Friday, June 25, 2010

Terima Kasih Temen!

Entry ini ditulis khas sempena keberangkatan semua banat gen8 ke main campus masing2, 6hb Julai ni insyaAllah. Apa kabo kome semua? Aku Alhamdulillah sihat wal ‘afiat. Selalu tak tanya kabo pun, mesej orang dekat2 saja. Nak guna aku ke, ana ke, kami ke, saya pun taktahu. Guna aku aci lah eh? Hikhik.

Dah lama nak tulis benda alah ni, tapi rasanya time ni kot yang paling sesuwei. Tulisan ini untuk semua banat, takda pengecualian. Jadi aku harap hangpa sume baca na. Tapi kalu nggak mau pung takpa, no worries.

Tuesday, June 22, 2010

Kalimaat & IKRAM





it is a game! From Baba Ali the famous err, famous speaker and of course da'ie. You dont know him? Can surf in the net and you'll find some. Fun, and interesting topics he always came out. This is his second board game, after Mecca to Medina. Can check bout those here.

And this video may explain more,

Wednesday, June 16, 2010

Report : Opening Ceremony


still remember them?

OPENING CEREMONY of Palestine Week. 10th May 2010.

Dr Jamal Nasir – Rector of International Service Division

Al-Quds is not belong to Pelastinians alone but it belongs to all Muslim. Fact 5:82 Yahudi hates Muslim the most. If our homes and Muslim believers are killed, we should fight back. Ideas :

* We need to master our knowledge. Nowadays, all we care is to pass the exam. We have to learn for the sake of Allah and Islam. To serve the ummah, do your best in your study.

* Help them : through the financial for those who are able.

* Boycotting Jews products. We still have other options. Eg. Muslim products!

* Emotional reaction is not enough. Master our field of knowledge. Food, medicine.

* Solving our problem. Well, we like to wait for Salahuddin, Al Mahdi as the Mujaddid. In history, Muslims in that time also faced challenges. In contrast, they were able to solve their problems alone, without waiting for Salahuddin. Solve the problem of ours, if we wanna be a strong ummah.

-----------------------------------------------------------------

Ustaz Mohd Darus Senawi – Advisor of HALUAN Palestine

Degree holder of Arabic Literation from Al-Azhar University and Master holder of Usuluddin from Universiti Malaya.

Yahudi, seperti yang Allah sebut di dalam Al-Quran, mereka membunuh Nabi yang diutuskan buat mereka.

Friday, June 11, 2010

بالتوفيق والنجاح


Berikut adalah descriptive picture untuk Short semester ini. Hujung April hingga 20 June 2010 InsyaAllah.


moga dapat pokus belajaq, few days more


ACC 1001 - Financial Accounting Fundamentals
Subjek yang telah banyak mengalirkan ayaq mata

Wednesday, June 9, 2010

Saya Sangat Kecewa

pada hari ini kerana telah mempersiakan satu peluang yang ada depan mata.

Tadi baru pulang dari Forum tentang Gaza Flotilla Attack anjuran Laws Student Society di Main Audi. Balik macam biasa, mahu naik bus uia, kadang-kadang seram jugak jalan sorang balik mahallah (asrama). Tapi bus ini tak berhenti depan mahallah saya. Maka saya perlu lalu (jalan kaki) di parking lot yang ada kereta sikit2 tuh.

Saya terperasan satu kereta, enjin dipasang. Suasana tak berapa jelas sebab hujan, titisan2 air di kereta halang penglihatan. Ada orang bertudung dalam tu. Sepanjang jalan lepas turun dari bas, pandangan saya tak lepas2 dari kereta tuh, kancil tak silap, putih tapi belakang dia hitam sikit. Pastu stay2 sikit, nampak lah seorang wanita sedang betul2 tudung. Then ada lelaki. Yang saya musykil, lelaki itu macam di tempat duduk belakang. Macam dia baringkan tempat driver tuh. Suasana gelap, tak bukak lampu kereta pun. Dan kawasan parking lot itu pun memang jauh dari lampu jalan. Saya tak dapat lari daripada perasaan mencurigakan. Hati pun berbelah-bahagi mahu ke kereta itu atau tidak. Oh..

Tuesday, June 1, 2010

2012 : Will The World Shut Down ?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Regarding the title above, sebenarnya ada forum di IIUM Gombak, anjuran Ma'ruf Club Rabu yang lepas. bersamaan 26 Mei 2010. Saya telah diamanahkan oleh orang yang memberi amanah untuk tulis report tentang forum itu. Di samping request dari abam di Adelaide. Maaf terlambat yo. Poor me, i have not watched the film. So macam tak berapa mau tahu. Tapi mcm best kata mereka. Okay, sambung report.

Ahli Panel 1 : Mohd Khalid Yahya (Penulis buku Membongkar Misteri Dajjal)
Ahli Panel 2 : Mohd Syaari Abd Rahman.

Bisalah, forum dimulakan dimulakan dengan celoteh moderator (habislah kalau beliau tahu) tentang tujuan forum, iaitu untuk menyedarkan kita semua tentang adanya konspirasi di sekeliling kita.

Tuan Khalid Yahya

Beliau menyebut tentang apakah sebenarnya simbolik di sebalik angka 2012. Tentang facts dan information about the number. Tentang bagaimana mereka ini (proksi2 Dajjal) ingin memmemperkenalkan satu "agama" iaitu New Age, memperkenalkan satu kerajaan baru iaitu New World Order. Ketika Rasulullah cerita tentang Dajjal pada sahabat, sahabat mencari-cari di manakah Dajjal, as if Dajjal is exist on that time.

Sentuh tentang Dajjal, ada tiga pendapat tentang siapa Dajjal nih sebenarnya, kata Tuan Khalid.

1. Organisasi - eg America, Freemason etc
2. Ideolisme - eg Sekularisme, Imperialisme etc
3. Manusia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...