Wednesday, April 28, 2010

Inikah Jalan Kita ?Waktu awal berblogging dulu, ada satu post yang pasal jalan juga. Kali ini juga tentang jalan atau dalam Bahasa Inggerisnya disebut ways. Kita membuat pilihan setiap hari. Tetapi adakah pilihan kita tepat? Tepat pula subjektif. Bagi orang yang berhibur sokmo, hiburan itu pilihan yang tepat. Bagi orang beriman. Ya, orang beriman, bukan orang Islam sahaja, apa pula pilihan mereka?

Jom usha sikit apa benda yang kita kadang terlepas pandang.3 JALAN MENUJU KEJAHATAN

1-Turuti Hawa Nafsu

“Siapakah yang lebih sesat daripada orang yang mengikut hawa nafsunya?.” (Al-Qasas : 20)

Nafsu perlu dikawal dan dididik dengan iman. Salah satu penyebab kepada gila ialah kerna diri tidak dapat diseimbangkan antara HAJAT & KEMAMPUAN DIRI. Perlu pilih antara dua : samada Hamba Allah @ Hamba Nafsu.

2-Turuti Adat Tanpa Berfikir

“(Apakah mereka akan mengikuti juga), walaupun nenek moyang mereka itu tidak mengetahui satu apa pun, dan tidak mendapat petunjuk?.” (2:170)

Self check : Berapa percent jahiliyyah dalam kehidupan kita, sejak kita bangun tidur hingga kita kita tidur kembali. Kebiasaan hidup sebagai pelajar, ada tak sunnah yang kita amalkan? Muhasabah budaya hidup kembali.. adakah berbudayakan Sunnah atau Jahiliyyah?

3-Ikuti Majoriti (VS ALLAH)

“Dan jika kamu menuruti kebanyakan orang-orang yang di muka bumi ini, nescaya mereka akan menyesatkan kamu dari Jalan Allah….” (Al-An’aam:116)

Tidak boleh ikut arus, tapi pimpinlah arus. Niat belajar : untuk Islam, bukan untuk dapat kemewahan dunia ketika bekerja kelak.

Sumber:Pamplet waktu kuliah di AX101, UIA PJ.

-----------------------------------------------------

Sangat rasa pelik, mengapa manusia kini semakin mudah membunuh manusia lain. Buang bayi, suami tikam isteri. Suami berpakat dengan anak untuk belasah isteri. Apa puncanya? Makin malas baca paper sebab berita2 mcm nih. Oh umatku! Makin sedih juga, sebab hanya dapat menjadi mereka yang melihat, tanpa berbuat apa-apa..Ingat Allah sokmo!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...