Thursday, December 31, 2009

The blood, Interview dan Ummi

THE BLOOD

Hari ni saya ponteng kelas MGT. Umi dah pesan jgn ponteng kelas. Memang azam xmo ponteng pun. Tapi apa boleh buat, saya ke klinik. Nak check apa yang patut la, xkan p klinik sebab nak beli eskrem Baskin Robbin kan. kihkih.


Read more..>>



Semalam derma darah. Pagi. Petang nya lepas bangun tido, lubang tempat cucuk tu terbukak, darah membuak spt coklat yang dicurah ke ladang gandum. cepat2 cari tisu nak tahan, ni ha tisunya.



tanya roomate ada plaster ke x. Depa kata takdop. So tahan je la dengan muka beria. Acewah. Duk rehat2 sebentar, then solat Asar. Lepas amik wudhuk, buh ler tisu yang disapu minyak gamat, selotepkan pada tmpat yang kuar darah tu. Haish, ini baru sikit. Cannot imagine kan siapa2 yang accident, luka banyak. Aduhai.

Tadi ingatkan nak singgah kt PDN tu, tanya awat tangan saya ni berdarah balik. Dah sampai depan masjid dah (depa punya port kt situ), then cancel. Titibe rase tak larat. Mungkin sebab gusi yang bengkak, pastu sakit kt bawah rahang. Abi kata mungkin ada kaitan ngan bengkak gusi tu, tapi ade ke patut kawan saya kt Grapesnasyid kata itu beguk. tak patut kan. Seram dibuatnye. Ni pun doktor bagi antibiotik, ubat tahan kalau gusi sakit, ngan ape ntah lg satu. Rasa nk demam pun ada. Macam tak larat je memanjang. Sebelum ni derma darah takdop apa kesan pung. Mungkin sebab jarak jauh dengan mahallah dan kepanasan cuaca. Kifarah dosa? Hmm. Kemungkinan Besar.

Pesanan untuk diri sendiri, minum air byk2 dan jgn kena panas. Pegi kelas bwk payung. awwww. haha. Abi pesan solat hajat, mintak doa. Maka Mukhayyam Khariji yang saya nak pergi mggu ni pun mcm kena cancel. Tengok esok cmna. Kalau esok dah baek, insyaAllah. Doakan saya sahabat =)

2nd INTERVIEW for TAHFIZ CLASS

berlangsung pada hari selasa. Baru baru ni. Interviewer nye Ust Farid Samad. Ini nama bapanya samad. Hari tu nama nya Samad. Tapi yang pasti mereka bukan anak dan ayah. Eheh. Kena tebuk. Sebelum tu ustaz tanya jugak kenapa nak join. Then ustaz tanya ingat apa. Cakap je ar juzuk 1, 2, surah2 lazim. Dah tu, ambik kau kena juzuk satu, ayat 'wattaba'uu maa tatluus sya yaateenu 'alaa mulkis sulaimaan'. Baca dekat satu muka. Then habis. Panggil Hafizah. Tapi tu lah, takut juga. Bila nak tahu jawapan ni pun tak tahu ler.

KISAH DENGAN UMMI

Ummi (guna ID abg annas)

buzz
ini ummi ummi baru balas emel akak tau

hehe
meow meow
dah bace la mem
tenkiu

nnti baca tau
sihat ke

akak tgh mkn popcorn nih
hihihi

lama x tepon

alhamdulillah
hehe tu la nak save bajet
hikhik
insyaAllah le mlm ni ker
tu sape ada kt rumah tu

cepat tu
apa pasal tulis meow meow

saje je
kihkih
suke suke
abyan suka yane meow tu bila buzz

popcorn bli kt mane

pasar malam hari rabu hr tu
heheheheee
petang ni makan ape mem

sume org pun nak save
study ok ke

ok kot
kena rajin2 kan diri ler
mcm biasa
mggu ni ada assignment kena siapkan
kena hantar isnin nanti

sume ada excep kamu dgn sarah

ooo
tu ler. nak balek nih.
tp alasan sama la
save bajet
ngehehe

ari ni ummi posa smalam pun posa posa ganti la skali

ooo
hehe jgn tgk akak makan

nanti ari ahad 10 Muharram sunat posa tau
buat assignmt elok2msti dptkan mrkah bagus
kalau x tau tanya lectrr

yep
insyaAllah
baeekkk puang
hihihi

akak kt mane tu ummi ingtkn dkt blik

bilik la nih
td pg ada kelas
smpai bilik tengahari jugak
pas zoho makang
nasik
pehtu tidoooooo smpai kul 6
hehehe

rumet ok ke lamenya tido nasib baik jaga he he

heheh
tu le pasat
rumet ok
tp dia balik
ada kelas mate nk mai sini tido skali
ngan buat assignment math
sebab rumet dia balik kot

kalau dah lama rehat bleh study nnti kim slm kt dia

mem tgk habib ker
oo insyaAllah
xmasuk sgt ler mem
depa dah seniot
senior
pastu kecek kelate
sbb dua duk ganu satu duk klate

nnti pg anto sarah bleh jmpa akak dah rindu le kt akak

akak pung rindu jugakkkkk

tengok habib buat apa bkn bleh tmbh iman he he

kihkih

kalu dia kecek klate akak kecek apa

kecek KL la

bagus2 bgitulah kplbagaian satu bilik
itu baru satu bilik
blum satu dunia he he

hikhikhik
mak ngan ayah kwn akak hafizah tu pegi turki mggu nih
esok pagi tiket nye
dia balek umah p anto mama papa dia
tp bwh agency ler
agensi pelancongan

ada rezeki bleh le pg
rezeki ummi lain plak

hehe
tu le pasai
mem sini kan ada baju renang
tp harga 225
bleh order dulu
akak nk beli bleh x mem
tp memang dia x melekat kt badan ler kalu kena ayo

kt mane plak nak brenangnya

sini ada
female sport complez
complex
tp akak xpenah masuk lg
tp training nye buat kt situ x silap
tp xmahu ler masuk kelas nye, mahai kot
blajo ngan kwn2 jer

nnti kn ada ptptn ha bli le nnti

hihi
tu ler nk order dulu
bayo nye nanti
hehehe

nnti tu bila tahun depan he he
ummi dah pnt ni nak masak plak

hehe
tu la
tahun depan kot
xde dengo ape2 pung ptptn ne
hr ni makang ape mem

buat assgnmnt tu jgn cttng je hoho babai nnti jmpa lagi tau
makan angin hehe
makan nasi le makann asasi rakyat msia
bai kak hepi study

babai mem
i luv u
jaga diri baik2
jgn tgk artis holiwud je

hehe habis xtau nk tgk ape tgk je la
klik je ape2 yg ada kat dpn tu
hehe
bai

baaaaiiiiiiiiiiiiii
salaaam

luv u too



mem tu panggilan manja kami pada ummi.

noted ummi tulis yang italic.
tersentuh hatiku.
harap2 ummi xbaca post ni. segan akak.
hihi.

Semalam baca ayat pasal "wa bil walidaini ihsaanaa" terus rasa nak call rumah. Tapi call ke tak eh? Lupa pulak. Tadi ada la call tp ummi pegi mesyuarat. Cakap ngan abi je. Sayangilah kedua ibu bapa kita, tunjukkan kasih sayang sementara mereka masih ada. Alahai, sebak dada pula. Moga ada manfaat. Selamat beribadah semua. Jumpa lagi! ~

Friday, December 25, 2009

Tahfiz Class

{ menaip sambil mendengo maherzain=InsyaAllah }

Beberapa hari yang lalu saya telah diramah temu oleh seorang ustaz dari CCAC.
Nama panjang nya Co-Curricular Activities Center. Saya dan sahabat saya cik Hafizah apply untuk kelas tahfiz, bi makna, kalau kami diterima, maka study circle@halaqah kami akan diganti sama itu kelas tahfiz maa. Understood? Tenkiu. He, maaf. Otak sedang agak mereng sedikit.

tak silap saya, nama ustaz yang meng interview saya itu, samad. Titibe teringat sama
bubur somat [siapa peminat Faisal Tehrani akan mengenali]. Aha ustaz samad. UStaz muda. Dop ler mude beno. Sudah menikah tekaanku. Tapi idok le teman nanya beliau.

[bagi salam n duduk depan ustaz]

Ustaz : Ha, ni siape nama ni (sambil menengok kertas butiran yang telah kuisi)


Read more..>>



Saya : Sumaiyah.

"Hmm.. dari Darul Quran, ni program persijilan tuh ye."

"Ye, ustaz."

"Ni apa ni? consulation prize?"

"Aah. saguhati. pertandingan hafazan peringkat negeri perak tahun lepas. yang sempena
maulidur rasul tu."

"Oh budak taayah.."

"Ye ustaz." (smbil tersiput2 malu)

"Ni apa ni? 1/10 alquran? surah al-insan, yaasin, al-mulk.."

"Yang tu je kot yang saya ingat takat ni." (kantoi)

"Kamu rasa program persijilan tu cmne. 30juzuk dalam masa setahun setengah.. boleh ingat ke?"

"Hmm. secara jujurnya memang tak lah." (minta maaf JAKIM)

"Cuba kamu tanya kawan kamu yang lain, depa bleh ingt x 30 juzuk."

"Takde. yang ada pun dia ingat sebab pernah menghafaz sebelum ni."

"Haa. tu la. saya rasa program ni tak praktikal. cube la bayang. setahun setengah nak ingt 30 juzuk."

"Hehe."

"Ermm.. kenape kamu nak masuk kelas ni"

"Sebab saya rasa ni je cara saya nak jaga hafalan saya."

"Kamu tahu ke kena bwk berapa satu sem?"

"Errr.. 3 ke 5 juzuk eh?"

"Kalau kamu yang dah hafal ni, 5 juzuk la. boleh ke?"

"Insya Allah.."

