Friday, December 31, 2010

2010

Alhamdulillah. Lama pula rasanya tak menulis. Seminggu mungkin? Rindu pun ada.
Hari ini hari terakhir untuk tahun 2010. Maka esok hari akan bermula tahun baru, hari yang baru, minggu yang baru dan bulan yang baru. Sana-sini kelihatan mereka yang memperbaharui azam mereka. Hendak berubah, hendak capai itu dan ini. Saya? Tidak terkecuali.

Thursday, December 23, 2010

UIA cuti lama woh

Maaf Encik/Cik/Tuan/Puan,
dengan segala hormatnya sila klik pada Read More ya =]

Saturday, December 18, 2010

Semester Baru

Alhamdulillah semester baru sudah bermula.

Semester ini telah menginjakkan saya ke tahun kedua, bermakna semester ketiga di UIAM, daripada lapan semester yang sepatutnya. Perasaan saya, campur-campur. Saya sangat suka tinggal di hostel. Semua ada. Meja nak belajar, tempat untuk bersukan. Bukan bermakna saya tak suka tinggal di rumah. Tapi memang benar kata orang, masa belajar adalah masa yang paling berharga.

Thursday, December 16, 2010

I ❤ جاوي

نام ساي سيتي سميه بنت يحى
ساي اد دمحلة أمينة
ساي اكن مماسوقي تاهون كدوا دالم بيدغ أي.تي
ساي تله تيدق لولوس دالم سوبجيق كلكولوس
مولا - مولا ساي راس بياس ساج
لاما - كلامأن ساي راس أمت سديه دان كسأورغن
ساي تاهو اف يغ برلاكو اد حكمه
ماري برسغك بأيق دغن ألله
موهون دعاء داري كاون - كاون
ماري إينجوي بلاجر يا

Friday, December 10, 2010

Coretan Buat Adik


Alhamdulillah, bertemu lagi di alam maya yang semestinya sementara. Ini entry khusus untuk adik-adik yang baru mendaftarkan diri kelmarin. Sekadar pesanan dari seorang kakak yang baru nak menginjak Tahun Kedua dalam bidang IT. Hekhek. Jadi di sini akan digunakan 'akak' sebagai ganti diri yer.

Luruskan niat
Niatlah menuntut ilmu kerana Allah. Semoga ilmu yang ada dapat membantu kita untuk menjadi insan yang lebih baik. Niat juga perlu sentiasa diperbaharui, ingat ya :)

Tuesday, December 7, 2010

4 in 1


Petrol, diesel, gas, gula
LPG : Liquefied Petroleum Gas

Manakah negara yang miskin,
Manakah rakyat yang kebuluran,
Manakah pemimpin yang makan duit rakyat,
Manakah Agong yang kita nampak macam rehat,

ok tak kalau jawapannya Malaysia..?

Monday, December 6, 2010

sabo je lah..


emel yang baru dapat sat2 ni.
maap, saye belum menikah

Saturday, December 4, 2010

Kehinaan Yang Panjang


Kunci kebinasaan ini adalah apabila umat telah tersilau mata sehingga tidak nampak lagi bahawa iman itu mutiara dan ukhuwwah itu permata. Dua perkara ini menjadi teras perjuangan Rasulullah SAW sehingga membentuk cara hidup yang hebat dalam diri dan umat sejagat. Inilah sebenarnya rahsia kekuatan ajaran Rasulullah SAW yang seharusnya diikuti umat pada hari ini.

Friday, November 26, 2010

Mencari Suci

image credits
Mencari suci
Bukan semudah yang diimpi
Penuh dengan onak dan duri
Kadangkala kenangan lalu menemani
Adakala air mata menangisi
Hinanya aku di hadapan Ilahi
Mencari cinta dan kasihNya yang abadi
Coba tuk lari dari silam yang mengejari
Apakah ia dekat dengan hati
Sukar hilang dan pergi.

Mencari suci
Bila kan kutemui
Kerna ia bagaikan mimpi
Tentu sekali pabila kudapati
Fitnah durjana dunia ini
Bagai ular melilit diri
Apakah aku kan terus menjadi
Mereka yang rakus mengejar bangkai duniawi?

