Wednesday, June 16, 2010

Report : Opening Ceremony


still remember them?

OPENING CEREMONY of Palestine Week. 10th May 2010.

Dr Jamal Nasir – Rector of International Service Division

Al-Quds is not belong to Pelastinians alone but it belongs to all Muslim. Fact 5:82 Yahudi hates Muslim the most. If our homes and Muslim believers are killed, we should fight back. Ideas :

* We need to master our knowledge. Nowadays, all we care is to pass the exam. We have to learn for the sake of Allah and Islam. To serve the ummah, do your best in your study.

* Help them : through the financial for those who are able.

* Boycotting Jews products. We still have other options. Eg. Muslim products!

* Emotional reaction is not enough. Master our field of knowledge. Food, medicine.

* Solving our problem. Well, we like to wait for Salahuddin, Al Mahdi as the Mujaddid. In history, Muslims in that time also faced challenges. In contrast, they were able to solve their problems alone, without waiting for Salahuddin. Solve the problem of ours, if we wanna be a strong ummah.

-----------------------------------------------------------------

Ustaz Mohd Darus Senawi – Advisor of HALUAN Palestine

Degree holder of Arabic Literation from Al-Azhar University and Master holder of Usuluddin from Universiti Malaya.

Yahudi, seperti yang Allah sebut di dalam Al-Quran, mereka membunuh Nabi yang diutuskan buat mereka.



Warisan yang ditinggalkan nabi, kitalah yang mempusakainya. Perjuangan menegakkan kebenaran tanggungjawab semua.

Yahudi Berjaya kumpulkan semua orang kafir di dunia ini. Untuk bantu mereka. Di belakang Amerika, ada Yahudi.

Malangnya, sejak berlakunya kejatuhan tamadun Islam, kita sudah tak berupaya berhadapan dengan cabaran. Kita sudah tidak dapat respon dengan apa yang berlaku. Maka jadilah kita umat yang porak-peranda. Tak tersusun. Kita pulak yang tiru Barat, tiada identity diri. Hanya bertaqlid, takda daya untuk mencipta sesuatu yang baru. Sedangkan dahulu kita pernah memerintah dua pertiga dunia!

Kita meniru Barat. Pelik sekali, kita ambil yang buruk daripada mereka. Yang elok kita tinggalkan. Contoh budaya berhibur berlebihan. Kita tahu ia sesuatu yang buruk tapi masih melakukannya. Dan adab sopan. Islam mengajar adab. Orang barat ramai yang mengamalkan adab. Seperti sabar di jalan raya, amanah, jujur. Tetapi kita tidak.

Di masa penjajahan Malaysia, telah wujud British Advisor (BA). Tugas advisor ini adalah untuk member nasihat kepada Raja. Seperti yang kita belajar, raja Cuma menguruskan hal berkaitan adat-istiadat beragama.

Pada hari ini, penjajahan masih dalam berlaku dalam patent yang sama. Perdana Menteri minta nasihat siapa dalam menguruskan hal negeri? Nasihat yang mereka beri bukan nasihat yang baik tetapi merugikan, baik dari segi politik, pendidikan, sosial dan sebagainya.

Lecturer UNGS saya semester ini ada berkata, siapakah yang kita tiru dalam membangunkan Negara? Siapakah dan apakah indicator/kayu pengukur kemajuan sesebuah Negara? Adakah apabila kita meniru semua dari Barat, maka kita pun menganggap kita sama MAJU seperti mereka. Dan beliau berkata lagi, selagi kita mencedok dari Barat, bukan dari Islam, maka jadilah kita seperti mereka, hal sosial, politik dsb yang makin membarah. Islam sudah sempurna. Malaysia sebuah Negara yang kecil, tetapi ia mampu berkuasa jika kita mampu memanipulasi sebaiknya.

Berbalik pada isu Palestin, isu ini dapat dilihat dari beberapa dimensi.

Dari dimensi Arab, mereka masih kekal dengan semangat Assobiyah/berpuak yang tinggi. Negara seperti Mesir, Syria, Jordan, Lubnan, mereka berbincang secara individual dengan Yahudi. Di sini yahudi pun ambil kesempatan.

Bila kembali assobiyah, kita sudah kehilangan asset yang begitu mahal yang Allah berikan, iaitu perpaduan dan persaudaraan. Kita tiada kekuatan sedangkan Allah lah yang memberi kekuatan. Apabila hilang anugerah dari Allah, no one can help us. Justice and winning of us hanya daripada Allah SWT.

Bila sudah terbahagi kepada banyak negara, maka setiap negara meneropong isu Palestin dengan teropong masing-masing. Bukan dengan satu teropong yang sama. Maka lahirlah bermacam tanggapan dan persepsi. Dan pabila berhadapan dengan seteru, masing-masing punyai cara sendiri. Yang duduk di atas kerusi pemerintah, bukan pilihan rakyat. Tetapi pilihan Amerika. Maka jadilah pemerintah2 ini boneka. Contoh paling mudah, pabila HAMAS memenangi pilihanraya, kita boleh tengok, pelbagai cara yang Israel lakukan untuk mengelakkan kebangkitan penduduk Palestin.

Kini pula, hotel-hotel 5 bintang sedang dibina di sekeliling Masjidl Haram. Ini menyebabkan orang yang hendak tunaikan Haji perlu sediakan wang yang banyak untuk ke sana. Dan juga perlu naik LRT/monorail untuk ke Masjidl Haram.

Orang Islam hari ini sudah tiada arah tuju. Taktahu nak ke mana. Maka jadilah kita mangsa pada kaum penjajah seterusnya kita tak dapat sumbang apa-apa pun pada dunia ini.

Banyak negara Arab sudah buat hubungan diplomat dengan Yahudi. Malaysia tidak, tetapi kita masih membenarkan Yahudi keluar masuk negara. Turki, mereka gunakan hubungan ini untuk salurkan bantuan kepada Gaza. That is good.

Dalam sesi Q&A, ada seorang sister yang non-malaysian kata. First time dia datang Malaysia, she was so surprised to see banyak STARBUCKS di negara kita. Katanya, bagaimana sebuah negara Islam seperti Malaysia boleh jadi begini. Jawab ustaz, dengarnya Yahudi malah dah sampai ke Bukit Aman. Pelik kan, orang Malaysia tak leh ke Israel (as stated in our passport) tapi mereka bebas keluar masuk negara kita! Tentang STARBUCKS, encik Master of Ceremony kata, we’re not the one who is controlling all that. What we can do is to boycott! Yet, Malaysia, actually is NOT really an Islamic Country. Dan Geng skuasy saya tambah, this sister should not be cheated by those newspaper. Yang pro KERAJAAN. The best way is to read from both sides. Kita sendiri, perlu kembali pada ajaran Islam dalam semua aspek. Itulah jalan penyelesaiannya.

Soalan kedua dari seorang lelaki yang juga non-malaysia. Saya tak dapat tangkap soalannya. Tapi apa yang ustaz jawab, pemalsuan fakta sejarah, Yahudi buat liberation untuk semua negara Islam. Selagi tak kembali kepada ajaran Islam, selagi itulah kita akan tunduk kepada penjajah.

Sekian. Laporan dari saya. Moga ada manfaat =)
Sebarang tambahan dan perkongsian amat lah dihargai. Wallahua'lam.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...