"Kelas ni ada 10 session, kena pandai la bajet."

"Errr, kalau macam tu, sekali kelas kena hantar 4 maqra la eh"

"Ye. boleh ke"

"Insya Allah, saya cuba. Kalau gitu, sehari kena 1 maqra la ngulang, mcm budak diploma.."

"hmm." (sambil anggukkan kepala)

dan macam2 lagi sembang.. pasal availability of the instructor, tentang pelajar yang sudah menikah, time tengah tasmik habaq kat ustaz yang suami dah menunggu kat luar. ahaha. seriau eden dengo nye. Tapi insyaAllah saya tak menikah time2 gini seh. Kelas tahfiz ni diadakan selama 3 tahun, maksudnya 6 semester. sebab tu bila 30 juzuk dibahagi dengan 6, jawapannya LIMA. Bukan The Lima okay. So 5 juzuk untuk 1 sem.

Pastu, ustaz kasi satu muka, kasi setengah jam tuk memorize, then datang tuk tasmi' kembali. Tapi ayat common la, yang 'Bersegeralah kamu kepada keampunan Tuhanmu, dan Syurga yang luasnya langit dan bumi..'

Secara jujurnya, alhamdulillah. Rasa seronok dah wujud time taaruf Week, bila depa sebut pasal kelas ni. Rasa mcm "eh, ada la inisiatif ku nak menjaga apa yang telah dihafal". Walaupun keputusan whether hafizah n I are accepted or not belum diterima lg. Berdebar2 rasanya. Kat Kuantan, not sure. Mungkin juga ada. Kalau kelas tasmi' kat PJ tu, attendance x ambik. Ini ambik kedatangannya. Sebab Credit Hour dia 0.5.

Makanya, selamat lah menjalani kehidupan dengan gembira wahai pembaca sekalian.
Selamat Beribadah. Selamat Mujahadah.

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar.
Subahanallahil aziim, subhanallahi wa bihamdih.

Till then, baarakollahu feekum!


psst : Tahniah untuk adik saya yang satu itu, 8A PMR! :D

Saturday, December 19, 2009

ustazah...

Siti Khatijah. Yang Tasmi' kami di Raudhatul Huffaz untuk sem 1 dan 2. Sedih juge xdapat mai. Moga ustazah berbahagia hingga ke Syurga. Ameen.



kredit tuk Radhiyah & Aishah :P
lain kan muka ustazah? :D

Friday, December 18, 2009

Hati Kita

selamat membaca dengan perlahan dan tenang agar maknanya lebih dikenalpasti



Sesungguhnya manusia ini menyediakan dirinya bagi ma'arifah adalah dengan hatinya dan bukannya dengan sebarang anggota badannya. Maka hatilah yang mengetahui Allah, mendekati-Nya, dan bekerja kerana-Nya. Hatilah yang menuju kepada Allah,. Dan sesungguhnya anggota badan itu adalah pengikut, pelayan dan alat yang dipergunakan oleh hati.

Hati yang diterima oleh Allah adalah apabila ia selamat sejahtera daripada selain Allah. Hati itu terdinding daripada Allah apabila ia bergantung kepada selain Allah.


Read more..>>



Hatilah yang mencari dan hatilah yang berbicara. Hatilah yang akan rasa bahagia apabila dekat kepada Allah. Hatilah yang taat setia kepada Allah. Dan ibadah-ibadah yang terhasil pada anggota badan dan segala sifat terpuji itu adalah lahir daripada hati.

Dengan gemerlap dan bersinarnya hati maka lahirlah kebaikan. Dengan gelapnya hati maka lahirlah kejahatan.Apabila manusia telah mengenali hati maka dia akan kenal dirinya, maka dia akan mengenal Tuhannya.

“Carilah hatimu di tiga tempat… Temui hatimu sewaktu bangun membaca Al Quran.
Tetapi jika tidak kau temui, carilah hatimu ketika mengerjakan solat. Jika tidak kau temui juga, kau carilah hatimu ketika duduk tafakkur mengingati mati. Jika kau tidak temui juga, maka berdoalah kepada Allah, pinta hati yang baru kerana hakikatnya pada ketika itu kau tidak mempunyai hati!”

[Al-Ghazali]



Salam Maal Hijrah. Tahun Baru Islam 1431 Hijrah. Astaghfirullah minal khotoya..

Thursday, December 17, 2009

Under Oath..


In The name of Lord, the Creator, Master and Sustainer of the Universe, I, Siti Sumaiyah Yahya as a student of the International Islamic University Malaysia, solemnly pledge that I shall;

1. At all time, uphold the good name, philosophy, vision and mission of the International Islamic University Malaysia and obey the Laws of Malaysia, University's Rules, Regulations and Code of Ethics.

2. Uphold the Constitution of the University;

3. Perform my religious duties that are obligatory upon me, and observe the code of conduct as required by the University's Rules and Regulations, such that shall include the Dress Code and the prohibition of any form of immoral and unethical relationship with the same or the opposite genders inside and outside the campus.

4. Never assist directly or indirectly the spread of beliefs, ideas, isms and ideologies that are contrary to the Vision and Mission of the University;

5. Seek knowledge diligently;

6. Promote the spirit of brotherhood and curb ethnic polarisation, conflict, animosity, hatred and slander among students and in the University community, arising from conflicting political party allegiances, or different religious belief or any other cause of social conclict;

7. Apply the knowledge that I have acquired, and the profession that i am trained for, in accordance with the principles of truth and justice for the sake of universal welfare, peace and harmony among mankind, irrespective of race, colour, religion or country.


Alhamdulillah. Cuma number 6 tu ada yang tak disebut waktu berikrar. Aha. Moga diberkati perjalanan ini. Mohon doa sahabat2 sekalian. Thanks. Zuhairah, selamat menyambut ulang tahun ke 20. Maaf lewat sehari ye. Baca sini pun ok. Till then. Take care! ~~

Wednesday, December 16, 2009

Illuminated Part 2

Greatest Love. Searchin for it. Forever and Ever.



Ya Allah, andai kami jatuh cinta, labuhkanlah cinta kami kepada mereka yang mencintai-MU. Amiin.
Subhanallah wal hamdulillah wa Allahuakbar.

Monday, December 14, 2009

Wanita oh Wanita

• Dunia ini ialah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita (isteri) yang solehah.[ Riwayat dari Muslim ]

• Mana-mana perempuan yang memakai bau-bauan, kemudian ia keluar melintasi kaum lelaki ajnabi agar mereka mencium bau harumnya. Maka, ia adalah perempuan zina dan tiap-tiap mata yang memandang itu adalah zina.[ Riwayat dari Ahmad, Thabarani dan
Hakim ]

Dikahwini wanita itu kerana empat perkara:

• Kerana hartanya;
• Kerana keturunannya;
• Kerana kecantikannya; dan
• Kerana agamanya.
• Maka, carilah yang kuat beragama nescaya kamu beruntung.




Read more..>>




• Wanita apabila ia sholat lima waktu, puasa sebulan Ramadhan, memelihara kehormatan serta taat pada suami. Maka, masuklah mana-mana pintu Syurga yang ia kehendaki. [ Riwayat dari Ahmad ibnu Hibban, Thabarani dan Anas bin Malik ]

• Perempuan yang melabuhkan pakaian dalam keadaan berhias bukan untuk suaminya dan muhrimnya adalah seumpama gelap gelita di hari Kiamat; Tiada nur baginya.
[ Riwayat dari Tarmizi ]

• Apabila lari seorang wanita dari rumah suaminya; Tidak diterima sholatnya sehingga ia kembali dan menghulurkan tangan kepada suaminya (meminta maaf).[ Riwayat dari Hassan ]

• Wanita yang taat pada suami; Semua burung-burung di udara, ikan di air, malaikat di langit, matahari dan bulan semuanya beristighfar baginya selama ia masih taat pada suaminya dan diredhainya (serta menjaga sholat dan puasanya).

• Dari Muaz bin Jabal… Bersabda Rasulullah saw: Mana-mana wanita yang berdiri di atas kakinya membakar roti untuk suaminya hingga muka dan tangannya kepanasan oleh api. Maka, diharamkan muka dan tangannya dari bakaran api Neraka.

• Tiap-tiap wanita yang menolong suaminya di dalam urusan agama; Maka, ALLAH azzawajalla memasukkannya dalam Syurga lebih dahulu dari suaminya (sepuluh ribu tahun) kerana ia memuliakan suaminya di dunia. Maka, mendapat pakaian dan bau-bauan Syurga untuk turun ke mahligai suaminya dan menghadapnya.

• Wahai Fatimah… Jika seorang wanita meminyakkan rambut suaminya dan janggutnya serta memotong kumisnya dan mengerat kukunya; Diberi minum ALLAH akan ia sungai di Syurga, di iringi ALLAH baginya sakaratul maut dan akan didapati kubur menjadi sebuah taman dari taman-taman Syurga serta mencatatkan ALLAH baginya kelepasan dari Neraka dan selamatlah ia melintasi titian Siratul-Mustaqim.

• Mana-mana wanita yang berkata kepada suaminya "Tidak pernah aku dapat dari engkau satu kebajikan pun." Maka, ALLAH azzawajalla akan hapuskan amalannya selama 70 tahun… Walaupun ia berpuasa siang hari dan beribadah pada malam hari.

• Apabila wanita mengandung janin dalam rahimnya; Maka, beristighfarlah para malaikat untuknya. ALLAH azzawajalla mencatatkan baginya setiap hari seribu kebajikan dan menghapuskan baginya seribu kejahatan; Apabila wanita mulai sakit untuk bersalin. ALLAH azzawajalla mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan ALLAH (perang Sabil); Apabila wanita melahirkan anak; Keluarlah dosa-dosa darinya seperti keadaan ibunya melahirkannya.