Mencari suci
Moga Allah kuatkan diri
Untuk terus kuat dan istiqomah di jalan ini.

Kuala Kangsar, 3.50am

Thursday, November 25, 2010

Ini Mungkin Kita

Kadang-kadang kita merasakan diri kita berilmu, walhal "air mata" ilmu yang terbit daripada dada kita sangat sedikit. Kadang-kadang kita merasakan diri kita hebat apabila orang menyanjung dan memuji kita, walhal itu semua muslihat Iblis untuk menyesatkan kita.

Amalan seseorang yang banyak adakalanya menjadi modal untuk Iblis memperdayakan kita agar kita berbangga dan riak dengan kelebihan yang Allah pinjamkan. Amal yang sedikit turut dipergunakan oleh Syaitan dengan menimbulkan perasaan sentiasa berprasangka Allah akan mengampuni kekurangan diri tanpa sekelumitpun rasa ingin menambahkan amalan untuk mendapatkan keredhaan Allah.

Penyakit orang kaya adalah bakhil. Penyakit orang miskin adalah malas. Penyakit orang berilmu adalah takabbur. Penyakit orang bodoh adalah tiada keinginan. Penyakit orang beramal adalah 'perasan'.

Orang yang banyak beramal merasakan dirinya hebat dan disegani. Lalu apabila dia berjalan, dia tunduk semacam tawadhu' walhal Syaitan dalam jubahnya. Dia bercakap lembut agar dikata orang sebagai orang yang lembut hati walhal dalam hatinya tersimpan suatu perasaan takabbur yang tinggi. Apabila dia bercakap, dia merasakan semua orang memerhatikan kata-katanya. Syaitan telah memperdayakan pandangan mata hatinya, lalu dia menganggap yang buruk itu baik dan yang baik itu sebaliknya.

Orang yang banyak dosa pula sentiasa berharap dengan kalimah Allah yang Maha Pengampun. Dia terlupa Allah juga keras seksaan-Nya. Allah ciptakan neraka sebagaimana Allah turut menciptakan syurga. Neraka untuk orang yang buruk perilakunya, dan juga untuk orang yang baik perilaku tetapi buruk hatinya. Syurga pula untuk orang yang benar-benar bersih daripada sebarang karat kekotoran, jika ada sekalipun, ia terlindung di sebalik rahmat Illahi.

Sesetengah orang berilmu apabila berbicara, maka penuh mulutnya dengan pancaran ilmu yang mempesonakan, walhal hati mereka cemar dengan pendustaan. Mulut mereka berkata benar sedangkan hati mereka menidakkannya. Dia mengatakan cinta akhirat tetapi dia sendiri kelihatannya sibuk mengejar dunia. Dia menyebut perihal zuhud sedangkan jiwanya diselimuti perasaan cintakan dunia berlebihan.

Mungkin orang lain mendapat manfaat di sebalik ilmunya yang melangit, tetapi dengar hanya sekadar dengar. Disimpan dalam otak tetapi tidak di hati. Kepalanya makin membesar dengan ilmu yang sarat tetapi hatinya dipenuhi kotoran pelbagai penipuan. Mereka pakar berbicara dalam pelbagai bidang, aqidah mahupun akhlak, tasawuf juga barangkali tetapi hanya lidah menuturkannya sedangkan hati menafikan. Katanya pejuang Islam tetapi lagaknya berlainan.

Orang yang bersih hati pula, kata-kata mereka mungkin tidak membawa mesej keilmuan yang tinggi, tetapi apabila mereka berbicara, ia mengusik jiwa yang mendengar. Apabila dia menyebut soal dosa, yang mendengar akan terbayangkan neraka. Apabila dia menyebut tentang perjuangan, orang akan rindukan jihad. Apabila dia menyentuh soal ibadat, orang semakin rindukan waktu malam untuk bertahajud. Mereka tidak perlu berbicara.

