Friday, December 25, 2009

Tahfiz Class

{ menaip sambil mendengo maherzain=InsyaAllah }

Beberapa hari yang lalu saya telah diramah temu oleh seorang ustaz dari CCAC.
Nama panjang nya Co-Curricular Activities Center. Saya dan sahabat saya cik Hafizah apply untuk kelas tahfiz, bi makna, kalau kami diterima, maka study circle@halaqah kami akan diganti sama itu kelas tahfiz maa. Understood? Tenkiu. He, maaf. Otak sedang agak mereng sedikit.

tak silap saya, nama ustaz yang meng interview saya itu, samad. Titibe teringat sama
bubur somat [siapa peminat Faisal Tehrani akan mengenali]. Aha ustaz samad. UStaz muda. Dop ler mude beno. Sudah menikah tekaanku. Tapi idok le teman nanya beliau.

[bagi salam n duduk depan ustaz]

Ustaz : Ha, ni siape nama ni (sambil menengok kertas butiran yang telah kuisi)


Read more..>>



Saya : Sumaiyah.

"Hmm.. dari Darul Quran, ni program persijilan tuh ye."

"Ye, ustaz."

"Ni apa ni? consulation prize?"

"Aah. saguhati. pertandingan hafazan peringkat negeri perak tahun lepas. yang sempena
maulidur rasul tu."

"Oh budak taayah.."

"Ye ustaz." (smbil tersiput2 malu)

"Ni apa ni? 1/10 alquran? surah al-insan, yaasin, al-mulk.."

"Yang tu je kot yang saya ingat takat ni." (kantoi)

"Kamu rasa program persijilan tu cmne. 30juzuk dalam masa setahun setengah.. boleh ingat ke?"

"Hmm. secara jujurnya memang tak lah." (minta maaf JAKIM)

"Cuba kamu tanya kawan kamu yang lain, depa bleh ingt x 30 juzuk."

"Takde. yang ada pun dia ingat sebab pernah menghafaz sebelum ni."

"Haa. tu la. saya rasa program ni tak praktikal. cube la bayang. setahun setengah nak ingt 30 juzuk."

"Hehe."

"Ermm.. kenape kamu nak masuk kelas ni"

"Sebab saya rasa ni je cara saya nak jaga hafalan saya."

"Kamu tahu ke kena bwk berapa satu sem?"

"Errr.. 3 ke 5 juzuk eh?"

"Kalau kamu yang dah hafal ni, 5 juzuk la. boleh ke?"

"Insya Allah.."

"Kelas ni ada 10 session, kena pandai la bajet."

"Errr, kalau macam tu, sekali kelas kena hantar 4 maqra la eh"

"Ye. boleh ke"

"Insya Allah, saya cuba. Kalau gitu, sehari kena 1 maqra la ngulang, mcm budak diploma.."

"hmm." (sambil anggukkan kepala)

dan macam2 lagi sembang.. pasal availability of the instructor, tentang pelajar yang sudah menikah, time tengah tasmik habaq kat ustaz yang suami dah menunggu kat luar. ahaha. seriau eden dengo nye. Tapi insyaAllah saya tak menikah time2 gini seh. Kelas tahfiz ni diadakan selama 3 tahun, maksudnya 6 semester. sebab tu bila 30 juzuk dibahagi dengan 6, jawapannya LIMA. Bukan The Lima okay. So 5 juzuk untuk 1 sem.

Pastu, ustaz kasi satu muka, kasi setengah jam tuk memorize, then datang tuk tasmi' kembali. Tapi ayat common la, yang 'Bersegeralah kamu kepada keampunan Tuhanmu, dan Syurga yang luasnya langit dan bumi..'

Secara jujurnya, alhamdulillah. Rasa seronok dah wujud time taaruf Week, bila depa sebut pasal kelas ni. Rasa mcm "eh, ada la inisiatif ku nak menjaga apa yang telah dihafal". Walaupun keputusan whether hafizah n I are accepted or not belum diterima lg. Berdebar2 rasanya. Kat Kuantan, not sure. Mungkin juga ada. Kalau kelas tasmi' kat PJ tu, attendance x ambik. Ini ambik kedatangannya. Sebab Credit Hour dia 0.5.

Makanya, selamat lah menjalani kehidupan dengan gembira wahai pembaca sekalian.
Selamat Beribadah. Selamat Mujahadah.

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar.
Subahanallahil aziim, subhanallahi wa bihamdih.

Till then, baarakollahu feekum!


psst : Tahniah untuk adik saya yang satu itu, 8A PMR! :D

3 comments:

halimatonsaadiah said...

Salam..kak sue slmat menjalani kehidupan...

Anonymous said...

tahniah. mabruuk. hehe ~
seriusly cemburu giler!!

kat mesir ni ade kelas tahfiz kat satu msjd tu, FREE.. tapi mslhnye masjid tu dikaitkan dgn IM. paneh btul! makanya x bole la nk pegi!! sob3. sbbnye kang x pasal2 kne tgkp ngn polis. kne sepak teranjang, "barrah!!" [berambus kau dari mesiq!!]

jadinye. frust la aku disini memikirkan bagaimana utk menjaga quranku ini.. eventhou setahun satu juzuk je muqarror kuliah, hehehe. xnk la cakap mudah. kang bangge la an. x pasal2 ngulang tahun. just xle amik mudah la. coz ni advantage. kan? :>

berat bebanan jaga alquran ini.
baru tadi ade ust tu cakap. tersentak hatiku sejenak. termakan dgn kata2 itu.

just want to say ~ say alhamdulillah and astaghfirullah many times a day. agar x lupa kita terhadap siapa pencipta kita.. ;)

SuMaiYaH said...

maton, maceh =)

anonymouse,
thanks too..

(speechless)
beria plak

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...