Apa macam? Best x jadi wanita? Itu belum kira nikmat jadi wanita Muslimah dan Mukminah. Maka nikmat Allah yang manakah kita dustakan? Selamat lah semuanya di Sayyidul Ayyam. Babai~

Thursday, December 10, 2009

Illuminated Part 1



Agenda of the Kuffar.
Happy watching!
pause if it is too fast. Me myself too cannot read as fast as that. It may look boring but please watch. And think. If not now, then when?



InsyaAllah I will put all the videos in this series. Maybe we can think through the time flew, what had we done for Islam and ourselves, for our Families all over the world, for Allah. May Allah bless us. Amiin.

Wednesday, December 9, 2009

untitled (2)

tetapi bukankah Allah itu Maha Pengasih dan Maha Penyayang.
Terima kasih Allah kerna menghadirkan mereka dalam hidupku.
Terima kasih kakak kakak, kawan kawan yang masih sudi menerimaku.

Wahai Tuhan kami, sesungguhnya kami telah menzalimi diri kami sendiri, jika KAU tidak mengampunkan kami dan merahmati kami, nescaya tergolonglah kami dalam golongan yang rugi =(

psst : Jalani hidup apa adanya..


Tuesday, December 8, 2009

untitled

mengalir lagi bersama segunung kekecewaan
entah apa kan jadi akhirnya
bawalah dirimu pergi
daripada mendurjanakan yang lain
selamat tinggal.

We are Just Friend!




Watch And Think =)

Sunday, December 6, 2009

Dari Kakak kepada Adik

Alaikassalaam wa salaamun alaik
Bismillah walhamdulillah wallahuakbar

Ila ukht Sumayyah,

Antara tanda matinya hati ialah kamu tidak merasa sedih (susah) apabila tertinggalnya suatu amal perbuatan kebaikan (kewajipan) dan tidak menyesal jika terjadi suatu pelanggaran dosa. (Ibnu 'Ataillah dalam al Hikam)

Panjatkan kesyukuran pada Ilahi ukhti, kerana dalam sengkangan waktu ini, dirimu masih mengingati akan dosa-dosa yang dilakukan.Itu tanda hatimu masih hidup subur mengharapkan tarbiyyah dari Yang Esa.


Read more..>>



Selaku manusia, kita memang sering tewas dalam bujukan hawa nafsu.Apatah lagi pabila sang syaitan yang tidak jemu-jemu ingin menundukkan cucu cicit Adam alaihissalaam menggoda.Lantaran itu kita kadang kala lupa akan janji dan taubat yg kita ucapkan.

Ukhti,

Namun ingatlah, Allah tidak menghukum hambanya atas perbuatan yg tidak disengajakan lantaran lupa dan kelalaian kita. Hatta sekalipun kita melakukannya dlm sedar, ampunan Allah itu melangit luasnya.Rahmat-Nya yg tidak terhingga mengatasi segala dosa hambanya.

Antara golongan yang dibenci syaitan adalah golongan yg telah dipujuk melakukan dosa, kemudian bertaubat dengan segera. Mmg, iman akhir zaman ini ada turun naiknya.

Ukhti,

Janganlah pernah berputus asa dengan rahmat Allah. Perbanyakkan zikir dan doa agar terhindar dari segala yg tidak diingini. Kuatkanlah semangatmu agar tidak mudah hanyut dalam segala tipu daya iblis laknatullah.

“Hidup dan matimu jadikanlah ianya untuk Islam.Biarlah diri umpama sampan ditengah lautan,walau dihempas badai gelora, sekurang-kurangnya ia masih mempunyai haluan”

Moga mujahadahmu nanti dipengakhiran nya dibalas dengan syurga idaman.Ameen

Salam Sayang,

-Wardatul Syauki-
28 Ogos 2006
2:01 AM



Wednesday, December 2, 2009

Selamat Berjuang =)

Sent by a friend few years ago. Dedicated to everyone who loves me.
Untuk sahabat baru, sahabat lama, Sobat Grapesnasyid : Rina, Emonissa, Miss harry, mikan, woshi, kak tera, kak Moja, Khalisyah, Hafiy_Humaira, servant, nasrah_natasya, redha, [ala ramai meno ni. hihi] Terima kasih untuk semuanya. Juga untuk semua user, maafkan ku jika ada kekasaran dlm gurauan, tiadalah niatku melainkan untuk menceriakan hati kamu semua seadanya. sobsob. sedih la plop. jaga diri sume.

Dari : comot, sum, Puan Tanah, Seposen


Malam siang berlalu
Gerhana kesayuan tiada berkesudahan
Detik masa berlalu tiada berhenti
Oh syahdunya..

Sejenak ku terkenang
hakikat perjuangan
Penuh onak + cabaran
Bersama teman-teman harungi kehidupan
Oh indahnya....

Berat rasanya di dalam jiwa
Untuk melangkah meninggalkan semua
kasih + cinta yang terbina
Ia kan selamanya .. Ooo ..

Selamat Berjuang SAHABATku
Semoga Allah berkatimu
Kenangan indah bersamamu
Takkan kubiar ia berlalu
Berjuanglah hingga ke akhirnya
Dan ingatlah semua ikrar kita

Hati ini sayu mengenangkan
Sengsara di dalam PERJUANGAN
perlu ketabahan + kekuatan
Keteguhan hati berlandaskan IMAN..



Wahai sahabat seperjuanganku....
Ketahuilah !!!
Bicara diri hatiku ini, diri yang penuh hina...
"andai perjuangan ini mudah, tentu ramai yang turut serta. Namun, jalan yang penuh ranjau ini adalah pilihan kita. Kita beruntung kerana tergolong di kalangan yang sanggup hadapi cabaran + dugaan. Mohonlah kepada Allah agar Allah menetapkan hati hati kita di atas jalan kebenaran ini dengan penuh ketabahan. Tiada pengorbanan yang mulia melainkan terkorban untuk jalanNYA..."


tulusetiabadikhlaselamenyer,
Mardhiah Hayati Zolkeplai
>> insanrindukasihilahi <<>
IMTIYAZ 08, SAMTTAJ Shah Alam
18-20 April 2008

-------------------------------------------------

Selamat Tinggal Pusat Asasi UIAM, PJ. :(




offer letter :>


yang dicinta

level 5, english presentation


level 6. kenapa ye dua dua tajuk macam selalu kaitan dengan love? hihi

mahallah khadijah. Luv.




Welcome to IIUM Gombak Campus!





Mohon doa dari sahabat untuk saya dan teman di sini. Moga terus kuat berjuang menimba Ilmu di bumi Allah!

Monday, November 30, 2009

We are using by the Facebook?

This post may be related to this. Anyway, each of us can think using the 'aqal Allah gave us. Happy Watching!

Sunday, November 29, 2009

'Eid Adha's memories



laksa johor


lomang lomang


budak2 PMR :>


ape snap snap ha? sape nak, kena bayar!

makan durian di bukit gantang

sedap bai

kampung sebelah umi


wanita wanita solehah, amiin.

meriah meriah

abg ammar xde. Selamat Hari Raya!


Thursday, November 26, 2009

'Eid Adha






Merenung ketaatan Ibrahim dalam melaksanakan perintah Ar-Rahmaan. Melihat keteguhan iman Ismail yang akur dan redha. Digali pula ketabahan Siti Hajar ketika mencari air untuk anaknya Ismail. Belum dilihat kecekalan dia ketika ditinggalkan suami di lembah yang kontang.

Sungguh, percaturan Allah itu ada hikmahnya bagi mereka yang mahu memikirkan. Allah tidak akan mempersia-siakan mujahadah hambaNYA. Biarlah dipandang hina asalkan tidak menderhaka pada Pencipta.

Jika bukan kali ini untukmu, mungkin nanti tiba masanya. Jika bukan di dunia, insyaAllah di Akhirat pasti ada. Mujahadahmu pasti ada ganjarannya. Allah menghitung setiap rintihanmu dalam perjalanan menujuNYA.

Teruskan mengkoreksi dan memperbaiki diri.
Moga Berjaya mendapat apa yang didamba.

Kembalilah diri kepada fitrah diri, hamba kepada Allahu Robbi. Moga bertemu di Jannah dinanti.





Allah Maha Besar
Allah Maha Besar
Allah Maha Besar

Tiada TUHAN Melainkan Allah
Allah Maha Besar

Allah Maha Besar
Dan segala PUJI hanya untuk Allah

[petikan takbir, sayu sekali mengalunkannya]




This is a piece of paper.
A symbol of our life.
How we colour it.
WE decide it.

Selamat hari Raya Aidil Adha =)
Kullu 'aam wa antum bi khoir.
Minta maaf untuk semuanya.

Tak dilupai kepada saudara2 di Kelantan, Terengganu, Kedah, Perak yang dilanda banjir. Moga tabah tabah hati selalu..

Wednesday, November 18, 2009

Muslimah dan Benang

Umum dapat melihat bagaimana manusia zaman ini, ibu ibu bapa bapa khususnya anak anak remaja sebaya saya yang ketandusan benang, kapas dan kain dalam berpakaian. Entah mengapa, ia sudah menjadi satu trend, yang semakin kecil itulah yang semakin mahal dan mendapat tempat di hati masyarakat. Salah siapakah?

Tercetusnya idea untuk menulis topic ini mungkin selepas di belanja oleh ummi ku sayang, sebuah [sepasang pun bolehhh] jubah seluar sempena meraikan kegembiraan kerna diterima ke UIAM kampus Gombak [walaupun offer letter tak dapat lagi ketika post ini ditulis. hikhik].
Ini lah harga jubah itu ye.. Trang tang tanggg..


kalu xnampak nombor 1 sila amik kanta pembesar kt makmal ye


Kalau pegi pasar malam uia pj yang berlangsung selasa petang, satu t shirt lengan pendek boleh dapat serendah RM5 je beb. Kadang kadang saya mengalami kecelaruan fikiran seketika, apekah yang menyebabkan benda yang kecik itu la mahal yang amat. Kalau diamond tak payah story lah kan, ia memang berharga sebab susah diperoleh. Eh tersasul pasal diamond sebab ummi suke sembang pasal benda tu. Hoho.