Kerana akhlak mereka sudah berbicara sebelum lidah mereka bergerak. Apabila mereka ingin berucap, maka seluruh hati orang mula terusik dan menanti-nantikan mutiara kata yang terbit daripada lidahnya. Sekali orang mendengar, rindu akan bertapak dalam diri mereka. Alangkah mereka rindukan kata-kata orang yang bersih jiwanya yang mana mungkin ilmunya tidak banyak tetapi ia sangat memberi kesan.

Orang yang kotor sebaliknya. Berbuih mulutnya berbicara, namun orang hanya endah tidak endah, dengar tidak dengar. Orang mungkin rindukan pidatonya yang bersemangat, tetapi orang tidak rindukan mutiara kata darinya. Sekadar mendengar menambahkan semangat dalam satu atau dua jam, kemudian hilang berciciran di tengah jalan. Orang yang bersih hatinya, mungkin pidatonya tidak menarik tetapi jiwa sentiasa dibuai dan terusik.

Iblis berkata: "Ya Tuhanku, oleh sebab Engkau telah memutuskan bahawa aku sesat, pasti aku akan menjadikan mereka memandang baik (perbuatan ma'siat) di muka bumi, dan pasti aku akan menyesatkan mereka semuanya, kecuali hamba-hamba Engkau yang mukhlis (orang-orang yang ikhlas beribadah kepada Allah) di antara mereka." ( Al-Hijr: 39-40 )


Sumber =]

Tuesday, November 23, 2010

World Toilet Day !

terlambat sebenarnya. Apepun

whatever ppl call it. Toilet, Washroom, Gents, Ladies, دورة المياه , sesungguhnya satu tempat ini sangat penting dalam hidup kita, malahan ia melambangkan kesopanan dan kesusilaan seperti yang termaktub dalam Rukun Negara, of course seperti yang telah Islam ajarkan.

Takda maknanya kalau bilik tidoq wangi bagai nak rak, bubuh la ambi pur ke (boikot), glade ke, hanabishi ke panasonic ke, it would be nothing kalau kita bersikap culas dengan tandas sendiri. Apetah lagi tandas yang bayar 3kupang tu? (kat Lowyat kena seringgit). Lepas guna jangan lupa flush. Ringankan lah tangan mencuci tandas di rumah masing2. Jangan geli2 ye, sebab bau-bauan aromaterapi itu adalah hasil kumuhan kita jugak. Hohohoo.

Apa lagi,
mari bersihkan tandas!

sumai : tandas yang kotor memberi kesan kepada emosi saya. Hahah (serius ye) Tq one atas pemberitahuan.

Friday, November 19, 2010

AidilAdha 1431

Alhamdulillah. Masih dipanjangkan umur untuk bertemu Aidil Adha 1431. Raya ini kami sambut di Perak. Bersama saudara-mara yang ade jugak la yang dah laaaama tak ketemu. Jumpa pun dah tak kenal, ni anak sapa, tu anak sapa. Ha ha ha. Syukur juga kerana dapat menunaikan Solat Raya di Masjid di sini. Walaupun sorang2 (Ummi dan Sarah hantar makanan ke rumah opah), tapi at last jumpa juga dengan Mak Tam and Mak Yong, terus ke rumah opah dengan depa. Walaupun tak berapa sehat, main bantai jugak makanan yang ada. Ummi buat makaroni, Wan Kiah bawak Laksa, Mak Yang bawak rendang ayam+cendawan, dan yang lain-lain. Memang sihat la kalau makan begini hari-hari. Hihi. Mari kita enjoy gambar!

Geng Kumpulan A

Tuesday, November 16, 2010

Dogaan..

Alhamdulillah sudah dapat menjejakkan kaki di rumah lebih kurang 12.20am malam tadi. Sekadar nota-nota dugaan sepanjang perjalanan pulang ke rumah =)

Sunday, November 14, 2010

Andai

Andai hujan bawa sama segarnya atma
Andai sungai alir sama airmatanya
Andai rumput menumbuhkan tawa
Andai awan menggugurkan bunga
Andai daun senyum sentiasa

Aku lah insan yang paling gembira..!

