Sunday, March 22, 2009

result + kahwin muda



Alhamdulillah sume cewek2 dan cowok cfs iium pj & nilai dah dapat result masing2 untuk semester 2. Tahniah la kepada sume yg berjaya. Yang tak berjaya, cuba lagi! Hehe. Result saya? Alhamdulillah ada peningkatan. Cuma tak excellent cam orang lain. Sebab sem 1 dulu result sangat tak elok atas sebab2 tertentu. :(

-Yang paling mengharukan, result EPT aka English Placement Test lulus semua skill! yakni reading, grammar, writing, speaking & listening. Sebab waktu exam especially speaking, cam a lil bit nervous dan hujah cam budak2 je, dengan invigilator yang agak tak berapa friendly.. Tapi Alhamdulillah! semuanya kuasa Allah, tinggal kita yang nak bersyukur atau tak..


Tadi kan, saya ke kenduri kawan saya. Dia bertunang.



Balik tu, mak saya cakap la tentang kahwin muda ni. Sebab kawan saya baru 20 tahun. Hehe. Dia cakap alasan tunang dia tu untuk tunang awal ialah kerna takut kawan saya ni lari. Almaklumlah, kawan saya ni cun melecun orangnye.. :)

Mak saya cakap, tak sesuailah zaman sekarang ni kahwin umur awal2 camtu. Sebab kawan saya dijangka akan berkahwin 2 tahun lagi. Sebab tunangnya pun masih sedang belajar. Cam dia jugak. Cam saya jugak. Cam korang jugakla kesimpulannya.

Mak saya cakap lagi, dia pun menyesal sebab kahwin awal dulu. Dia cerita jugak pasal adiknya yang kahwin awal. Penyudahnya tak sempat sambung belajar, jadi surirumah, duk bawah ketiak laki, nk duit sume mintak kt suami. Kire cam xbest la.

Bagi saya, mak saya cakap sume mmg betul. Sebab saya belum pernah jumpe la pasangan yang nikah awal dan dua2 puashati dengan apa yg ada. redha memangla redha. cuma target untuk kehidupan masing2 xpernah tercapai dua2nya.

Kepada yang dah ada plan untuk nikah, silakan, sebab nikah dapat tutup banyak pintu maksiat. Namun, siap siagalah sebab banyak lagi bende lain yg menunggu. Bukan hantu. Tapi lumrah hidup berumahtangga. Bagi diri saya, Allah lah menentukan segalanya. Tapi seriously, saya nak kerja dulu! He3. Jumpa lagi!

Kepada pelajar CFS yang ada short semester especially roomateku terchenta ammar dan anisah, all d best! Untok sume2 laaaa.. Daa . . . .

*EPT adalah requirement untuk ke main camp di gombak. Jika tak lulus, nescaya kandaslah anda di pj.. huuuu

2 comments:

Mohamed Firdaus Shajahan said...

Ala sis,skang kena kahwin awal terutama budak lelaki,zaman sekarang teruk.mana2 pi mesti ada faktor merangsang nafsunya.Keluar dari area gombak.Thats it,IMAN KENA KEBAL.

SuMaiYaH said...

hmm. pandangan masing2. tapi memang kesian kt laki2. taktahu nak tolong apa da

btw thanks ye

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...