Read more..>>



Bila terfikir lagi, betapa besarnya peranan tukang tukang jahit di Malaysia yang mengambil tempahan daripada manusia manusia di Malaysia la, takkan Somalia pulak kan. Kalau lah tukang jahit tu menjahit baju yang menutup aurat, ikut syarat sungguh besar sekali pahalanya kan. Membantu manusia melaksanakan tuntutan syariat. Kebaikan bersama sepanjang si pemakai memakai apa yang dipakai. Haha. Dan begitu jugak pada enchek dan mak enchek yang menjahit baju yang kecik kecik, yang ketat ketat, yang entah apa apa lg, adekah keburukan itu bersama si penjahit sepanjang si pemakai memakai apa yang dipakai? Hmm..



Memang kos hidup yang akan dibangkitkan, alasan sebab nak sara diri, mahu kehidupan lebih selesa dan sebagainya menjadi asbab untuk main taram saja ape ape baju yang hendak dijahit. Saya cuma terfikir, tidak rasa bersalah kah kita menyumbang sesuatu yang tidak baik kepada ummah sendiri. Dahle seram sejuk tengok fenomena bermacam ragam tentang manusia la ni, mungkin kah pakaian menjadi punca?

Bukannya tiada manusia yang mahukan pakaian yang menutup aurat. Ramai. Kalau tidak, takkan lah wujud butik Sri Munawwarah, Hajaba, dan tukang tukang jahit yang menasihat tatkala mana si klien nya nak gini gini, gitu gitu yang tak berapa nak molek di mata syariat. Saya dan Ummi adalah antara yang mahu pakaian begini. Walaupun harga yang mahal sering menjadikan kami kensel nak beli. Sobsobsob.

Biarlah hidup ini mudah asalkan berkat nya ada. Bukan tidak boleh hendak bermewah, namun bimbang ia akan menjerumuskan kita ke kancah kufur nikmat seperti yang terjadi pada Qarun. Teringat saya pada ceramah yang saya dengar di IKIM, Engineer Ahmad Jais kot tak silap, kata nya “Kalau kita tak mampu bersyukur dengan harta yang sedikit, jangan harap nak bersyukur dengan harta yang banyak.”

Kalau lihat baju baju siap zaman sekarang, ya ampun, jenuh nak pikir nk beli ke taknak. Terang sangat ke warna baju ni? Jarang ke? Kang lalu kt cahaya tembus nampak semua, apatah lagi dua tiang yang mengukuhkan kedudukan pabila berdiri. Jujurnya, malu saya tengok bila melihatkan fenomena2 sedemikian. Muslimah terutamanya, kalau dah Cina, Hindu buat apa saya nak sibuk sibuk sebab mereka bukan Islam. Mungkinkah agama Islam kita ini hanya setakat atas IC atau tudung sekadar nak cover rambut yang tak berapa nak cun atau pakai tudung cuma sebab taknak orang sekeliling pandang serong atau pakai kain dalam dan stokin time event islamik saja, sebab ada ustaz ustazah. Eh banyak la pulak. Itu semua sekadar contoh. Banyak lagi jika kita mahu memerhati dan memikir.

Adakah salah ibu bapa? Selalu saya terfikir, ala banyak la pulak fikirnya. Maaf. Tapi nak tulis jugak. Kenapa ye ibu bapa biar je anak anak depa pakai baju baju macam tu. Tak rasa malu ke. Kalau nak tayang body, saya pn ada body. Ingat dia sorang je ke ade ? Kehkeh, ala tu ayat ummi la. Mungkin juga ketandusan ilmu. Tapi setahu saya time skolah rendah, skolah menengah, skolah agama rakyat sume da dpt ilmu basic macam tu. Camane ek ? Mungkin mak ayah dia suka anak dia macam tu kot. Bangga sekali anaknya jadi tontonan ramai.

Ingat muslimah, dirimu permata berharga. Jangan biarkan harga dirimu dipijak pijak sedemikian rupa. Islam memuliakan wanita. Jadilah muslimah yang kuat. Minta kekuatan dari Allah Al-Qawiyy untuk membantu kita mujahadah melawan hawa nafsu di kala zaman yang serba mencabar ini. Allah akan membantu, insyaAllah.




Maka kembalilah kepada Allah, serta peninggalan Rasulullah, al-Quran dan al-Hadith. Jangan segan bertanya bila kita tak tahu, tapi malu lah kita bila kita tahu tapi buat buat tak tahu. Perbetulkan diri kita di hadapan Allah, maka automatic kita akan jadi ok di pandangan manusia. Persiapkan diri sebaiknya untuk generasi kamil akan datang. Kita tentu mahu anak anak kita jadi lebih baik daripada kita kan kan kan? insyaAllah.

Maaf lah kalau ada sesiapa terasa. Ingatkan nak tulis sikit je, tapi taktahu cmne dia terpanjang. Nasib baik tak menang anugerah entry terpanjang di dunia ke kan. Hikhikhik.

Semoga Allah mengampunkan dosa dosa kita yang lalu. Barakallahu fikum.
Allah sayang kita. Ingat tu sentiasa. Babai ~



Saturday, November 14, 2009

Offer Letter

Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah.
Semalam offer letter tuk ke Gombak sudah mengeluarkan dirinya di dalam website. Tahniah kepada semua kawan kawan yang akan melangkah sambil berlari ke Gombak. Untuk yang tak berjaya, Allah knows best for you. Saya pasti akan rindu rindu rinduuu pada sahabat2 semuaaa terutama sahabat2 sejak sekolah rendah, Taayah, dan semestinya sahabat2 Darul Quran. Mungkin lepas ni kita akan jarang berjumpa, kudoakan moga Allah merahmati kalian semua.. Amiin Ya Allah..



klik gmbar tuk gandaan tumbesaran


psstt : i wont never forget banat generate!

Wednesday, November 11, 2009

maafkan SAYA ..

untuk servant a.k.a. kak ain,


Sungguh tidak mudah untuk kita tidak meletakkan harapan pada manusia, kerana kita juga manusia lemah. Usah letakkan harapan pada mereka kerna pabila tiba masa harapan itu tidak dapat dia penuhi, kau yang kecewa sendiri. Mungkin mudah untuk membina ukhuwah namun terpulang kepada kondisi hati untuk mengekalkan apa yang terbina itu.

Bukankah pernah kau ingatkan padaku, hidup itu tidak lain hanyalah senda gurau, maka di SANA lah yg Abadi. Kita mahu bertemu Wildan, kau tanamkan itu kukuh dalam diriku.
Namun kini lain jadinya. Tidak dapat tidak, aku katakan ini semua berpunca dari diriku.

Aku yang tidak sempurna, hati rosak di sana sini.
Lantas engkau yang menjadi mangsa.
Tidak lah ku berniat sedemikian.
Melainkan kerana;

aku rasa bersalah kerana tidak mampu membalas kasih sayangmu.
tidak aku tahu kenapa, mungkin kerana aku manusia biasa, yang comot dengan dosa.
kasih sayang yang menjadi fitrah, salah ku kerana tidak mampu memupuk ia sebaiknya untuk dibalas kepadamu.
mungkin aku terlalu sensitif hinggakan perkara kecil jua hendak diperbesarkan.
aku akui itu kelemahanku yang utama dalam menjalin hubungan sesama insan.
namun kebanyakan perkara tidak kusimpan lama, sudah kumaafkan namun aku sering kematian kata kata pabila berhadapan denganmu.
lalu menjadikan aku kelihatan tidak mesra denganmu sepertimana mesra ku pada mereka yang lain.
memang itu salahku..

maafkan ku.. maafkan ku.. maafkan ku..


aku pasti kasih sayangmu itu ada ganjarannya di sisi-Nya.
letakkan lah harapan itu pada DIA yang sentiasa Mendengar, bukan sepertiku yang selalu mengabaikanmu.
hidup perlu diteruskan, kerna nanti kau jua akan miliki hidup sendiri bersama yang lain.
yang bisa menyayangi engkau jauh lebih baik dan tulus dariku.
doaku mengiringi ..



bukan ku menjauhi tetapi amat sukar sekali
bila kenang sekali
aku disisih dan dibuang ke tepi
malah aku tidak dipeduli
Allah Maha Mengetahui yang ada di hati
biar DIA menentukannya

[Redha, InTeam]




Allahua'lam



Saturday, October 31, 2009

Bolehkah Wanita Berdakwah Melalui Nasheed?



Oleh : Ust Zaharuddin Abd Rahman

Umat Islam terutamanya para muda mudi amat meminati muzik dan lagu. Para remaja Islam dari kalangan lelaki dan wanita juga tidak terkecuali dari menjadi peminat muzik ini. Walau bagaimanapun, mereka mengalihkan minat itu kepada dendangan lagu-lagu nashid yang liriknya membawa kepada kebaikan dan kesedaran agama.

Tidak dapat dinafikan, banyak juga nasyid-nasyid ini yang dilihat menyimpang dari landasan asal lalu sifat komersialnya melebihi nasihatnya. Liriknya yang asalnya membawa kepada nasihat agama mulai bertukar kepada puja-puji wanita dan kekasih. Bezanya dengan lagu pop rock biasa hanyalah kerana ia diadun sedikit dengan menyebut nama-nama Allah sekali sekala, kalimah Islam atau apa-apa elemen Islam.

Saya akan menulis lanjut tentang hal ini kemudian, InshaAllah. Dalam penulisan ini, saya ingin mengajak pembaca melihat peranan kaum wanita muslimah dalam industri nasheed ini. Adakah ianya halal atau sebaliknya?