Wednesday, November 10, 2010

Kawan Saye

Hai awak
Apa khabar awak, harap sihat ye
Saya dah lama nak beritahu ini pada awak
Terima kasih sebab jadi kawan saya
Saya tahu saya ni entah apa-apa
Tapi awak sudi jugak dengar cerita2 saye
Terima kasih sebab sudi faham saye ni macamane
Terima kasih sebab sabar dengan karenah saye
Terima kasih sebab sudi terima saye seadanya
Saya taktahu katmana lagi saya boleh dapat kawan macam awak.

tagged (durakhyar)

Di saat Genting Highlands ni, boleh pulak jawab2 tag. Sabo je lah.

"Once you have been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts or goals about you. In the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tags you. If I tag you, it’s because I want to know you more." (peliknya, kena tag balik orang yang tag kita. Ish felik felik)

Monday, November 8, 2010

Anda Tentukan

Sesungguhnya Kami telah memperingatkan kepadamu azab yang dekat, pada hari manusia melihat apa yang telah diperbuat oleh kedua tangannya ; dan orang kafir berkata, “Alangkah baiknya seandainya dahulu aku menjadi tanah.” (An-Naba : 40)

Maka adapun orang yang melampaui batas, dan lebih mengutamakan kehidupan dunia, 
maka sungguh, Nerakalah tempat tinggalnya.

Dan adapun orang-orang yang takut kepada kebesaran Tuhannya, 
dan menahan diri dari keinginan hawa nafsunya, 
maka sungguh, Syurgalah tempat tinggalnya.
(An-Naazi’aat : 37-41)

(Allah menyediakan untuk hambanya di Syurga apa yang tidak pernah dilihat oleh mata, yang tidak pernah didengar oleh telinga, dan tak terjangkau dek fikiran manusia) 


Anda tentukan nasib anda..!

sumai : Obat hati ada lima perkaranya . . .

Sunday, November 7, 2010

Boleto..!

(composed on Saturday night)

Actually I’m in the middle of studying SAD. I better write before I forgot. He he. It is about the new system provided for those who wants to go home by Transnasional Bus. They will help us to get the ticket!! Ahahaha. It saved my money a lot. Seriously. If it is not because of them, I will spend RM10 only to get the ticket to go home. Enough to support my food for two days. Or maybe a day.

Saturday, November 6, 2010

Tangan Tu Ada Gunanya

Kebelakangan ini aku selalu sangat dengar lagu. Tambah-tambah yang instrumental, piano macam Richard Clayderman dan Maksim Marvica. Tapi sekarang ni aku tengah dengar lagu UNIC, Ainul Mardhiyah. Titibe teringat syusam. Hahaha. Kuasa muzik sangat hebat. Boleh mengubah jiwa seseorang daripada yang baik kepada buruk dan sebaliknya. Aku pun taktahu kenapa aku nak update blog, mungkin sebab post sebelum ni takda orang respond kot? LOL

Friday, November 5, 2010

Why Do I Blog

No introduction.

I blog mainly for myself. That is the core and the main. I write things relate with myself, and sometimes about people around me. The thing is that I blog so that I can read what I had wrote later. Maybe some people will say it is an online diary. Whatever they call it, this is what I do. I am glad to read comments from others as they help me in strugling and doing the best in my life. I love typing, as well as I love blogging. Maybe some also notice that I wrote a lot of my problems here. Well, what else can I say. This is my blog and if you feel uncomfortable in it, you are most welcomed to go. Just hit Alt+F4.

This blog will never become tedios to me. And I suppose to write whatever I have in my mind, nothing is illicit in this world unless it is clearly stated. If you feel offended of what I wrote, I am very sorry. My blog recorded almost everything, ups and downs in my life. Happy and sad things rolled and saved here. I am happy to have this blog although it can never ever being able to communicate with me. Regardless of what other will say. Why should I deprive myself of something satisfies me. Ha ha ha. The most unchangeable truth is : I love my Blog !!

errr..  what about you?

Tuesday, November 2, 2010

Takde Guna Dah


Dah selalu kita dengar pepatah, nasi sudah jadi bubur. Perkara yang dah berlaku, disesali pun tak berguna lagi. Terlalu banyaknya penyesalan dan terlalu banyak kekecewaan yang dihadapi. Dan baru-baru ini, ia terjadi lagi. Aku tak tahu apakah salah aku. Tapi, tepuk sebelah tangan takkan lah berbunyi kan.

