Thursday, October 15, 2009

Penggemar kangkung kena baca!


sori lah tajuk dia macam memaksa suruh bace lak. hik3 ;))
sila sila baca ye.
[hambek dari emel]

ADAKAH ANDA PENGGEMAR KANGKUNG?

Jika anda penggemar kangkung, tidak kira apa jenis kangkung, petis kangkung, kangkung cos, DLL yang berkaitan dengan kangkung, mungkin cerita ini dapat menjadi pertimbangan bagi anda when you want to eat kangkung.

Saya mendapat cerita ini dari seorang teman.

Pada suatu hari di klinik yang terkenal, semua doktor kebingungan kerana ada seorang anak kecil yang menderita sakit perut. Anak itu dibawa ke klinik oleh orang tuanya setelah 2 Hari menderita diarhea. Sudah bermacam ubat sakit perut yang diberikan kepada anak itu, namun diarhea nya tidak sembuh.

Di klinik, kedua orang tua anak tersebut ditanya oleh doktor, makanan apa yang dimakan oleh anak tersebut selama 2 hari ini.

Orang tua anak itu kebingungan, kerana sejak anaknya diarrhea , anak tersebut tak lalu nak mahu makan, dia hanya minum susu, itu pun akan muntah semula.

Setelah dikaji, ternyata sebelum menderita diarhea , malam tersebut anak itu makan kangkung cos di restoran oleh orang tuanya. Doktor segera melakukan Xray, ternyata dalami usus anak tersebut telah berkembang biak lintah dengan anaknya yang kecil-kecil.Doktor surrender Dan menyatakan tidak sanggup mengambil tindakan medical apapun.

Akhirnya anak kecil malang itupun meninggal dunia. Setelah dikaji, ternyata lintah itu sebelumnya berada di dalam batang kangkung yang besar. Memang, untuk penggemar kangkung cos yang paling enak adalah batangnya. Lintah yang berada di dalam batang kangkung itu tidak akan mati walau dimasak selama manapun, apa lagi untuk kangkung cos proses memasak tidak terlalu lama untuk menghasilkan rasa kangkung yang sedap. Lintah hanya akan mati jika dibakar.

Di dalam usus anak tadi, lintah yang hanya dalam 1 ke 2 Hari berkembang biak dengan cepatnya kerana menghuni didalam tubuh Dan terus menghisap darah yang Ada , doktor juga menjadi bingung, bagaimana mematikan/membersihkan lintah yang telah sangat banyak tersebut dari dalam usus anak malang itu.

Jujur, sejak mendengar cerita itu, kesukaan saya terhadap kangkung menjadi berkurang, boleh dibilang sudah 1 bulan ini saya sama sekali tidak makan kangkung dalam bentuk apa pun, bukan kerana menjadi paranoid, tapi bagi saya lebih baik menjaga segala kemungkinan yang ada , masih banyak sayur lain yang dapat Kita makan dengan meminimumkan segala kemungkinan "lintah" yang terselip di dalamnya. Semoga cerita ini dapat menjadi pertimbangan untuk Kita semua sebelum masak/makan kangkung.

Best Regards,
Dr. Norni Abdullah,
Psychiatrist,
Hospital Tengku Ampuan Rahimah,
42500 Klang,
Selangor.

Tel : +60333756279
Fax : +60333729089

sumai : sape makan kangkung tapi tak tahu yang dia makan itu kangkung? hahaha

4 comments:

The 1375 said...

Tapi mungkin tukang masak tu tak basuh betul2, tu psl tak bersih.

btw, kalau benda ni penting, kenape takde tulis kat surat khabar. Sedangkan berita lain mcm "lipas dlm tin makanan" pun ade.

Ini pendapat 2 sen saya =)

SuMaiYaH said...

pendapat 2 sen jua berharga, hatta 1 sen. mungkin jugak salah tukang masak.
ini pn pass kut emel. sekadar langkah berwaspada.

makan kt luar selalu berisiko. ish3

Nur Atikah Yusof said...

Geli giler baca!!ee..kesimpulan yg bole sy buat setelah baca en3 ini:
1. jgn kerap makan kt luar.xterjamin kebersihan even luar kedai tu nmpk bersih je..
2. better msk sendiri.boleh basuh bersih2 =)
3. klu xpndi msk suruh sumaiyah ajar.haha..die byk masa free.kan?
4. sy bgkah xle mkn kgkung!sayur sedap tu.fav lg.
5. kesian budak tu.inalillah..
6. en3 ni bgus kasi kt ibu2 yg mls msk kt rmh.
7. hohoh!!(saje nk pnjg2)

sumai said...

atikah mmg. wakaka.
wei aku xjadik la balik pj jadik komiti, ade masalah plak deh. sorii :(

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...