Friday, October 15, 2010

Impak 'Cinta'

Post ini ada kaitan sikit dengan sebelum ini.
But if you can see the apostrophe at the word Cinta, u may know what i mean. I relate this title with the so-called cinta. Alaa, yang ramai tertipu dengan cinta macam ini. Cinta manusia, cinta dunia, aku pun pernah terjebak dengan cinta bohong manusia begini. Sekarang aku nak sentuh pasal cinta pada manusia lah.

Susah weh. Orang belajar agama, tapi buat benda-benda macam ini. The so-called-love. Islamic Couple. Are there such things as that? Bukannya taktahu Allah kata Jangan Dekati Zina. JIM pun ada buat program Anda Bijak Jauhi Zina (ABJZ). Tak paham paham juga. Bertambah sedih lah kalau yang terjebak dalam benda ini adalah orang yang hafal Quran. Aku tahu susah nak mujahadah. Tapi kena buat jugak weh. Kita dah tahu ini salah itu salah. Kalau kita buat jugak, apa bezanya kita dengan orang lain yang tak hafal Quran? Apa beza ??

Sebelum ini ada post tentang syadid, tips aku untuk wanita dan muslimah bagaimana nak jaga itu dan ini. Dah baca, kalau takde action diambil pun susah juga. Ya lah. Aku faham, susah nak berubah. Buat step by step je lah beb. Kena ada langkah pertama je. Kalau tak kuat, cari sahabat yang membantu. Bukan membantut. Dah kawan tu bantu, beri nasihat, dengar. Bukan buat labu. Masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Orang yang nasihat dekat setahun lebih pun boleh fed-up beb. Ye lah, tugas nasihat-menasihati memang kena berterusan. Tapi consider lah sikit wei..

Aku tahu cinta itu fitrah. Tapi sedar tak sedar, banyak antara kita yang tahu, menyebabkan fitrah tu jadi fitnah. Kau jadi fitnah untuk agama! Sedar tak ??!!

Untuk lelaki, tak kisah lah kau banin ke tidak. Sila lah hormati privacy yang ada pada perempuan, terutamanya kalau kau kata dia tuh couple kau ke, teman tapi mesra ke, kawan baik ke, whatsoever. Jangan terlalu obses dengan orang yang kau suka sampai nak heboh satu dunia. Setiap orang ada right@hak masing-masing. Please respect others. Orang kata taknak, taknak ah. Gedik sangat nak letak jugak apesal? Macam tu ke kau buktikan so-called-love kau tuh pada orang yang kau sayang ??

Argh. Jangan salah paham. Aku rilek je nih Tapi kalau aku tak tulis macam ini, mungkin susah orang nak faham. Terutamanya orang yang berkenaan. Wei budak agama, sedar diri kau tu okay!

Aku pun ada pengalaman macam nih jugak. Tahu ah camne perasaannya. Cuma, kena kuat. Kuat wei. Macam susah. Nanti rindu lah itu lah ini lah. Tapi lame-lame korang akan biasa. Percaya lah. Rindu ape semua tuh pun, bukannya benar. Syaitan yang nampakkan indah pada pandangan mata kita.

Okeh. Nak habis dah ni. The biggest challenge is to keep my words. Moga Allah tolong kau dan aku. Step first, cari sahabat dan persekitaran yang membantu. Takde sapa yang boleh ubah diri kau melainkan diri kau sendiri, dengan bantuan Allah. Maaflah, aku tulis memang macam ini, kalau depan-depan memang makan dalam ah korang. Jumpa lagi!

sendiri mau ingat ah !

sumai : gini ah laki, susah gila nak deal dengan depa. Nak cari yang baik apatah lagi. Tapi mereka ada. Tungguu.... Doa jangan lupa =P

2 comments:

Anonymous said...

memang kena kuat wei..kita pakat sm2 doa untk diri n shbt2 kita..memang sush sgt nak mujhdah kan, nak jauh drpd fitnah lelaki..ah, takut!
tggugjwab org yg faham agma n bawa AlQurn..nak jga diri sndiri dn nk ajk org ke arh kebaikn..peh.
thnks sumai 4 da reminder..=)
~jun

SuMaiYaH said...

tu dia jun berbicara, hehe.
thanks kat hang jugak for da reminder. moga Allah kuatkan kita semuaa. Amin

all da best final nanti wei :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...