH said...

oke. thanks for pembetulan. seronok nampak encik ^_^

The 1375 said...

sonok pa aih.. tau le teman jarang komen blog mike. huhu

SuMaiYaH said...

haha. takbleh like plak komen kt atas. tahu xpa. tapi no hal pun. keh3. bak kata mike : keep it cool n steady. he =)
teruskan la keseronokan tu, gud for u (no offense okeh)

mast said...

bestnya baca post ni! =D

memang rapat eh dengan semua lecturer...bagus2.bolehlah saya ikutan =)

SuMaiYaH said...

best ke? hehe
takde ar rapat. info di atas tu dapat samada sembang dgn cikgu, tahu dari member or search di internet =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...