Suara Wanita

Majoriti ulama berfatwa suara wanita bukanlah aurat. Dalilnya mudah iaitu

أنَّ رسول الله ـ صلَّى الله عليه وسلَّم ـ قال: "يا معشر النساء تصدقن وأكثرن الاستغفار؛ فإنِّي رأيتكنَّ أكثر أهل النار، فقالت امرأة جزلة منهنَّ: وما لنا يا رسول الله أكثر أهل النار؟ فقال: تكثرن اللعن، وتكفرن العشير"..

Ertinya : Sesungguhnya Rasulullah SAW berkata : wahai seluruh kaum wanita, bersedeqah dan banyakkan istighfar, sesungguhnya aku melihat wanita adalah majority ahli neraka. Maka berkatalah seorang wanita : Mengapa kami menjadi majority ahli neraka ya Rasulullah? : rasul menjawab : wanita banyak yang melaknati dan mencela orang lain serta mengingkari kebaikan suaminya.." (Riwayat Muslim)

Saya bukan ingin mengulas isi kandungan hadith itu, tetapi ingin membawakan bukti bahawa suara wanita dalam keadaan biasa bukanlah aurat. Pertanyaan secara langsung wanita itu membuktinya. Selain hadith ini, banyak lagi hadith-hadith lain yang membuktikan suara wanita bukan aurat.

Hasilnya, pandangan terkuat dalam mazhab Hanafi, yang muktamad dalam Maliki, Syafie dan Hanbali menganggap suara wanita bukanlah aurat.

Berubah Menjadi Aurat

Bagaimana hukum jika seorang wanita itu melembut dan memanjakan suara di hadapan lelaki bukan mahram?.

Inilah perbincangan saya.

Tidak dapat dinafikan lagi jika demikian keadaannya, sudah tentu ia diharamkan oleh Islam.

"eh ustaz, sedapnya suara wanita tadi ye" kata seorang rakan saya.

" yang mana satu ni?" Tanya saya sambil cuba mengingat kembali.

"ala, yang sekali meeting dengan kita tadi le" katanya menjelaskan.

"Sedap macam mana tu" tanya saya menduga.

"ish..naik le bulu roma saya dan kalau boleh nak dengar tiap-tiap hari suara dia, astaghfirullah, eh.. dosa ke ustaz, suara bukan aurat kan ?" katanya sambil tersenyum kambing.


Read more..>>



Bayangkan bagaimana keterlanjuran kata oleh siswa ini di hadapan saya. Wanita perlu mengetahui betapa lemahnya lelaki di hadapan mereka. Lelaki secara umumnya (kecuali yang punyai keimanan yang hebat) memang mudah tergoda dengan suara merdu wanita walaupun wanita itu tidak langsung berniat untuk menggoda. Maka apatah lagi jika di ketika ia memang berniat untuk menggoda.

Saya masih ingat satu ketika di satu universiti, satu mesyuarat sedang berjalan. Saya mempengerusikan mesyuarat.

Suasana agak biasa, sehinggalah tiba-tiba seorang mahasiswi memberikan pandangannya kepada satu isu yang sedang dibincangkan.

Walaupun mahasiswi itu berada di belakang tabir, tetapi oleh kerana suaranya yang lembut dan lemak gemalai secara semulajadi ( bukan sengaja dibuatnya), semua mahasiswa yang tadinya seperti mengantuk menjadi cergas dan terbeliak mata sambil berubah wajah seperti malu-malu serta cukup tekun mendengar setiap butiran ayat yang keluar dari mahasiswi itu.

Entah apa yang merasuk mereka..

Habis meeting, seorang dari mereka menyapa saya lalu berkata :

"sapa tadi ye ustaz, siswi tadi tu".

"siswi mana" tanya saya.

"ala yang suara merdu tu, apa namanya ye ustaz..ehem ehem, terpikat juga saya dengar suaranya" tegasnya tanpa malu-malu.

Cuba lihat apa yang terjadi, hanya dengan suara tanpa melihat rupa pun sudah boleh meruntun hati seseorang siswa yang mengaji agama di universiti, apatah lagi jika siswa yang mengaji rempitan di jalanraya. !

Teringat Di Jordan

Saya juga teringat satu hari, ketika saya sampai ke satu universiti untuk memberikan ceramah, ketika itu agak kecoh siswa di sana berkenaan satu vcd nashid kumpulan wanita yang baru sampai dari Malaysia. Saya mendengar bahawa terdapat beberapa bakal-bakal ustaz ini yang berebut-rebut untuk melihat dan mendengarnya. Apabila saya bertanya lanjut tentang hal ini kepada seorang pemimpin mahasiswa, rupanya vcd itu begitu popular kerana penashidnya terdiri dari kalangan anak-anak gadis yang 'ada rupa' serta 'solehah'. Hmm solehahkah mereka ...?

Pinjam meminjam pun berlaku dengan hebatnya di kalangan mahasiswa, ada juga yang men 'copy' ke komputer masing-masing. Kemudian timbul aduan dari salah seorang mahasiswa soleh kepada saya bahawa terdapat mahasiswa yang amat asyik dan mengulang-mengulang vcd tersebut.

Lihatlah kesannya, adakah ini dakwah ?..baca sampai ke habis, inshaAllah akan mendapat jawapannya.

Amaran Allah

Allah SWT yang menciptakan manusia sememangnya telah memberi peringatan akan hal ini apabila menyebut :-

فَلاَ تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَيَطْمَعَ الَّذِى فِى قَلْبِهِ مَرَضٌ وَقُلْنَ قَوْلاً مَّعْرُوفاً

Ertinya : Maka janganlah kamu wahai wanita, merendahkan (melembutkan) suaramu maka dibimbangi orang yang berpenyakit di hatinya beringinan jahat kepadamu, maka bercakaplah hanya dengan kata-kata yang baik ( kandngan dan tatacaranya)" (Al-Ahzab : 32)

Para ulama tafsir menyebut, suara wanita yang dilagukan adalah termasuk dari kecantikan-kecantikan (yang tidak harus dipertonton dan dipeerdengarkan kepada lelaki bukan mahram) tiada khilaf dalam hal ini ( Adwa al-Bayan, 5/10 : At-Tashil Li Ulum At-Tanzil, 3/137 ; )

Imam As-Suddi berkata : larang ini bermaksud larangan kepada kaum wanita menipiskan suaranya (lembut, lunak dan manja) apabila bercakap di hadapan khalayak lelaki. Imam Qurtubi pula mengatakan, kerana suara yang sebegini akan menjadikan orang-orang lelaki munafiq dan ahli maksiat berfikir jahat ( Tafsir Ibn Kathir, 3/483 ; Al-Jami' Li Ahkam Al-Quran, 14/177)

Berdasarkan dalil ayat ini, apa yang boleh saya fahami adalah nasheed wanita juga tergolong dalam bab yang diharamkan oleh Islam apabila ia diperdengarkan kepada lelaki yang bukan mahram. Adapun jika ia dinyanyikan oleh kanak-kanak wanita yang belum baligh atau ia dinyanyikan khas untuk para wanita. Ia adalah harus.

Suara Wanita Ketika Beribadah

Displin Islam dalam hal ini boleh dilihat dari perkara di bawah ini :-

1) Ingin Menegur Imam semasa solat,

Jika kaum wanita ingin menegur imam lelaki yang tersilap bacaan atau terlupa rakaat dan lainnya. Nabi SAW hanya membenar para wanita mengingatkan imam dengan menggunakan tepukan sahaja.

Hadithnya :-

فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم ما لي رأيتكم أكثرتم التصفيق من رابه شيء في صلاته فليسبح فإنه إذا سبح التفت إليه وإنما التصفيق للنساء "

Ertinya : Berkata Rasulullah SAW , mengapa aku melihat kamu banyak bertepuk apabila ragu-ragu (waswas) dalam sesuatu perkara semasa solatnya. Hendaklah kamu ( lelaki ) bertasbih dan sesungguhnya tepukan itu hanya untuk wanita" ( Riwayat Al-Bukhari, no 652)

Arahan nabi untuk wanita bertepuk bagi membantu imam itu adalah bagi menjaga suaranya dari memesongkan orang lelaki yang sedang solat (Faidhul qadir, 3/281 ; Al-hawi al-Kabir, 9/17)

2) Wanita dan azan

Imam al-Jassas ketika mentafsirkan ayat dari surah al-ahzab tadi menyebut bahawa ayat ini memberi hukum bahawa wanita dilarang dari melaungkan azan terutamanya jika kemerduan suaranya dijangka mampu mengelodak hati sang lelaki ( Ahkam al-Quran, 5/229 dengan pindaan ringkas)

Demikian juga pandangan mazhab Syafie dan hanbali, dan tidak diketahui ada yang bercanggah pendapat dalam hal ini , kata Imam Ibn Quddamah, ( Al-Mughni, 2/68 )

3) Wanita menjadi imam solat kepada wanita lain atau ketika solat jahar.

