Monday, June 29, 2009

why donating blood?



bismillah.

not kidding, these two are among of my blood packs i donated last year (the second one was few months ago)

When PDN came at CFS IIUM PJ

PDN, at Medan Mara, Palestine Week


WHY SUMAIYAH LOVEs DONATING BLOOD?


Read more..


Because I do not have enough money to give to people, to help 'em.
I am not sure bout the myths saying that you will be fat when u donate your blood but seriously, i did not face any problem whenever i do this job ahaha. In contrast, I feel healthier after donating blood, and much more happier when i know i just saved others' lives. Ignore who will receive my blood. The most important is I am happy! (:

Facts of Donating Blood (taken from BP Healthcare article)

1- More than 81 million units of blood are collected globally every year. Only 45% of these are donated in developing and transitional countries where more than 80% of the world's population lives.

2- Donated blood can be stored in its liquid form for up to 42 days. Donated platelets can be stored for 5 days, while frozen plasma can be stored for 1 year.

3- The donor's body replenished the fluid lost from donation in about 24 hours, red blood cells within 4 weeks and iron lost within 8 weeks.

4- Whole blood can be donated once every 8 weeks.

5- Just one half litre of donated blood can help as many 3 people's lives.

Blood donation:
it's about an hour of your time. But it's about LIFE to those who need it.

So what are we waiting for?

DoNaTe BlooD, SaVe LiFe

Sumaiyah: cannot wait for PDN coming to CFS this semester!



8 comments:

su said...

Akak x penah agi derma darah~ nk kate takot, takot la jugak sbnr nye huhu (aaa~saye takot jarum~~! cam iklan la pulak hehe~)

Bile la nk ade kesempatan nk derma darah ney~

sumai said...

ala rasenye banyak je PDN berkeliaran mencari penderma hihi

ape nak takut kak, there's no fear except to Allah.

ummi used to say:

"ape nak takut kak, takut kat Allah je"

lagipun saya suka benda2 mencabar ni,so cubalah kan. titibe seronok pulak :D

skarang ummi mcm agak kureng nak bagi derma dah, ummi ckp sebab kita ni wanita, darah hilang tiap2 bulan maka takut kalsiu tak cukup untuk tulang.

tapi entahla, bukan ke kalau kita tolong orang, Allah akan bantu kita balik..

oh, dilemma pulak.

pssstt, nanti kat gombak saya bawak akak g derma darah nak x? ;)

:::...i.2.i studio$...::: said...

kko tu da le slalu kne gigit nyamuk
nak derma agi..
btw,klu in the future ko nak drma darah,ajak aku ea su...
rindu ar nak derma lgi...
hehehehehehe

SuMaiYaH said...

nyamuk?
aku taktahu mengapa mereka menyukai aku dan menyebarkan denggi dan chikunguya padaku. heh.

okay! nanti aku ajak hg yek.
insyaAllah kalau panjang umur :)

(mari doakan nabil marwan agar diringankan dan disembuhkan penyakitnya)

su said...

Aaa~nnt bwk le akak pi derma darah ek~ Kat gombak nie kalu ade event pon susah nk tau pasal besau sgt~

Tade la takot sgt sbb da bese da kene cucok jarum time muda2 dolu~ skang jek da x bape bese huhu~tu yg cam ngeri sket~

one_munawwarah said...

i can't donate blood - tried few times - but people failed to locate my vein. and jarum dia yg besar tu may rupture the vein, so jordanian hospital biasenye x kan amik darah untuk org cam aku.

tp my mom says, kat Malaysia biasenye boleh je... rupture pun nanti baik balik...

huhu

SuMaiYaH said...

yeay! insyaAllah saya AKAN bawak akak! hihi ;)

======================

one, aku selalu senang jumpa vein. sebab badan sihat sgt kot. ahaha.

tapi yg latest ni, lebam la after tu, dunno why. but just yesterday i knew that i shud report to them if swollen kat tempat cucuk tu.

entah, stakat ni alhamdulillah! :D

(nanti balik malaysia jom derma darah same2!) (:

Smile's said...

Salam. Darah tak berkurang dgn menderma darah... ianya baik untuk pertumbuhan darah baru...

Haid bukannya darah sebenar ! ia adalah darah kotor yang tak patut ada dalam badan. Namun, kalsium akan terbuang setiap kali haid. sebab itu pengambilan herba sgt perlu.

Herba HPA:
1. Kopi Radix - 2x sehari mampu menggantikan kalsium yang hilang akibat haid.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...