Tuesday, October 26, 2010

Albert Einstein


About one hundred years ago, there lived a boy named Albert Einstein. 
Albert was a strange boy. Always absentminded. Always messy. 
It was a difficult job for him to tie his shoe.


Saturday, October 23, 2010

The 3-Days-Summary

There were soO0o0O much things happened to me this week. Last Tuesday, I invited Anis to donate blood at the SHAS mosque foyer. But unfortunately, Allah did not will us to donate. I had low blood pressure, something that I never faced when I want to donate blood before. After 3 times measuring my BP, the ‘akak’ said that I strictly could not donate blood that day. What was confusing me were why I did not felt any dizziness and I did have enough sleep the night before. And she said that maybe I had little stress. (What??) but maybe what she said was right. It was me that did not realize it. Nevermind, I still have the next day.

Friday, October 22, 2010

To Whom It May Concern ツ ✿ ✰

Biar berpisah department kita,
Kau akan tetap abadi dalam atma,
Biar pilu hati dan jiwa,
Doa ku agar kau sukses(bukan suksis) sentiasa.

Aku tidak pernah punya teman sepertimu,
Walaupun aku tahu aku bukan shiapa2 di hatimu,
Biar air mata kadangkala temaniku,
Tatkala ku teringat kenangan kita,
Maafkanku buat segala caci dan nista,
Moga dirimu sentiasa ceria seperti selalunya!

•.¸¸.•´¯`•.♥.•´¯`•.¸¸.•

Senget.
Hang nak tahu tak kenapa aku senget?
Kenape?
Sebab aku kawan dengan orang senget macam hang.

Mereng..
Hang nak tahu tak kenapa aku mereng?
Taknakk tahuuuuu
。◕‿◕。


sumai : ada gentle reminder untuk Banat ya, sila rujuk ke blog PROMAT. Selamat ber exam yer semuaaa..!!

Thursday, October 21, 2010

Mereka

mereka sudah jadi lelaki dewasa
berbual pun tentang gadis-gadis dan masa depan
tentang beban kerja dan saku yang tidak seberapa

antaranya mereka kata gadis itu untuk dicintai dan disayangi, tetapi perlu ada dengan mereka, jangan sampai terpisah dengan jauhnya laut, kerana mereka kata juga mereka perlu disayangi, perlu jumpa-jumpa, perlu bual-bual, perlu keluar sama-sama. kata mereka, mereka inginkan gadis-gadis suci yang tidak disentuh, fikir mereka jauh ke situ, dan aku tahu mereka lebih tahu, kerana di luar ramai yang liar-liar, dan mereka tidak mahu itu. dan aku bertanya pada mereka "yang pada kamu itu siapa?" jawapan mereka "untuk sementara"

mereka berbual tentang kerjaya, ada yang buat kerja-kerja desa, ada jadi pion di pejabat-pejabat, ada yang berjual-jual, rata-rata mereka kata gaji biasa-biasa, makan pakai sendiri . antaranya bergaji 1200, diasingkan 450 untuk bayar kereta dan 100 untuk dahaganya, 250 untuk rumah sewa, bakinya 400, untuk makan juga simpanan kahwin. tidak megnapa, rezeki Tuhan ada di mana-mana

doaku agar kalian berjaya dan bahagia, paling kurang kalian sudah jadi lelaki dewasa, aku belum lagi, mungkin nanti

sumber : Pensel Hitam

picture cropped from movie :
The Imaginarium of Dr. Parnassus

Saturday, October 16, 2010

Mata, Hati dan KITA

Mata yang beradu mata dalam pandangan
Adalah jalan kerosakan ke dalam hati
Beberapa saat terjadi peperangan
Hingga berlumuran darah, dan hati mati
Wahai kedua mata, kau nikmati pandangan
Lalu kau susupkan kepahitan ke dalam hati
Jangan kau ganggu hati ini
Berbuat zalim dengan sekali tebasan.