Sudah tentu wanita harus untuk menjadi imam kepada wanita lain, tetapi mereka tidak dibenarkan mengeraskan bacaan quran mereka jika di tempat itu terdapatnya para lelaki yang bukan mahramnya. ( Al-Mughni , Ibn Quddamah)

Imam Ibn Hajar berkata : "jika dikatakan bahawa sekiranya wanita menguatkan bacaannya di ketika solat maka solatnya batal, adalah satu pendapat yang ada asasnya" (Fath Al-Bari, 9/509 )

Jelas bahawa suara wanita yang dilagukan atau dalam keadaan biasa apabila melibatkan soal ibadah hukumnya dilihat semakin ketat kerana dibimbangi menggangu ibdaaha wanita itu terbawa kepada kerosakan kaum lelaki yang lemah ini. Kerana itu disebutkan

فرع : صرّح في النوازل بأنّ نغمة المرأة عورة..ولهذا قال عليه الصلاة والسلام : ( التسبيح للرجال والتصفيق للنساء ، فلا يحسن أن يسمعها الرجل . )

Ertinya : Ditegaskan bahawa suara wanita yang dilagukan adalah aurat ..kerana itu Nabi SAW bersabda : Sesungguhnya tasbih untuk lelaki , dan tepukan khas untuk wanita, maka tiada harus didengari ‘tasbih' wanita oleh si lelaki" ( Syarh Fath Al-Qadir, 1/206 )

4) Suara wanita dan talbiah Haji

Ijma ulama bahawa wanita tidak mengangkat suaranya kecuali hanya setakat didengari olehnya sahaja, demikian pendapat Ato', Imam Malik, Syafie, Hanafi Awzaie ( AL-Um, 2/156 ; Al-MUghni , Ibn Quddamah, 5/16 )

Kesimpulan

Suara wanita boleh dibahagikan kepada dua jenis :-

1) Suara biasa wanita yang didengari secara jahar kepada lelaki awam ; Ia diperbezakan hukumnya di kalangan ulama. Ada yang mengharamkannya secara total, ada yang mengharuskan secara total. Ada pula yang mengharuskannya apabila dijangka tidak membawa fitnah kepada lelaki (Al-Jami' Li Ahkami Quran, 14/227 ; Ibn Qayyim, al-Hasyiah, 6/156 ; ‘Ianah at-Tolibin, Ad-Dimyati ; 3/260 ; Al-furu', Ibn Al-Mufleh, 1/372 )

2) Yang dilembutkan dengan sengaja, dimanjakan dan dimerdukan. Ianya adalah diharamkan untuk diperdengarkan kepada khalayak lelaki secara Ijma'. ( An-Nihayah, Ibn Athir, 42/2 ; Lisan al-Arab, Ibn Manzur , 73/8 ; Tafsir At-Tabari ; 3/22 ; Hasiyah At-Tohawi ; 1/161)

Maka kumpulan nashid wanita hari ini termasuk di dalam kumpulan yang kedua tanpa khilaf. Malah bukan sekadar ‘illah suara sahaja yang boleh menjadikan mereka tercebur dalam perkara haram, malah pakaian dan pergerakkan mereka di khalayak awam juga.

Kebiasaannya apabila persembahan di buat, mereka kerap bersolek-solekan dengan pakaian yang canggih manggih. Di samping itu, duduk pula di atas pentas menjadi tontotan lelaki, jika para ulama semasa menghukumkan haramnya bersanding pengantin di atas pentas dalam keadaan senyap tanpa berkata. Apatah lagi kumpulan nashid wanita yang bersolek adakala seperti pengantin ini dan melentuk-lentuk tubuh dan suaranya di hadapan lelaki bukan mahram, sudah tentu haramnya lebih besar.

" tapi ustaz, inikan alternative untuk mereka yang suka tengok penyanyi wanita yang seksi..eloklah mereka tengok kami." mungkin ini sebahagian pertanyaan penyokong kumpulan nashid wanita.

Jawapnya, benda yang haram tidak boleh dialternatifkan dengan yang haram juga.

Sebagaimana di sebut oleh dalil :-

إِنَّ اللَّهَ عز وجل لاَ يمحوا السيء بالسيء وَلَكِنْ يَمْحُو السيء بِالْحَسَنِ إِنَّ الْخَبِيثَ لاَ يمحوا الْخَبِيثَ

Ertinya : " Sesungguhnya Allah SWT tidak akan memadam yang buruk dengan buruk juga, tetapi yang buruk (haram) dipadamkan dengan yang baik (halal) Sesungguhnya yang kotor itu TIDAK boleh mensucikan yang kotor" ( Riwyaat Ahmad, 1/387 : Perawi Ahmad adalah thiqah kecuali sebahagiannya khilaf ; Majma' Az-Zawaid, 10/228 )

Justeru, tidak boleh menggantikan penyanyi wanita seksi itu dengan penyanyi nashid wanita. Kerana kedua-duanya haram buat si lelaki bukan mahramnya.

Jangan pula ada yang mendakwa kononnya ia adalah bentuk dakwah, TIDAK, Allah tidak akan menjadikan dakwah berkesan melalui perkara haram. Tiada siapa boleh mengatakan ia sengaja minum arak kerana ingin mendakwah rakanya bahawa arak itu buruk.

Nabi SAW bersabda :

إن الله لم يجعل شفائكم فيما حرم عليكم

Ertinya : "Allah SWT tidak menjadikan penyembuhan kamu melalui perkara yang diharamkanNya" ( Riwayat Al-Bukhari )

Hadith ini menjelaskan tidak boleh mengambil apa jua yang diharamkan oleh Allah SWT untuk dijadikan ubat, kerana Allah tidak akan menjadikan ubat dalam perkara yang diharamkanNya. ( Tuhfatul Ahwazi , 6/168 )

Demikianlah dakwah dan pemulihan akhlak dan jiwa manusia, Allah SWT tidak akan menjadinya perkara yang diharamkanNya (melembutkan suara hadapan bukan mahram) sebagai medium dakwah yang berkesan. Ia tidak lain hanyalah untuk komersial dan mengaut untung sahaja.

Setiap hasil untung dari jualan kaset nashid wanita dewasa ini juga tidak lain kecuali hasil yang haram menurut sepakat ulama mazhab. Kecuali jika ia khas untuk wanita dan dijual secara tertutup di majlis wanita sahaja. Persembahan juga untuk kaum wanita.

Sedarilah kumpulan nashied wanita dan penyanyi wanita yang mendakwa dakwah melalui nashid anda..Ia pasti tidak kan berjaya, usaha itu juga pastinya tidak diterima oleh Allah SWT berdasarkan dalil-dalil yang diberi.

BANTAHAN KEPADA ARTIKEL

Apabila tulisan ini mula disebar luaskan, maka terdapat suara-suara penyokong nashid wanita yang cuba mengharuskan tindakan mereka dengan memberikan satu hadith berkenaan dua orang hamba wanita yang mempersembahkan nyanyian kepada Aisyah r.a di rumah Nabi SAW.

Hadith ini adalah seperti berikut :-

عن عَائِشَةَ رضي الله عنها قالت دخل أبو بَكْرٍ وَعِنْدِي جَارِيَتَانِ من جَوَارِي الْأَنْصَارِ تُغَنِّيَانِ بِمَا تَقَاوَلَتْ الْأَنْصَارُ يوم بُعَاثَ قالت وَلَيْسَتَا بِمُغَنِّيَتَيْنِ فقال أبو بَكْرٍ أَمَزَامِيرُ الشَّيْطَانِ في بَيْتِ رسول اللَّهِ وَذَلِكَ في يَوْمِ عِيدٍ فقال رسول اللَّهِ يا أَبَا بَكْرٍ إِنَّ لِكُلِّ قَوْمٍ عِيدًا وَهَذَا عِيدُنَا

Ertinya : Dari ‘Aisyah r.a berkata : Abu Bakar ( bapa Aisyah r.a ) masuk ke rumah dan dibersamaku dua orang jariah (hamba wanita) dari kalangan bangsa Ansar sedang menyanyi dengan kisah-kisah Ansar ketika hari Bu'ath , lalu asiyah berkata : Mereka berdua bukanlah penyanyi, Berkata Abu Bakar r.a : " Adakah seruling Syaitan di rumah Rasulullah SAW? Maka Rasul berkata : WAhai Abu Bakar, ini adalah hari raya, Bukahri , 1/335

Dalam riwayat lain :

عن عَائِشَةَ قالت دخل عَلَيَّ رسول اللَّهِ وَعِنْدِي جَارِيَتَانِ تُغَنِّيَانِ بِغِنَاءِ بُعَاثَ فَاضْطَجَعَ على الْفِرَاشِ وَحَوَّلَ وَجْهَهُ وَدَخَلَ أبو بَكْرٍ فَانْتَهَرَنِي وقال مِزْمَارَةُ الشَّيْطَانِ عِنْدَ النبي فَأَقْبَلَ عليه رسول اللَّهِ عليه السَّلَام فقال دَعْهُمَا

ُErtinya : "dari ‘Aisyah, Rasulullah SAW masuk ke rumah dan dibersamaku dua orang jariah (hamba wanita) dari kalangan bangsa Ansar sedang menyanyi dengan kisah-kisah Ansar ketika hari Bu'ath, maka baginda terus baring dan memalingkan wajanya, maka masuk pula Abu Bakar r.a lalu menegurku sambil berkata, adakah seruling syaitan di sisi nabi SAW, maka nabi terus mendapatkannya lalu berkata : Biarkannya"

Secara ringkas, hujjah untuk mengatakan terdapat percanggahan atau harusnya nashid wanita dengan dalil ini adalah tersasar dari kebenaran kerana :-

1) Ia dipersembahkan oleh hamba wanita. Maka hukum hamba adalah berbeza dengan hukum wanita merdeka dalam banyak hukum fiqh.

