Monday, August 10, 2009

H1N1 True Experience Story

SILA BACA UNTUK TANDA@ SIMPTOM HINI. SEBAGAI LANGKAH BERJAGA-JAGA

Please read to know bout the symptoms. As prevention as well.

<High risk infection to person yg smooking, has atshma, children, pregnant woman>

Beginner stage

Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat...


Read more..>>



Second Stage

Susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena... masa ni kena kuarantin... at hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yang kena. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin... Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted. macam kes adik I. Critical Lung infection.

Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother case. Very scary bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral.. very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, imune badan u.

That's why kalau baby atau budak2 susah nak kata...normally die. My brother hari ni genap 8 hari..still need oksigen. Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis..Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan... sampai dia give up .sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia...

Itu lelaki tu.. imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh tengok dia dari cermin... tak blh masuk dlm bilik kuarantin... Dr & nurse aje boleh masuh...siap pakai baju plastik.

To support him, what we did bagi sms, bagi dia alquran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air yasin... Alhamdulillah pastu dia ok sikit. Ada hikmahnya... All the family member unite to support my brother fighting the virus.

Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors still young . The oldest doctor in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient.

At the same time dr bz with other case as well... 1 doktor 5 patient... kat gov hospital... kesian dr tu... berhempas pulas nak selamatkan patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali.. So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa.. very efficient. Very quick actio.

Even senior dia org dah pergi private & they don't have much experience dia org tetap work hard give the best treatment to the patients.. sampai tak balik rumah... tidor kat hospital. Rasa nak peluk & cium dia org sebab selamatkan adik I... Thanks to Allah :)

*credit to the one who spread this through email*

-----------------------------------------------

Tadi roomate saya bilang, sudah ada satu kes di Mahallah Abu Bakar @ ABC (bukan syaki tapi kes). Lecturernya habaq kt kelas tadi. Bio bona? dan saya juga baru tahu semalam bahawa ada pelajar2 kami dikuarantin di Mahallah Fatimah Az-Zahra. Mungkin dalam belasan pelajar. Dan tadi petang ada pengumuman tentang seorang lagi sister yang akan ke sana. Erk?

Ramai tanya bila uia nak tutup? Saya tak berapa suka nak tutup sebab nanti banyak aktiviti pelajar tergendala, juga cuti akan dipendekkan serta kejenuhan untuk me-replace kelas. +_+

Saya juga dalam kesedihan kerana ummi tidak membenarkan saya menderma darah atas sebab kesihatan. ayat ummi

"Kamu tak payahla derma darah dah. ummi rasa sebab tu kamu selalu sakit."

(dilafazkan ketika saya batuk tak elok-elok beberapa minggu lalu) Ketika dalam dilema samada untuk minta izin nak derma jugak tapi mintak org PDN kurangkan amount darah tu (i donated 450 ml per session before this) jadi 250ml atau 150ml jek, Ijat ajak derma plak. Tapi ummi tak bagi? camna ni? -_- saya suka derma darah sebab? baca la sini.

maaf atas ketidak updetan blog ini sebab saya perasan busy. Moga amal kita diterima Allah. Ameen. Jaga diri hiasi peribadi. Jumpa lagi! :D

*Kepada sume sahabat sahabiah yang dikenali di Grapes Nasyid, salam ukhuwwah!*

1 comment:

Smile's said...

Salam Ukhuwah. Takziah. Didoakan agar diberi ketabahan dalam menghadapi dugaan dan diberikan kesembuhan. Amiin.

Nasihat:Tingkatkan Imuniti

1. Amalkan satu sudu madu+air suam sebelum dan selepas tidur setiap hari

2. Amalkan pegaga (kordial/teh) setiap selepas makan

3. Berbekam sebulan sekali(amalan nabi s.a.w)

Ini adalah ikhtiar insyaAllah dengan izinNya... usaha, do'a dan tawakkal...

Sebarang pertanyaan:
0198933319 (Sahrol Suhod)

Tazkirah:

Semua bencana dan musibah yang datang adalah pembalasan Allah akibat kejahatan dan kekufuran manusia itu sendiri. Hal ini dinyatakan dalam surah al-Rum, ayat 41(sila rujuk tafsir). Wallahua'alam...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...