Ada rona kegembiraan tatkala cinta menghilang
Keselamatan atas kalian wahai mata dan hati
Aku tak lagi berjaga pada malam hari
Bebas dari kesepian dan penderitaan
Kita semua layak mendapatkan kebahagiaan
Jika kembali tiada lagi canda dan tawa.

Aku tak tahu mengapa aku cerca cinta
Ataukah matamu yang tercela ataukah hati
Mengapa aku cerca hati yang bisa melihat
Hatilah yang berdosa jika aku cerca mata
Mata dan hatiku membahagi-bahagikan diriku
Ya Robbi, tolonglah mata dan hatiku!


sumai : susah gila nak jaga pandangan. Almaklumlah, manusia kan suka benda yang indah-indah..

Friday, October 15, 2010

Impak 'Cinta'

Post ini ada kaitan sikit dengan sebelum ini.
But if you can see the apostrophe at the word Cinta, u may know what i mean. I relate this title with the so-called cinta. Alaa, yang ramai tertipu dengan cinta macam ini. Cinta manusia, cinta dunia, aku pun pernah terjebak dengan cinta bohong manusia begini. Sekarang aku nak sentuh pasal cinta pada manusia lah.

Susah weh. Orang belajar agama, tapi buat benda-benda macam ini. The so-called-love. Islamic Couple. Are there such things as that? Bukannya taktahu Allah kata Jangan Dekati Zina. JIM pun ada buat program Anda Bijak Jauhi Zina (ABJZ). Tak paham paham juga. Bertambah sedih lah kalau yang terjebak dalam benda ini adalah orang yang hafal Quran. Aku tahu susah nak mujahadah. Tapi kena buat jugak weh. Kita dah tahu ini salah itu salah. Kalau kita buat jugak, apa bezanya kita dengan orang lain yang tak hafal Quran? Apa beza ??

Sebelum ini ada post tentang syadid, tips aku untuk wanita dan muslimah bagaimana nak jaga itu dan ini. Dah baca, kalau takde action diambil pun susah juga. Ya lah. Aku faham, susah nak berubah. Buat step by step je lah beb. Kena ada langkah pertama je. Kalau tak kuat, cari sahabat yang membantu. Bukan membantut. Dah kawan tu bantu, beri nasihat, dengar. Bukan buat labu. Masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Orang yang nasihat dekat setahun lebih pun boleh fed-up beb. Ye lah, tugas nasihat-menasihati memang kena berterusan. Tapi consider lah sikit wei..

Aku tahu cinta itu fitrah. Tapi sedar tak sedar, banyak antara kita yang tahu, menyebabkan fitrah tu jadi fitnah. Kau jadi fitnah untuk agama! Sedar tak ??!!

Untuk lelaki, tak kisah lah kau banin ke tidak. Sila lah hormati privacy yang ada pada perempuan, terutamanya kalau kau kata dia tuh couple kau ke, teman tapi mesra ke, kawan baik ke, whatsoever. Jangan terlalu obses dengan orang yang kau suka sampai nak heboh satu dunia. Setiap orang ada right@hak masing-masing. Please respect others. Orang kata taknak, taknak ah. Gedik sangat nak letak jugak apesal? Macam tu ke kau buktikan so-called-love kau tuh pada orang yang kau sayang ??

Argh. Jangan salah paham. Aku rilek je nih Tapi kalau aku tak tulis macam ini, mungkin susah orang nak faham. Terutamanya orang yang berkenaan. Wei budak agama, sedar diri kau tu okay!

Aku pun ada pengalaman macam nih jugak. Tahu ah camne perasaannya. Cuma, kena kuat. Kuat wei. Macam susah. Nanti rindu lah itu lah ini lah. Tapi lame-lame korang akan biasa. Percaya lah. Rindu ape semua tuh pun, bukannya benar. Syaitan yang nampakkan indah pada pandangan mata kita.