2) Dua orang jariah itu digambarkan dalam banayak riwayat lain sebagai bukan penyanyi khas, yang pandai menyanyi dengan teknik menyanyi yang dikenali dengan melembutkan suara, memerdu dan melunakkannya sebagaimana penayanyi profesional. Ini disebutkan melalui nas

"وليستا بمغنيتين"

Imam An-Nawawi dan Imam Ibn Hajar al-Asqolani mentafsirkannya sebagai :-

معناه ليس الغناء عادة لهما ولا هما معروفتان به

Ertinya : Maknanya, ia bukanlah nyanyian yang biasa digunakan pada masa itu, dan keduanya juga tidak dikenali pandai menyanyi (Nawawi, Syarh muslim, 6/182 : fath Al-Bari, 2/442)

3) Rasulullah juga digambar tidak turut serta menikmatinya tetapi hanya membiarkannya dinikmati oleh ‘Aisyah. Ia juga adalah di dalam rumah Nabi Saw dan bukan di khlayak ramai. Imam An-Nawawi mengulas bahawa Nabi juga disebut berpaling wajah :-

وإنما سكت النبي عنهن لأنه مباح لهن وتسجى بثوبه وحول وجهه اعراضا عن اللهو ولئلا يستحيين فيقطعن ما هو مباح لهن


Ertinya : Nabi senyap dari tindakan itu kerana ia harus BAGI WANITA, dan nabi MENUTUP DENGAN PAKAIANNYA dan berpaling wajah darinya sebagai menajuhi perkara melalaikan" ( Syarah Sohih Muslim, An-Nawawi, 6/183)

4) Takrif ‘Jariah' selain bermaksud hamba, ia juga digunakan untuk kanak-kanak wanita belum baligh. Sebagaimana disebut oleh Imam al-Aini & Imam As-Suyuti :-

قوله جاريتان تثنية جارية والجارية في النساء كالغلام في الرجال ويقال على من دون البلوغ

Ertinya : Dua orang jariah : disebutkan bagi mereka yang dibawah umur baligh ( Umdatul Qari, 6/269)

قوله جاريتان الجارية في النساء كالغلام في الرجال يقعان على من دون البلوغ

Ertinya : Jariah untuk wanita, ghulam panggilan untuk lelaki yang keduanya digunakan untuk mereka yang di bawah umur baligh. (Sindi, 3/194 : Syarhu As-Suyuti li sunan An-Nasaie, 3/197 )

Hal ini juga disebut di dalam Awnul Ma'bud :-

لأنهما جاريتان غير مكلفتين تغنيان بغناء الأعراب

Ertinya : kerana mereka berdua belum mukallaf ( belum baligh) lalu mereka menyanyikan lagu-lagu a'rab ( Awnul Ma'bud, 13/181)

Justeru, apa lagi hujjah yang boleh diguna untuk mengharuskannya?. Dharurat atau maslahat?..lupakan sahaja.

Sekian

www.zaharuddin.net

================================

mari, saya bawa anda tonton satu video. bukan untuk mengaibkan sesiapa, hanya sekadar contoh. sebab saya yang muslimah pun jadi addicted dengan lagu mereka. apatah lagi lelaki? kasihan kamu ye lelaki. moga Allah merahmati kamu semua. amiin.








Thursday, October 29, 2009

Indahnya Hidup Bertawakkal Kepada Allah






Hidup ini adalah kembara merentasi benua yang mencabar. Ketakutan dan cabaran menghambat kita di mana-mana. Namun Allah menyediakan berbagai bekalan kekuatan yang jika dihayati, diselami dan dihirup ke dalam urat nadi akan menjadikan insan sabar dan yakin dalam meneruskan kembara ini.

Antara bekalan yang disediakan ialah solat, terutama di qiyamullail. Esakan dan tangisan rintihan di malam yang sunyi adalah nikmat yang tidak gambarkan. Airmata rintihan dan pengakuan diri di hadapan Allah atas kelemahan dan dosa, juga pemohonan atau doa agar diberikan limpah kurnia, itu semua adalah kenikmatan yang tidak dapat difahami melainkan sesiapa yang merasainya. Dalam sebak tangisan itulah insan merasai nikmat menghambakan diri kepada Tuhan Yang Maha Agung. Itulah bekalan dalam merempuh cabaran dan dugaan hidup.

Demikian juga Ramadan, kedatangannya selalu memberikan kekuatan baru dalam hidup ini. Tangisan dan esakan di kesunyian malam ketika sendirian, maka tanpa riyak dan ujub, membawa kekuatan kepada diri insan dalam menerusi agenda perjalanan hidup. Begitulah juga, haji dan umrah. Segalanya apabila ditunaikan dengan jiwa yang merendah kepada Allah, lidah yang memohon ampun dan kurnia, ia adalah bekalan kekuatan yang maha ajaib.



Read more..>>



Hidup ini jika Allah bantu keajaiban akan berlaku. Percayalah kepada doa dan tawakkal, di samping berusaha menurut prinsip-prinsip agama. Apabila Allah menolong kita tiada siapa lagi yang dapat melakukan apapun. Pertolongan dan kurnia Allah itu boleh menjelma dalam berbagai rupa dan bentuk, cuma kita yang selalu jahil untuk memahami kemakbulan doa yang pernah diminta.

Banyak ungkapan doa yang mengandungi erti yang hebat yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. Tidak perlu ajaran tarekat yang sebahagiannya mencipta wirid dan zikir rekaan, sehingga melupai keindahan wirid dan doa yang sahih yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. Antara ungkapan doa yang amat menarik jiwa saya ialah doa yang baginda s.a.w ajar:

“Ya Haiyyu, Ya Qayyum, dengan rahmatMu daku memohon pertolongan. Baikilah seluruh urusanku, dan janganlah Engkau serahkan diriku ini kepadaku walaupun sekelip mata” (Riwayat al-Nasai, dinilai sahih oleh al-Albani).


Setiap kali ada kesempatan yang baik, di tempat yang baik dan di waktu yang baik, saya sering mengulangnya, walaupun entah kali ke berapa ratus atau ribu sekalipun. Ya! Jika Allah yang menguruskan urusan kita, tentu aturan yang ditentukan itu akan begitu hebat merentasi andaian mana-mana insan. Namun jika hidup ini hanya bergantung kepada orang lain, kita sering menjadi mangsa. Jika bergantung kepada diri semata, banyak perkara yang kita akan gagal mengendalikannya. Namun, apabila kita serahkan agar Allah membantu, tanpa ditinggalkan kita walaupun sekelip mata, keajaiban hidup akan berlaku.

Usaha adalah tuntutan kehidupan, namun tawakal yang sebenar adalah jaminan kekuatan dan kesejahteraan. Allah boleh mengatur perjalanan ini apa yang disangka tewas oleh manusia, tetapi kejayaan yang berlaku, apa yang disangka kecewa oleh manusia, tetapi kebahagiaan yang memenuhi jiwa.

Ajaibnya cinta, ajaibnya tawakkal. Semoga Allah tidak meninggalkan kita semua dalam merentasi kehidupan ini!

Sumber : drmaza.com

Tuesday, October 27, 2009

Bencana Novel Dan Filem Cinta Islami



Oleh:
Abu Usamah Mohd Masri Bin Mohd Ramli
Sumber: http://the-authenthic.blogspot.com/

Assalamualaikum wbt.

Selepas novel Ayat-Ayat Cinta, Ketika Cinta Bertasbih dan entah apa lagi 'novel pembina jiwa' dari tanah seberang. Semuanya berkisar cinta yang di dasari landasan Islami.

Ramai memberikan komentar positif. Dan penggiat seni tanah seberang maju lebih daripada selangkah, filem-filem dan drama-drama yang berbentuk pembina jiwa, cinta Islami mula mendapat tempat.

Umat Islam Malaysia tidak terlepas dari tempiasnya. Maka muncul cadangan agar penggiat seni Malaysia mengorak langkah. Cambahkan karya-karya pembina jiwa, lambakkan cinta Islami di kalangan muda mudi. Biarkan muda mudi kita faham bahawa Islam meraikan perasaan cinta manusia asalkan pada jalan yang betul.

Tetapi, saya mula mengesan bahaya dan bencana. Ya bencana. Bencana ini akan menipu orang-orang yang jahil ilmu agama, apatah lagi dalam keadaan jahil itu mereka mahu kembali kepada agama.

Saya teringat satu babak dalam karya seorang novelis Islami dari tanah seberang yang digilai peminat novel Islami Malaysia. Di dalam karyanya itu, beliau memuatkan satu babak bergurau senda, saling bersentuhan di antara abang dan adik angkat. Ya, abang dan adik angkat. Bukan mahram. Dan kerana mereka bukan mahram, maka diakhir cerita mereka bernikah. Tapi sebelum pernikahan, hubungan mereka seperti adik beradik- dan ketika itu mereka memang sedar mereka adik beradik angkat-. Jadi, apa yang mahu ditonjolkan oleh penulis novel Islami berkelulusan institusi ulung di alam Islam sedunia ini?


Read more..>>



Bukankah babak ini mengelirukan masyarakat yang sudahlah ramai keliru dalam isu mahram bukan mahram, tiba-tiba muncul karya si penulis novel Islami ini yang hanya akan menyakinkan masyarakat bahawa apa yang mereka keliru inilah yang benar, sedangkan hakikatnya salah!

Dan karya Islami ini jua muncul dalam drama-drama yang mula menyebar masuk dari tanah seberang.-sebaiknya tidak ditonton televisyen-. Bagaimana dengan satu drama popular tanah seberang, yang membawa mesej Islami, menampilkan babak cinta seorang teruna Aqso dengan si Madina, dan si Fira. Madina dan Fira ialah adik beradik. Madina gadis bertudung litup, kuat agama. Madina selalu menasihati Aqso agar mencintai Fira, kakak Madina. Madina menyuruh Aqso melafaz kata cinta kepada Fira. Madina menyuruh Aqso membawa Fira, ke tempat romantik. Ibu bapa Fira dan Madina, amat suka untuk Aqso membawa Fira ke hulu ke hilir. Ketika Aqso sakit mahu bersalin (lahirkan anak dengan seorang lelaki bernama Pasha), Aqso juga yang menjaganya.

Anda tahu apa yang ada dalam fikiran saya ketika menonton drama ini -celaka kau Masri, tonton Drama, kata Salafi. Ya Tuhan, ampunkan aku kerana kelalaian-. Saya sangka Aqso pernah bercinta dengan Madina, tapi berkahwin dengan Fira. Lalu Madina sebagai gadis solehah menasihati Aqso supaya mencintai Fira kerana Fira isterinya, dan tidak boleh Aqso mengambil Madina sebagai isteri kedua kerana haram mengumpulkan dua beradik sekaligus. Ini yang saya fikirkan. Lalu saya kata, bagus Madina, dia benar-benar kuat pegangan Islaminya. Dia mahu kakaknya bahagia. Dia tidak mahu membuat dosa kerana dia tahui tiada poligami dengan cara mengumpulkan dua beradik. Ini yang saya fikirkan. Lalu saya fikir, apabila Madina mengarahkan Aqso melafaz kata cinta, membawa Fira ke tempat romantik, ialah supaya Aqso dapat membina rasa cinta kepada Fira yang sudah menjadi isterinya. Lalu saya kata bagus nasihat Madina. Dia menasihati orang yang dia cintai agar melupakan dia dan mencintai isteri yang sah yang juga kakak kepada Madina.

