Monday, August 30, 2010

53 Tahun dan Dunia


Selamat sambut hari merdeka Malaysia yang ke 53 !

Video atas ni adelah bapak sedare saye, yang merupakan suami kepada kakak ibu saye. Ahax. Rumah dalam video nih pun selalu my pemili n I singgah, tambah2 kalau isteri beliau (Mak Yang) buat open house (time raye ni msti ade. Hik3)

Aku cuma nak sentuh tentang point pakYob yang kata orang muda sekarang mana nak kerja tentera nih, tak glamor. Lain lah kalau jadi artis ke, Malaysian Idol, Akademi Fantasia. Benar tuh pakYob, takde yang benar melainkan benar belako.

Zaman sekarang nih, ibubapa pun suka kalau anak depa masuk tv. Ye lah glamour, sapa takmau kan kan. Ada pernah aku usha cerita tom tom bak. Budak2 nyanyi lagu dangdut lah, joget2, lagu cinta, mak bapak dia senyum je, senyum tu tanda suka dan sokong kan? Sanggupkah kita berpasangan dengan pasangan yang suka benda2 macam tu? (Soalan cepu tak cemas, jawab sendiri)

Mungkin mereka tidak tahu, atau lupa , bahawa :

Dan tidak lain kehidupan di dunia hanyalah senda gurau belaka, dan kehidupan Akhiratlah yang abadi, jika mereka mengetahui. (29:64)

Dan sungguh, sangat mencabar tugas mendidik anak zaman ini. Kalau depa tengok kawan2 jadi artis, famous amos, mestilah terpengaruh sekali ye dak? Tanamkan benda basic (akidah) dalam diri mereka, moga membesar menjadi mujahid/mujahidah pembela agama. Sementara kome keme yang bulum menikah ini, marilah same2 perbaiki diri. Ya Allah, permudahkanlah. Amiin.

sumai : Maghrib hari ini, sudah masuk 10 terakhir Ramadhan. Selamat pulun ibadah !!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...