Okeh. Nak habis dah ni. The biggest challenge is to keep my words. Moga Allah tolong kau dan aku. Step first, cari sahabat dan persekitaran yang membantu. Takde sapa yang boleh ubah diri kau melainkan diri kau sendiri, dengan bantuan Allah. Maaflah, aku tulis memang macam ini, kalau depan-depan memang makan dalam ah korang. Jumpa lagi!

sendiri mau ingat ah !

sumai : gini ah laki, susah gila nak deal dengan depa. Nak cari yang baik apatah lagi. Tapi mereka ada. Tungguu.... Doa jangan lupa =P

Impak Cinta


Impak Cinta Suci
Moga membawa ke pintu Syurga Ilahi
:')

sumai : ada sapa-sapa yang tak paham ke?

Thursday, October 14, 2010

Insiden

Macam jam tangan aku yang dah patah
My blood color is darker. Kehkeh


Ni apahal gambar blood donation semua ??

Monday, October 11, 2010

Walimatul Urus 'Ali & Rahmah


'Ali bin Talib &
Rahmah bt Muhd Suffian






Friday night : departed from IIUM. Sent by Dziaulhaq
Saturday 2am : arrived at Rahmah's house
11am : akad nikah at Masjid Darul Ehsan, Ampang Jaya
1250 pm : Arrived at IIUM. Sent by Luqman

a very simple occassion. Nothing more could I say. May Allah bless Rahmah and 'Ali until Paradise! Their schedule --> Next week's : Kelantan. 24th : Depart to Yaman.
Thanks to our drivers. My Gang : Shuhada &; Hafizah. and thanks to everyone! Happy to see another banat getting married :')

note : akad nikah hanya sekali lafaz, diketuai oleh Uncle Suffian. Tuan kadi yang memberi khutbah ringkas, kelakar tapi bermakna. Yang tak kahwin pula yang menangis =P

Tuesday, October 5, 2010

Ada Sedikit

Kan aku dah kata. Sekejap je dah update balik. Hahahaha.
Aku sebenarnya nak kasi ayat ni. Kelmarin Anis Sakinah kasi MMS kat nombor yang guna handphone made in china tuh. Sedih giler lah background music dia. Pastu ada gambar awan2, dan ada ayat ini :
Dirimu terhias sebagai sebaik-baik ciptaan. Maka jadikanlah dirimu nisa’ yang boleh menjadi mujahidah, jihad di jalan Allah. Jadikanlah dirimu antara fatayat yang dijulang. Cantik dipandang, tetapi susah untuk dipegang. Jadikanlah dirimu gadis manis yang tak pernah kalah dengan redup panahan mata Adam. Biar nafsumu hidup dalam tarbiyyah di jalan dakwah bertintakan darah dan air mata, dititip atas warkah penuh kemuliaan dan dikirimkan untuk mujahidah menuju Tuhan. Salam Rindu dan Mujahadah buat insan yang disayangi :-)
Seriously, sedih aku baca. Macam tahu-tahu je apa yang aku tengah rasa. Susah nak buat tu semua. Nak jaga diri. Kalau ada pun diri dah terjaga, anggota lain terutama hati tak tentu lagi. Lelah dan letih dengan kehidupan. Perlu sering ingat bahawa beginilah kehidupan diciptakan ; dengan mehnah dan tribulasi. Moga Allah kuatkan kita sokmo. Doakan aku weh. Jum stadi! =)


"Jangan pernah merasa penat di jalan ini
kerana Allah sudah menjanjikan kerehatan yang panjang di negeri abadi..."

Takde Ape Jugak

Salam. Hai!
Titibe menjerit. Padahal sebelum ni sedih. Kehkeh
Konvokesyen baru je berlalu. Serious teruja tengok orang pakai robe, hood apa suma tuh. Aku konvo lambat lagi wei, 2014. Study dijadualkan habis 2013 tapi disebabkan aku masuk sem 2, so aku kena tunggu next yearnya. Itu pun kalau panjang umur lah kan. Ape-ape hal pun, hadapi hari yang ada, masa depan perlu dirancang, tapi hari ini menentukan semuanya. Pergh. Macam berpalsapah pulak. No no, this is not my field.