Tapi, anda tahu apa yang saya temui di hujung cerita. Ketika di tempat romantik itu - Aqso menurut nasihat Madina untuk membawa Fira ke tempat romantik-, Aqso melafazkan satu ayat yang membuat saya terkejut gila, terus naik menyampah dengan cerita itu. Aqso kata kepada Fira "Kita kahwin ya!". Saya terkejut. Saya fikir mereka sudah berkahwin.

Jadi, kenapa saya marah sangat?

a) Drama ini mengelirukan umat yang sudah sedia keliru. Dengan latar belakang Islami, maka orang membuat kesimpulan tiada salah berdua-duaan dengan bukan mahram, tiada salah saling melafaz kata-kata romantis kepada bukan mahram.

b) Drama ini menunjukkan kemungkaran hanyalah bersentuh dan berzina. Berdua-duaan dengan bukan mahram bukan satu kemungkaran. Selagi mana tidak bersentuh tidak mengapa.

c) Drama ini mengajar ibu bapa agar membiarkan anaknya keluar dengan lelaki bukan mahram. Kenapa saya kata drama ini mengajar sedemikian? Ya, kerana drama ini drama beraspirasikan cinta Islami. Saya yakin emak saya suka cerita ini (berdasarkan pengalaman menonton drama-drama aspirasi Islami dari tanah seberang bersama emak), dan saya yakin emak saya akan beranggapan tidak salah membiarkan anak-anak daranya keluar dengan bukan mahram.

d) Drama ini menjadikan penonton keliru kerana yang menasihati Aqso supaya keluar dengan Fira, menjalin hubungan rapat dengan Fira ialah Madina, si gadis yang kuat agama, bertudung litup, bersolat.

e) Madina digambarkan sebagai gadis yang kuat imannya. Dia membawa kakaknya Fira ke sekeliling kota melihat kehidupan orang-orang susah supaya dapat menyedarkan kakaknya bahawa di luar sana masih ramai orang tidak bernasib baik. Ini kerana ketika itu Fira baru sahaja keguguran bayinya. Tapi, babak ini juga akan menguatkan segala tindakan Madina mengarahkan Aqso menjalin hubungan cinta dengan Fira. Kerana begini.

Pertama: Penonton sudah membina satu persepsi Madina sebagai gadis solehah, kuat agama. Lalu tindakan yang diambilnya adalah pasti menepati syariat.

Kedua: Ketika Madina menasihati Aqso supaya mencintai Fira, Madina mengungkapkan kata-kata "Cinta adalah anugerah daripada Allah".

Ketiga: Lalu Madina mengarahkan Aqso menjalin hubungan dengan Fira.

Keempat: Maka, penonton akan menjustifikasi KETIGA berdasarkan PERTAMA dan KEDUA. Maka, ketika itu, isyarat yang sampai kepada penonton ialah: Keluar berdua dengan bukan mahram, melafaz kata cinta dan romantis kepada bukan mahram, bukanlah satu perkara yang bertentangan dengan syara'. Bahkan ia adalah satu anugerah Allah apabila Allah mengurniakan perasaan cinta itu kepada hamba-hambanya.

Saya sudah nampak bencananya. Dan drama ini juga adalah satu aspirasi dari novel-novel cinta Islami kerana di dalam satu babaknya terpapar watak Aqso sedang membaca novel "Ketika Cinta Bertasbih".

Apakah kalian bersetuju dengan saya bahawa novel-novel pembina jiwa dari tanah seberang yang membawa mesej cinta Islami, apatah lagi drama dan filemnya, sebenarnya satu bencana dan bala buat umat Islam?

Sunday, October 25, 2009

Mengapa Yahudi Terlalu Inginkan BAITULMAQDIS?


Penulis : Noor Muzammil Mohamad (milliodosis@yahoo.com)

Pada masa Nabi Daud dan Sulaiman, para Yahudi semuanyaa taat kepada Allah. Nabi Sulaiman mempunyai satu mukjizat iaitu sangat kaya, menguasai angin, jin, mesgastua. Pada zaman tersebut jin tunduk kepada Nabi Sulaiman dan mereka banyak membawakan emas kepada Nabi Sulaiman sehinggakan di bawah laut pun Ifrit tolong ambilkan.

Masa Nabi Sulaiman mengarahkan pembinaan Masjid Al-Aqsa, semua jin patuh dengan perintah tersebut dan mereka membuat dengan bersungguh-sungguh bersama dengan para Yahudi dan manusia lain sampaikan mereka tidak sedar kewafatan Nabi Sulaiman.

Nabi Sulaiman wafat ketika berdiri atau duduk atas kerusi semasa memerhatikan jin dan manusia membina Masjid Aqsa. Sampai masa siap sepenuhnya, barulah kewafatan baginda dipertunjukkan dengan anai-anai makan tongkat baginda dan jasad baginda terjatuh. Ini nak menunjukkan bahawa jin juga tidak mengetahui perkara ghaib.


Read more..>>



Selepas kewafatan baginda, Yahudi telah berpecah belah dan kembali ke tabiat lama mereka, menyembah berhala dan melakukan penindasan. Ada juga yang masih taat menyembah Allah, namun banyak dari mereka kembali menyembah berhala Baal, berhala Dagon (seperti lambang Starbuck), berhala Jehovah, berhala Osiris dan ada juga yang menyembah syaitan (Baphomet dan Lucifer)

Para penyembah syaitan ini telah membina satu lagi bangunan berdekatan Kompleks Masjidil Aqsa yang mana mereka namakan Solomon Temple untuk melakukan ritual penyembahan syaitan dan akan menjadi istana kepada al-Masih Dajjal. Ini diketuai oleh King Hiram the Thyre. Mereka mengangkut kebanyakan emas yang dipercayai banyak di Masjid Aqsa ke Solomon Temple tersebut.

Selepas banyak melakukan penindasan, mereka diserang oleh kaum Assyria yang memusnahkan kota mereka dan mereka bangun semula. Selepas itu pula diserang habis-habisan oleh kerajaan Rom yang memusnahkan kota Yahudi sehingga menjadi padang jarak padang terkukur, tinggal satu dinding sahaja yang sekarang menjadi Tembok Ratapan (Wailling Wall) yang mana Barrack Obama dan George W. Bush serta bekas Presiden Amerika yang lain melakukan ritual menangisi di tembok tersebut.

Selepas itu mereka berasimilasi dengan kerajaan Rom dan menjadi pembodek tegar kerajaan Rom. Selepas itu Nabi Isa diutuskan kepada mereka dan mereka rasakan Nabi Isa adalah ancaman terhadap kekuasaan mereka. Lalu mereka menghasut pemerintah Rom supaya membunuh Nabi Isa. Tetapi Nabi Isa diangkat ke sisi Allah secara hidup-hidup dan dengan jasad dan orang lain ditukarkan ke rupa Nabi Isa. nabi Isa akan turun semula menjelang kiamat.

Yahudi sekarang terlalu inginkan Baitulmuqaddis disebabkan mereka percaya masih banyak lagi emas yang belum sempat diangkut oleh mereka sejak dulu. Mereka percaya bahawa dengan emas dan makanan mereka dapat menguasai dunia. Sila baca Protokol of Zion (dari buku The International Jews, Henry Ford)

Protocol No. 22: The Power of Gold

In our hand is the greatest power of our day-Gold: In two days we can procure from our storehouses any quantity we may please.

Dan lagi satu misi yang lebih penting kenapa mereka mahukan sangat Baitulmaqdis adalah untuk membina semula Solomon Temple yang runtuh semasa serangan oleh Rom dahulu agar dapat menjadi Kiblat penyembah syaitan dan juga sebagai istana kepada Raja yang akan ditabalkan oleh mereka menjelang tahun 2020.

Protocol No. 24: King of the Jews

The king of the Jews must not be at the mercy of his passions, and especially of sensuality: on no side of his character must he give brute instincts power over his mind. Sensuality worse than all else disorganizes the capacities of the mind and clearness of views, distracting the thoughts to the worst and most brutal side of human activity.

Kesimpulannya, Yahudi terlalu hendakkan baitulmuqaddis disebabkan EMAS, membina semula Solomon Temple dan menunggu penabalan Raja Yahudi iaitu al-Masih Dajjal yang akan bersemanyam di Solomon Temple tersebut.

Wednesday, October 21, 2009

MONOLOGku



kecewa, sedih, entah apa lagi
adakah semua itu layak untuk disedihkan?
maka kembalilah kepada Pencipta
yang Sentiasa Mendengar rintihanku
rintihan kamu juge

pergiku.. menjauh dari penghidupanmu..

wahai hati, bersabarlah!

"tiadalah dunia ini melainkan senda gurau"

video kt bawah ni xsesuai ditonton dan didengari oleh mereka berjantina lelaki.
lu pikirlah senirik >.<




-sorry for everything-

from : sumaiyah, sum, sumai, Puan Tanah, comot

| hibernate starts |



Monday, October 19, 2009

Tobat Maksiat



untuk yang pernah ada kaitan dengan maksiat, macam aku, mungkin kamu.
pintu taubat Nya masih terbuka
berikan aku ruang untuk kita bersama menjadi hamba
takkan rugi, malah dikasihi
sayang semua ~

Saturday, October 17, 2009

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...