Thursday, June 18, 2009

hilang

Tadi terima panggilan dari seorang kelasmate yang meminjam pendrive saya. Mengatakan satu berita yang entah sedih, gembira. Perasaanku bercampur baur.

Data-data dalam pendrive yang saya gunakan di DQ telah hilang.

Mula-mula mendengar, rasa macam terkejut sangat. Tapi teringat post yang saya baca semalam. Tersentuh hati. Kerana semua yang kita ada cuma pinjaman. Laptop ini? Allah bagi pinjam je. Wang yang ada, kesihatan yang okay, keluarga, hendphone, semua tak kekal. Blog ini? Akhirnya akan tidak update apabila saya sudah tiada di dunia. Nyawa kita? Allahuakbar. Teringat arwah Ammar Zulkifli. Moga kita semua akan berakhir dalam husnul khotimah. Ameen.

Dalam pendrive tu ada apa? Ada data tentang sume banat, sejak semester 1. Maka kiranya yang sudah ke Mesir, Jordan, UK, dan ke segenap pelosok alam itu, data mereka jua disimpan di situ. Alamat rumah, no telefon rumah, biodata [minx maaf mcDa] Subhanallah. Saya sangat sayang data itu kerna dalamnya ada tentang mereka yang saya sayang [banat gen8].

Saya akhirnya sedar Allah itu Maya Mengetahui. Dia jadikan kerna ada hikmah di sebalik semua ini. Akhirnya, senyum. Reda lah wahai hati. Moga akan digantikan dengan sesuatu yang lebih baik. Pasti.

*mohon maaf kepada roomates : aloyakuelapis, wajhulmusfirah, asyifid andai diri ini menyebabkan kalian terasa*

12 comments:

ain^mohd said...

kebetulan...aku pun tengah mencari simcard ngan memory card aku yg hilang,
tetiba jumpa tulisan kau nie....
hmm..

lps nie boleh la sue buat entri pasai cara2 nak cari brg hilang plak..

SuMaiYaH said...

ain, bende kalau nak hilang redha saje.. Allah knows better ;)

i2i-studios said...

ko hilang data...
aku ni cm nak hilang jiwa...
result experimen chem aku salah..
pdhal overall xde mslah pun..
klu x btulkan byk mrkah aku hilang...
waaa...seyes nak nangis...
my fveret girl...
help me...

SuMaiYaH said...

ijat, hilang jiwa? moga iman akan terus berakar dalam diri kita. ameen.

err, chem? dah 3 thn aku tinggal. aku xtaktahu nak tolong apa. redha saje la.. entah2 Allah nak ganti dengan satu benda yang lebih baik? mungkin lepas ni result kuiz, exam hang meningkat? atau apa-apa saja. ye, kadang-kadang kita tak perasan bahawa banyak benda Allah tarik/hilangkan tapi DIA ganti dengan benda lain.

sabar ye kakakku.. ;)

fatin nazihah ashari said...

salam
maaf nyibuk
terlalu sini tebace entri ni.
ekceli data lam pendrive ilang sebab awk delete mase scan ke or cmne?

saye xpandai sgt..
tapi pernah data2 pendrive kwn saye hilang,
then die jumpe balek
carenye cmni

masok pendrive

kat desktop

:pegi start
:setting..amek control panel
:pileh menu 'tool'
:pileh 'folder options'
:tekan tab 'view'
:klik dekat 'show hidden files and folders'..
:tekan ok

insyaAllah folder2 tu muncol kat desktop kot.
saye xpasti..
ermm sdari cubela
kalau jadi alhamdulillah
kalau xjadi maaf dipinta.

sekian..hihi..wasalam

SuMaiYaH said...

salam fatin :D
actually, memang dah buat macam tu, dan memang the result is still the same. btw, thanks for ur drop and suggestion! really appreciate it. salam ukhuwwah ;)

amiir.ah said...

salam. siannye dh hilang..xpe, redha2. Allah knows best, kn? :D chins up! DQ2 len xde d same data ke?

jgn sedih2 taw!

SuMaiYaH said...

salam miir.ah! hehe. redha la ni :) yup Allah knows best!

actually, jawatan kami yang di pegang kat dq melayakkan data itu dipegang oleh kami. maka orang lain tidak lah mempunyainya. hoho.

have you seen i am sad? tak pernah kan? hihi. smile always :))

btw, bila nak buat rombongan lawat sahabat2 regis kat nilai? hihi. widad da siap mimpi2 budak nilai mlm kelmarin. haha :D

criestz said...

did u know ama..gudbye is hurt m0re than anything, especially when i know u won't say hello again.. what can i say ama .. we have so many memories..so many things to lo0k back on.. i learned so much fr0m u, gained so much.. i loved the way u made me laugh, i hated when u made me cry.. but i hated most was when i must to say so l0ng n gudbye..did u know.. gudbye make me think u make me realize what i have, what i've l0st n what i've taken f0r granted..
its ok lah ama.. i face dis fated.. n last thing i wish u'll be ALLAH pious one.. hope we'll meet in jannah paradise =) amiinnn

SuMaiYaH said...

'ammar was my senior at dq, even we never meet each other.

Even that, the spirit of him will always inspire us. Let's continue the journey until the last breath.

to be the one that Allah loves like 'Ammar is such a difficult thing, but it is possible.

May Allah bless 'ammar and his soul, wishing the best for you and everyone.

insyaAllah we'll meet in Jannah. ameen ;)

amiir.ah said...

salam.
waaah. widad mimpi? :D :D :D hahah! eh boley je gi nilai..dh rindu dh kt dorg sume.sumai jdi la ktua rombongan! bru besh! alang2 tuntut gmbr kt syafik tu hak3.

btw, a'ah la xpnah tgk sumai sedey2 :)

SuMaiYaH said...

miirah! semalam dah msg atiq, ckp psl mimpi widad LOL :)) then dia ckp datang je la sana. hihi.

tapi kan kena tgk poket dulu kot. ahah. jalan ke sana pun masih belum master :P ketua rombongan? no hal! hahaha

mari mari kita ke nilai, tuntut pictures dari cameraman regis, di sampeng mengeratkan ukhuwwah dengan budak2 nilai.

moga Allah permudahkan! insyaAllah. Ameen :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...