Tadi aku pekena kyros fries dengan geng. Banyak jugak sembang. Pasal sem yang dah nak habis tapi macam takde ape blajar pun ada. Astaghfirullahal 'azim. Sem ni macam tak berapa nak tersusun sangat. Mungkin sebab jadual pun taktentu hala. Kelas malam lah. Itu lah ini lah. Ceh, alasan semate.

Friday, October 1, 2010

Takde Ape Pun

Aku mengingat kematian dan tidak takut kepadanya
Sesungguhnya hatiku benar-benar keras bagaikan batu
Aku mencari dunia seolah aku kekal di dalamnya
Padahal di belakangnya ada kematian yang mengejarnya.

Yang dicinta kan pergi
Yang didamba kan hilang
Hidup kan terus berjalan
Meski penuh dengan tangisan.

Convo Fever!

OPENING CEREMONY (CONVEST HILL)
8.30pm - 10pm / 1st October 2010
Convest '10 Launching : Special Gimmick
*Dikir Barat Performance *Zapin

IIUM CHOCOLATE FAIR (KAED GALLERY)
9.00am - 5.00pm / 1st - 4th October 2010
*Eating Competition *Watermelon Decoration *Cupcakes Decoration & Many more!!


GRAND EXHIBITION (RIVERSIDE)
9.00am - 5.00pm / 2nd - 4th October 2010
*Yoyo Performance *Silat vs Aikido *International Fashion Show *Spelling Bee *Cooking Contest


SEMINAR ON ''EXPLORING THE FUTURE OF ISLAM AND MUSLIM WORLD'' (MAIN AUDITORIUM ENGINE)
8.00am - 5.00pm / 2nd October 2010
Interested to join?? Register NOW!!
Anwari : 0142990602 / Sis Habibah : 0136282312
Payment : RM10


GRAND FORUM : BERCINTA SAMPAI KE SYURGA
(SHAS MOSQUE)
8.00am - 11.00pm / 5th October 2010
Panelist : Ustaz Wan Akasyah / Ustazah Siti Nor Bahyah / Br Imran Koyube
Moderator : Ustaz Che Majid


PALESTINE TOMORROW WILL BE FREE (CAC)
8.00pm - 11.00pm / 6th October 2010
*Shoutul Harakah *Inteam *Muadz&Shinji *Kashfy *Special appearance by MAHER ZAIN!!

IIUM INTERVARSITY MEGA FUTSAL (SAIDINA HAMZAH SPORT COMPLEX)
8.00pm - 11.00pm / 6th October 2010

Wednesday, September 29, 2010

Knock Knock


"Jiwa kamu adalah anugerah paling indah yang telah Allah kurniakan"

Knock knock your soul
Knock knock your mind

Are they still alive?
or are they have been controlled by someone? something?

You are the driver of yourself. Which ways you do you take, what path do you choose, you will be asked ‘bout it.

sumai : currently at Part 30, The Arrivals. You only can feel and believe it when it happens to you.

Saturday, September 25, 2010

Berkat Ke ??

إِنَّ ٱلَّذِينَ يَخۡشَوۡنَ رَبَّهُم بِٱلۡغَيۡبِ لَهُم مَّغۡفِرَةٌ۬ وَأَجۡرٌ۬ كَبِيرٌ۬

Lo! those who fear their Lord in secret, theirs will be forgiveness and a great reward. || Sesungguhnya orang-orang yang takut (melanggar hukum) Tuhannya semasa mereka tidak dilihat orang dan semasa mereka tidak melihat azab Tuhan, mereka beroleh keampunan dan pahala yang besar. [Al-Mulk:12]

Apa yang berkat?
Sepanjang aku hidup yang tak sampai suku dekad ni, aku nampak kehidupan yang bahagia ada pada berkat. Perghh. Ada percaya? Mahu cuba?

Promosi Gempak!


Rules ada di sini




senarai Events yang best tu ada di sini

sumai : gempak tak aku promosi? Kehkeh

Adab Penuntut Ilmu


Abdullah Ibnu Mubarak menggariskan enam berikut sebagai adab kepada penuntut ilmu :
  1. Niat yang baik (Ikhlas)
  2. Dengar dengan baik
  3. Faham
  4. Hafal
  5. Tulis
  6. Beramal dengannya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...